Posturile din bănci pentru care s-au făcut recrutări pe salarii de circa 1.000 de euro

Relationship manager, analist de risc cu experinţă şi director de sucursală au fost posturile pentru care s-au făcut angajări în bănci, în anul 2014, pe salarii nete lunare de circa 1.000 euro. Recrutorii firmei Manpower au spus într-un interviu acordat pentru Economica.net care sunt profilurile profesionale şi de personalitate ofertate de angajatorii din banking cu salarii de 1000 euro lunar, într-o piaţă în plin proces de recalibrare.
Cristina Şomănescu - mar, 06 ian. 2015, 22:08
Posturile din bănci pentru care s-au făcut recrutări pe salarii de circa 1.000 de euro

Recrutorii Manpower, jucător de top din piaţa de recrutare, au spus pentru ECONOMICA.NET care au fost tendinţele anului 2014 în recrutarea din domeniul bancar, şi care au fost poziţiile pentru care au făcut angajări în domeniu, pe salarii nete de circa 1000 euro pe lună.

Piaţa românească de profil a fost marcată de achiziţia unor jucători de către alţii şi de consolidările care au urmat acestor achiziţii, care au generat reduceri de personal şi nevoi suplimentare de personal specializat (Amintim că la sfârşitul lunii iulie a anului trecut, OTP Bank România a anunţat semnarea contractului pentru achiziţia subsidiarei din România a băncii portugheze Millennium Bank, pentru 39 de milioane de euro. Valoarea include cumpărarea acţiunilor şi costurile de integrare).

Această tendinţă de recalibrare a pieţei bancare va continua şi în acest an, în care vom vedea efectele preluării Volksbank România de către Banca Transilvania. Preluarea completă a Volksbank se va finaliza la începutul trimestrului doi din 2015, au spus oficialii Băncii Transilvania. Amintim că în luna decembrie Banca Transilvania a anunţat că a cumpărat toate acţiunile Volksbank România de la Osterreichische Volksbanken AG, Groupe BPCE, DZ BANK AG şi WGZ BANK AG, şi, prin această mişcare, ţinteşte locul al doilea pe piaţa bancară din România.

Angajaţii din sucursale – mai ales cei din posturi de operaţiuni – au fost afectaţi cel mai mult de restructurările apărute în urma achiziţiilor şi fuziunilor, în vreme ce angajaţii din centrală au resimţit schimbările mai puţin acut, deşi şi aici au existat dificultăţi datorate duplicării rolurilor şi structurilor, au explicat pentru Economica.net recrutorii Manpower.

Anul trecut, angajatorii au căutat mai degrabă oameni calificaţi şi cu experienţă, care să performeze îndeobşte în structurile centrale ale băncilor, au spus pentru Economica.net recrutorii Manpower.

În privinţa salarizării, există o discrepanţă destul de mare între sucursale sau agenţii şi centrală, au adăugat ei.

În acest context, iată care sunt posturile pentru care s-au făcut angajări pe salarii nete lunare de circa 1.000 euro, în anul 2014.

Relationship manager

În centrală au fost căutaţi mai ales specialiştii în vânzări bancare business to business (B2B), aşa-numiţii relationship manageri, atât pe partea de consolidare a portofoliilor, cât şi pe partea de atragere de noi clienţi, au spus pentru Economica.net recrutorii Manpower.
Relationship managerii căutaţi de bănci sunt specialişti cu minimum trei, ideal cinci ani experienţă în banking, care au avut experienţă în vânzări B2B. Sunt avantajaţi la angajare candidaţii care au lucrat exclusiv în domeniul bancar.
Candidatul căutat de angajatori pentru acest post are cunoştinţe economice care îi permit să interpreteze documente financiar-contabile (bilanţ, balanţă şi alte situaţii financiare). Are, de asemenea, excelente abilităţi de comunicare şi negociere, precum şi bune cunoștințe de limbă engleză.
Experienţa este criteriul de departajare între candidaţi cu profiluri relativ similare, ne-au spus recrutorii Manpower.

Candidaţii care s-au calificat pentru acest post au fost ofertaţi cu pachete salariale de circa 1.000 euro net lunar. Pachetul oferit este alcătuit dintr-o parte fixă şi una variabilă (comision), a cărei pondere depinde de tipul de obiective specifice postului (de atragere de noi clienți sau creștere a volumului de business pe clienții existenți).
Pachetul salarial include beneficii precum tichete de masă şi abonamente de sănătate de nivel mediu.

