Poşta Română va avea un consultant de privatizare în maximum o lună

Economica.net
12 04. 2012
posta_romana_84320300_22431500

‘Atragerea unui investitor minoritar va însemna că acesta va deţine cel mult 20% din acţiuni. Deci statul român va rămâne acţionar majoritar, ca să evităm speculaţiile. Sfârşitul lunii iunie este un termen realist pentru privatizarea Poştei Române? Eu spun că nu este. Nu sunt de acord să privatizăm neapărat această companie fără să parcurgem paşii necesari. Poşta Română va avea un Consiliu de Administraţie selectat de un expert independent în trei patru luni. Alegerea consultantului de privatizare este un proces complex. Ne propunem ca în maximum o lună să avem un consultant de privatizare’, a spus Mustea – Şerban.

Oficialul MCSI a precizat, totodată, că finalizarea procesului de privatizare a Poştei Române ar putea să se încheie până la finele acestui an sau începutul lui 2013.

‘Finalizarea procesului de privatizare a Poştei Române ar putea avea loc cel târziu la finele acestui an, începutul lui 2013. Deci, undeva între cinci şi opt luni, se va încheia procesul de privatizare. Am demarat procedurile de alegere a consultantului juridic. Acesta va fi selectat în cel mult o săptămână. După aceea, consultantul juridic va selecta consultantul de privatizare. Consultantul de privatizare ar putea fi plătit printr-un comision de succes, pentru ca acesta să-şi dea interesul. Poate fi vorba şi despre o sumă fixă, dar grosul să fie acordat prin acest comision’, a menţionat ministrul Comunicaţiilor.

Întrebat dacă amânarea cu câteva luni a termenului pentru finalizarea privatizării ar putea atrage sancţiuni din partea Fondului Monetar Internaţional, şeful MCSI a precizat că este important ca instituţia financiară internaţională să vadă că statul român îşi doreşte eficientizarea Poştei Române.

‘Cred că FMI aşteaptă să vadă că statul român vrea să eficientizeze Poşta Română şi nu mă aştept la sancţiuni pentru amânarea cu câteva luni a acestui proces’, a explicat Mustea-Şerban.

Acesta a precizat, de asemenea, că unul dintre investitorii care s-au arătat interesaţi de preluarea celor 20% din acţiunile CNPR este Poşta belgiană, dar, momentan, nu s-a ajuns la stadiul de negociere.

‘Poşta belgiană s-a arătat interesată de preluarea pachetului minoritar de acţiuni. Deocamdată nu suntem la stadiul de negociere, ci doar sunt firme care şi-au arătat interesul vis-a-vis de Compania Naţională Poşta Română, ceea ce este un lucru bun’, a mai spus oficialul MCSI.

Potrivit lui Mustea-Şerban, la finele lunii februarie, CNPR avea 34.968 angajaţi, în timp ce în 2011 pierderile companiei s-au cifrat la 68 milioane lei, din care peste 30 milioane lei reprezintă provizioane constituite în baza unor litigii aflate pe rol. De asemenea, încasările lunare sunt de 110 milioane lei, din care 67 milioane lei reprezintă cheltuieli salariale, iar o treime comisionul pentru distribuirea pensiilor.

Ministrul Comunicaţiilor a mai menţionat că anul acesta la Poşta Română nu vor mai fi făcute disponibilizări, în afara celor 518 angajaţi deja disponibilizaţi, care vor primi salarii compensatorii în funcţie de vechime.