Poşta Română va încheia anul 2013 fără profit; numărul de salariaţi, în scădere cu 1.337 de persoane

Compania Naţională Poşta Română (CNPR) va încheia 2013 fără profit, dar şi fără pierderi, şi cu un număr prognozat de salariaţi de 30.750 persoane, potrivit bugetului de venituri şi cheltuieli pe anul 2013 publicat miercuri în Monitorul Oficial (MO).
Economica.net - mie, 22 mai 2013, 14:56
Poşta Română va încheia anul 2013 fără profit; numărul de salariaţi, în scădere cu 1.337 de persoane

‘Ieri (miercuri n.r.) s-a discutat cu sindicatele în privinţa numărului de salariaţi care vor fi disponibilizaţi în baza acordului încheiat în data de 14 mai, dar încă nu s-a avansat niciun număr privind disponibilizările care urmează. La data de 12 mai în Poşta Română erau 32.087 salariaţi, iar pentru finele anului este estimat un număr de 30.750 de angajaţi’, a declarat, miercuri, pentru AGERPRES, Dan Dumitrescu, purtător de cuvânt al Poştei Române.

Potrivit documentului, în acest an sunt aşteptate venituri de peste 1,255 miliarde lei la Poşta Română, iar cheltuielile totale la acelaşi nivel.

Din veniturile totale de peste 1,255 miliarde lei, circa 1,230 miliarde lei sunt venituri din exploatare şi peste 24,7 milioane lei venituri financiare. Cheltuielile pentru investiţii se ridică la peste 228,8 milioane lei.

Dan Dumitrescu a precizat că bugetul de venituri şi cheltuieli publicat în MO este bugetul transmis Ministerului pentru Societatea Informaţională /MSI/, în urmă cu peste două luni, respectiv în perioada legată prevăzută de 10 zile după adoptarea Bugetului de Stat.

MSI a prelungit până pe 28 mai 2013 termenul de cumpărare a dosarului de prezentare privind procesul de privatizare a Poştei Române de către potenţialii investitori, în urma solicitărilor transmise de administraţiile poştale şi fondurile de investiţii interesate să evalueze în detaliu oportunitatea investiţională şi potenţialul de creştere al companiei.

Ministrul pentru Societatea Informaţională, Dan Nica, a declarat în data de 14 mai, la finalul discuţiilor cu sindicatele din Poşta Română, că suma de bani care va veni din privatizarea Poştei Române prin majorare de capital va intra în conturile companiei.

„Termenul de privatizare este 28 mai. Cu toţii ne dorim să existe o ofertă pentru privatizarea Poştei Române. Această privatizare se face prin majorare de capital iar statul român nu ia nimic. Este extrem de important că suma de bani care vine – sperăm să fie şi cea mai mare – o vom depune în conturile companiei (…)”, a spus Dan Nica.

Potrivit preşedintelui Comisiei de pregătire şi monitorizare a procesului de privatizare a CNPR, Alexandru Petrescu, una dintre instituţiile de prestigiu interesate de privatizarea Poştei Române este Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD).

„Itinerariul de privatizare şi posibilitatea de a investi în principalul operator poştal naţional atrage interesul mai multor instituţii financiare de prestigiu, precum Banca Europeana pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), fonduri de investiţii autohtone, a căror intenţie este publică şi alte entităţi financiare sau administraţii poştale europene”, a declarat la finele lunii martie Alexandru Petrescu, când MSI a decis prelungirea termenului de cumpărare a dosarului de prezentare pentru privatizarea Poştei cu încă 30 de zile .

Acesta consideră că parcursul de privatizare al CNPR trebuia să beneficieze de o perioadă suficientă alocată fiecărei etape ca să vorbim despre o tranzacţie de succes atât pentru statul român, cât şi pentru salariaţii companiei.

„Reperele calendaristice agreate cu FMI stau la baza desfăşurării parcursului de privatizare, însă nu se pierde din vedere niciun moment alocarea unei perioade suficiente fiecărei etape, astfel încât să putem atinge obiectivul final, o tranzacţie de succes, pentru statul român şi salariaţii companiei”, a afirmat Petrescu.

Etapele care urmează să se desfăşoare în cadrul procesului de privatizare includ evaluarea şi analiza potenţialilor investitori, faza de negociere şi selecţie şi deschiderea ofertelor, în trimestrul al doilea al acestui an.

Statul român intenţionează să selecteze un investitor care va prelua 51% din companie prin majorare de capital social.

În anunţul publicat pe 25 februarie 2013, se notează faptul că investitorii interesaţi de privatizarea Poştei Române ‘trebuie să furnizeze dovada pertinentă şi concludentă a disponibilităţii resurselor financiare din surse proprii sau împrumutate pentru un aport de capital în numerar în companie de minimum 150 de milioane euro’.

Poşta Română este cel mai mare operator de servicii poştale, cu o reţea teritorială de aproximativ 7.100 de oficii poştale şi peste 32.000 de angajaţi. Statul român deţine 75% din acţiuni la Poşta Română, în timp ce restul de 25% este deţinut de Fondul Proprietatea.

Valoarea capitalului social al CNPR la data anunţului era de peste 59,487 milioane lei împărţite în 59.487.787 acţiuni nominative în formă dematerializată, cu o valoare nominală de 1 leu fiecare. Statul român prin MSI deţine 75% din capitalul social, adică 44.615.840 acţiuni, iar Fondul Proprietatea – 14.871.947 acţiuni, reprezentând 25% din capitalul social.

Te-ar mai putea interesa și
Antony Blinken a vizitat Kerem Shalom, punct de trecere pentru ajutorul umanitar dinspre Israel spre Fâșia Gaza (Video)
Antony Blinken a vizitat Kerem Shalom, punct de trecere pentru ajutorul umanitar dinspre Israel spre Fâșia Gaza (Video)
Secretarul de stat american Antony Blinken s-a deplasat miercuri la Kerem Shalom, punct de trecere pentru ajutorul umanitar dinspre Israel către Fâşia Gaza, informează AFP şi Reuters, transmite......
Congresmena republicană Marjorie Taylor Greene, o apropiată a fostului președinte Trump, va depune o moțiune împotriva șefului Camerei Reprezentanților, pe care-l acuză de trădare
Congresmena republicană Marjorie Taylor Greene, o apropiată a fostului președinte Trump, va depune o moțiune împotriva ...
Aleasa republicană Marjorie Taylor Greene a anunţat miercuri că ''săptămâna viitoare'' va depune o moţiune pentru ...
MAE: Nouă cetățeni români și membri de familie ai acestora au fost evacuați astăzi din Fâșia Gaza
MAE: Nouă cetățeni români și membri de familie ai acestora au fost evacuați astăzi din Fâșia Gaza
Nouă cetăţeni români şi membri de familie ai acestora au fost evacuaţi miercuri din Fâşia Gaza şi au ajuns pe teritoriul ...
Banca spaniolă BBVA vrea să-i preia pe rivalii de la Sabadell, pentru suma de 12 miliarde de euro
Banca spaniolă BBVA vrea să-i preia pe rivalii de la Sabadell, pentru suma de 12 miliarde de euro
Grupul bancar spaniol BBVA a anunţat miercuri că este interesat de preluarea Sabadell, şi a depus o ofertă care evaluează ...