1EUR = 4.7786 RON | Bucureşti 13 º

Companii

Poşta Română va fi capitalizată cu 50 de milioane de euro, în vederea listării la bursă a unui pachet minoritar

Statul român şi Fondul Proprietatea pregătesc capitalizarea Poştei Române cu 50 de milioane de euro, pentru plata datoriilor către stat, în vederea listării pe bursă a unui pachet minoritar de acţiuni, a declarat, sâmbătă, la Sinaia, Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei.

17 sep, 2016 | Agerpres

"Pregătim o capitalizare a Poştei Române. Guvernul va aloca o parte din bani la rectificarea bugetară din această toamnă, iar Fondul Proprietatea va participa cu 25% din capitalizarea totală, în funcţie de cota fiecăruia din cei doi acţionari. Aceşti bani vor acoperi amenzile date de Consiliul Concurenţei, precum şi datoriile Poştei către stat", a spus Chiriţoiu, precizând că suma totală va fi de circa 50 de milioane de euro. El a subliniat că acest lucru nu va fi considerat ajutor de stat, atâta vreme cât ambii acţionari participă la capitalizare direct proporţional cu cota deţinută de fiecare în companie, iar statul demonstrează, astfel, că acţionează ca un acţionar privat.

Totodată, preşedintele Consiliului Concurenţei a amintit că, anul trecut, Comisia Europeană a deschis o investigaţie în cadrul companiei, la cererea statului român.

"Ne aşteptăm ca Poşta să trebuiască să returneze o sumă, dar care credem că va fi rezonabilă. Aceasta deoarece este posibil ca subvenţiile date de Guvern la concedierile colective şi pentru distribuţia pensiilor să fie considerate prea mari de către Comisia Europeană", a mai spus oficialul Concurenţei.

Potrivit acestuia, Guvernul va trebui să transmisă la Bruxelles un draft al hotărârii de Guvern pe care o pregăteşte în acest sens, precum şi un acord între cei doi acţionari ai Poştei. După un răspuns al Comisiei Europene, Guvernul va avea certitudinea că situaţia Poştei Române este clarificată în raportul cu ajutoarele de stat şi se va putea merge mai departe cu planul de listare la bursă a unui pachet minoritar.

"Trebuie să ştim că trecutul Poştei este curat. Vrem să-i organizăm viitorul, să nu aibă pe viitor probleme cu Comisia. Poşta este singura care poate asigura distribuţia corespondenţei în ţară, deci este normal să primească subvenţii pentru acest serviciu universal. În ceea ce priveşte distribuţia de pensii, trebuie să ne asigurăm că acest lucru este în acord cu Comisia şi că nu vor veni mai târziu să spună că nu este bine. Dacă toate acestea sunt reglate, Poşta va putea activa ca o companie normală, acest lucru va însemna o listare a unui pachet minoritar. Va exista un consultant care va recomanda un mecanism de implicare a capitalului privat la Poştă", a susţinut Chiriţoiu.

El a arătat că listarea la bursă s-ar putea realiza anul viitor, iar statul, cel mai probabil, îşi va păstra pachetul majoritar.

Poşta Română este operatorul naţional din domeniul serviciilor poştale, cu capital majoritar de stat, acţiunile fiind împărţite între statul roman, reprezentat de Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale (75%) şi Fondul Proprietatea (25%).

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO