Ce trebuie să ştii ca să fii angajat pe 1.000 de euro într-o bancă românească

Relationship manager, analist de risc cu experinţă şi director de sucursală au fost posturile pentru care s-au făcut angajări în bănci, în 2014, pe salarii nete lunare de circa 1000 euro. Află din ECONOMICA.NET care sunt profilurile profesionale şi de personalitate ofertate de angajatorii din banking cu salarii de 1000 euro lunar, într-o piaţă în plin proces de recalibrare. 
Cristina Şomănescu - mar, 06 ian. 2015, 22:08
Ce trebuie să ştii ca să fii angajat pe 1.000 de euro într-o bancă românească

Recrutorii Manpower, jucător de top din piaţa de recrutare, au spus pentru ECONOMICA.NET care au fost tendinţele anului 2014 în recrutarea din domeniul bancar, şi care au fost poziţiile pentru care au făcut angajări în domeniu, pe salarii nete de circa 1000 euro pe lună. 

Piaţa românească de profil a fost marcată de achiziţia unor jucători de către alţii, şi de consolidările care au urmat acestor achiziţii, care au generat reduceri de personal şi nevoi suplimentare de personal specializat (Amintim că la sfârşitul lunii iulie a anului trecut, OTP Bank România a anunţat semnarea contractului pentru achiziţia subsidiarei din România a băncii portugheze Millennium Bank, pentru 39 de milioane de euro. Valoarea include cumpărarea acţiunilor şi costurile de integrare).

Această tendinţă de recalibrare a pieţei bancare va continua şi în acest an, în care vom vedea efectele preluării Volksbank România de către Banca Transilvania. Preluarea completă a Volksbank se va finaliza la începutul trimestrului doi din 2015, au spus oficialii Băncii Transilvania. Amintim că în luna decembrie, Banca Transilvania a anunţat că a cumpărat toate acţiunile Volksbank România de la Osterreichische Volksbanken AG, Groupe BPCE, DZ BANK AG şi WGZ BANK AG, şi, prin această mişcare, ţinteşte locul doi pe piaţa bancară din România. 

Cel mai afectaţi de restructurările apărute în urma achiziţiilor şi fuziunilor au fost angajaţii din sucursale, mai ales cei din posturi de operaţiuni, în timp ce angajaţii din centrală au resimţit schimbările mai puţin acut, deşi şi aici au existat dificultăţi datorate duplicării rolurilor şi structurilor. Anul trecut, angajatorii au căutat mai degrabă oameni calificaţi şi cu experienţă, care să performeze, îndeobşte, în structurile centrale ale băncilor, ne-au spus recrutorii Manpower.

În privinţa salarizării, există o discrepanţă destul de mare între sucursale sau agenţii şi centrală, au adăugat ei. 

În acest context, iată care sunt posturile pentru care s-au făcut angajări pe salarii nete lunare de circa 1.000 euro, în 2014.

Relationship manager

În centrală au fost căutaţi mai ales specialiştii în vânzări bancare business to business (B2B), aşa-numiţii relationship manageri, atât pe partea de consolidare a portofoliilor, cât şi pe partea de atragere de noi clienţi, ne-au spus recrutorii Manpower.
Relationship managerii căutaţi de bănci sunt specialişti cu minimum trei, ideal cinci ani experienţă în banking, care au avut experienţă în vânzări B2B. Sunt avantajaţi la angajare candidaţii care au lucrat exclusiv în domeniul bancar.
Candidatul căutat de angajatori pentru acest post are cunoştinţe economice care îi permit să interpreteze documente financiar-contabile (bilanţ, balanţă şi alte situaţii financiare). Are, de asemenea, excelente abilităţi de comunicare şi negociere, precum şi bune cunoștințe de limbă engleză.
Experienţa este criteriul de departajare între candidaţi cu profiluri relativ similare, ne-au spus recrutorii Manpower.

Candidaţii care s-au calificat pentru acest post au fost ofertaţi cu pachete salariale de circa 1000 euro net lunar. Pachetul oferit este alcătuit dintr-o parte fixă şi una variabilă (comision), a cărei pondere depinde de tipul de obiective specifice postului (de atragere de noi clienți sau creștere a volumului de business pe clienții existenți).
Pachetul salarial include beneficii precum tichete de masă şi abonamente de sănătate de nivel mediu.

Interesul din partea candidaţilor pentru acest post a fost însă mediu; băncile şi-a pierdut din atractivitate ca angajatori, în ultimii ani, din cauza climatului de nesiguranţă declanşat de criza economică, care a produs frecvente schimbări, a presiunii sporite din partea companiilor-mamă, dar şi pentru că piaţa este percepută de candidaţi ca fiind aglomerată de multe entităţi bancare, iar perspectivele de dezvoltare individuală sunt resimţite ca împuţinate, ne-au spus recrutorii ManpowerGroup.
Candidaţii sunt mai degrabă atraşi de acest post dacă e ofertat de bănci mai mari, cu imagine mai bună, ale căror produse şi imagine pe piaţă susţin un volum mai bun de vânzări, şi, pe cale de consecinţă, un comision mai substanțial, au adăugat recrutorii Manpower.

Analist de risc cu experienţă

Anul trecut, au fost destul de căutaţi pe piaţă analiştii de risc din centrală şi personalul juridic responsabil de recuperarea creanţelor, deşi amploarea cererilor nu a atins-o pe cea din posturile de vânzări.

Angajatorii au căutat analişti de risc experimentaţi care au, obligatoriu, formare economică solidă şi stăpânesc analiza financiară, raportarea la standarde internaţionale, în special IFRS, şi statistica.
Candidaţii care provin din domeniul bancar, dar şi cei care şi-au dobândit experienţa în fonduri de investiţii, private equity, sau în una dintre marile companii de audit şi consultanță (Big Four) au fost avantajaţi la angajare pe postul antemenţionat.

Vă amintim că încă din anul 2013, Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, îndemna băncile să-şi restructureze personalul, dar nu în sensul de disponibilizare, ci de întărire a unor departamente, precum cel de analiză de risc, şi să plătească psihologi şi sociologi, pentru a se pregăti de relansarea creditării.
Mai multe despre acest subiect găsiţi în ECONOMICA.NET

Şi directorii de sucursală au fost recrutaţi pe salarii nete lunare de circa 1000 euro, în 2014, însă pe acest segment nu a existat un volum relevant de recrutări, ne-au spus consultanţii Manpower.

Profilurile de personalitate vânate de angajatorii din banking

Indiferent de postul ofertat, angajatorii caută candidaţi rezistenţi, riguroşi, organizaţi, care pot performa într-o organizaţie procedurizată.
Mai mult, angajatorii din banking se orientează, în principal, către candidaţii cu parcurs profesional destul de liniar, care dovedesc continuitate în dezvoltare, adică oameni care nu au facut schimbări de posturi sau domeniu de activitate, chiar dacă, de exemplu, şi-au schimbat locul de muncă la fiecare trei-patru ani.

În general, pentru angajarea în domeniul bancar angajatorii nu solicită foarte multe certificări externe.
Băncile sunt printre companiile care investesc în pregătirea angajaţilor, în centre de pregătire şi conform unor programe interne care vizează dobândirea abilităților de care banca are nevoie la un anumit moment, sau dezvoltarea acelor abilități necesare promovării. Băncile asigură, ocazional, şi formare externă, şi finanţează studii de MBA ale unora dintre angajaţi, dar nu solicită acest tip de studii la angajare.

Unde se angajează salariaţii restructuraţi din bănci

Recrutorii Manpower ne spun că numărul celor care vor să performeze în alt domeniu este destul de mare, mai ales în situaţiile de consolidări și restructurări, dar că este dificil pentru un specialist în domeniul bancar să facă tranziția spre alte domenii de activitate. În cele mai multe cazuri, ei își găsesc locul în multinaționale cu un grad ridicat de procedurizare și politici stricte, iar foarte mulţi optează pentru funcţii de back office sau reporting. 

O parte dintre ei angajaţii restructuraţi se îndreaptă spre domeniul consultanței, în special în companiile care oferă servicii sau produse pentru domeniul bancar, unde oferă plusvaloarea prin optimizarea operaţiunilor sau dezvoltarea corectă a respectivului produs sau serviciu, au conchis recrutorii Manpower.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Austral, viitorul SUV Renault, va fi dezvăluit în primăvara lui 2022
Austral, viitorul SUV Renault, va fi dezvăluit în primăvara lui 2022
Renault a dezvăluit astăzi numele viitorului său SUV care, din primăvara anului viitor, va înlocui modelul Kadjar.
ROBOR creşte şi atinge cele mai mari valori din martie 2020 şi până acum – luni,  6.12.2021
ROBOR creşte şi atinge cele mai mari valori din martie 2020 şi până acum – luni, 6.12.2021
ROBOR creşte iarăşi. Indicii la trei şi şase luni atinge cele mai mari valori din 20 martie 2020 şi până acum.
803 cazuri noi, 54 morţi, în 24 de ore – Coronavirus, luni 6.12.2021
803 cazuri noi, 54 morţi, în 24 de ore – Coronavirus, luni 6.12.2021
Criză Coronavirus luni, 6 decembrie 2021 - 803 cazuri noi, 54 morţi, în 24 de ore. Rata de infectare a scăzut, din nou, ...