Interesul din partea candidaţilor pentru acest post a fost însă mediu; băncile şi-a pierdut din atractivitate ca angajatori, în ultimii ani, din cauza climatului de nesiguranţă declanşat de criza economică, care a produs frecvente schimbări, a presiunii sporite din partea companiilor-mamă, dar şi pentru că piaţa este percepută de candidaţi ca fiind aglomerată de multe entităţi bancare, iar perspectivele de dezvoltare individuală sunt resimţite ca împuţinate, au spus pentru Economica.net recrutorii ManpowerGroup.
Candidaţii sunt mai degrabă atraşi de acest post dacă e ofertat de bănci mai mari, cu imagine mai bună, ale căror produse şi imagine pe piaţă susţin un volum mai bun de vânzări, şi, pe cale de consecinţă, un comision mai substanțial, au adăugat recrutorii Manpower.

Analist de risc cu experienţă

Anul trecut, au fost destul de căutaţi pe piaţă analiştii de risc din centrală şi personalul juridic responsabil de recuperarea creanţelor, deşi amploarea cererilor nu a atins-o pe cea din posturile de vânzări.

Angajatorii au căutat analişti de risc experimentaţi care au obligatoriu formare economică solidă şi stăpânesc analiza financiară, raportarea la standarde internaţionale, în special IFRS, şi statistica.
Candidaţii care provin din domeniul bancar, dar şi cei care şi-au dobândit experienţa în fonduri de investiţii, private equity sau în una dintre marile companii de audit şi consultanță (Big Four) au fost avantajaţi la angajare pe postul antemenţionat.

Vă amintim că încă din anul 2013, Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, îndemna băncile să-şi restructureze personalul, dar nu în sensul de disponibilizare, ci de întărire a unor departamente, precum cel de analiză de risc, şi să plătească psihologi şi sociologi, pentru a se pregăti de relansarea creditării.
Mai multe despre acest subiect găsiţi în materialul Economica.net pe care-l puteţi citi la acest link.

Şi directorii de sucursală au fost recrutaţi pe salarii nete lunare de circa 1.000 euro în anul 2014, însă pe acest segment nu a existat un volum relevant de recrutări, au spus pentru Economica.net consultanţii Manpower.

Profilurile de personalitate căutate de angajatorii din banking

Indiferent de postul ofertat, angajatorii caută candidaţi rezistenţi, riguroşi, organizaţi, care pot performa într-o organizaţie procedurizată.
Mai mult, angajatorii din banking se orientează, în principal, către candidaţii cu parcurs profesional destul de liniar, care dovedesc continuitate în dezvoltare, adică oameni care nu au facut schimbări de posturi sau domeniu de activitate, chiar dacă, de exemplu, şi-au schimbat locul de muncă la fiecare trei-patru ani, au explicat pentru Economica.net recrutorii Manpower.

În general, pentru angajarea în domeniul bancar angajatorii nu solicită foarte multe certificări externe.
Băncile sunt printre companiile care investesc în pregătirea angajaţilor în centre de pregătire şi conform unor programe interne care vizează dobândirea abilităților de care banca are nevoie la un anumit moment, sau dezvoltarea acelor abilități necesare promovării. Băncile asigură, ocazional, şi formare externă şi finanţează studii de MBA ale unora dintre angajaţi, dar nu solicită acest tip de studii la angajare.

Unde se angajează salariaţii restructuraţi din bănci

Recrutorii Manpower ne spun că numărul celor care vor să performeze în alt domeniu este destul de mare, mai ales în situaţiile de consolidări și restructurări, dar că este dificil pentru un specialist în domeniul bancar să facă tranziția spre alte domenii de activitate. În cele mai multe cazuri, ei își găsesc locul în multinaționale cu un grad ridicat de procedurizare și politici stricte, iar foarte mulţi optează pentru funcţii de back office sau reporting.

O parte dintre ei angajaţii restructuraţi se îndreaptă spre domeniul consultanței, în special în companiile care oferă servicii sau produse pentru domeniul bancar, unde oferă plusvaloarea prin optimizarea operaţiunilor sau dezvoltarea corectă a respectivului produs sau serviciu, au conchis recrutorii Manpower.

Te-ar mai putea interesa și
Europa se pregătește să interzică importurile de gaze lichefiate (LNG) din Rusia
Europa se pregătește să interzică importurile de gaze lichefiate (LNG) din Rusia
Uniunea Europeană este pregătită să abordeze problema importurilor de gaze rusești pe continentul european, pe fondul discuțiilor despre un nou pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, potrivit......
Comisia Europeană cere României, Bulgariei şi Spaniei să respecte legislaţia privind achiziţiile publice
Comisia Europeană cere României, Bulgariei şi Spaniei să respecte legislaţia privind achiziţiile publice
Comisia Europeană a decis, miercuri, să demareze o procedură de infringement prin trimiterea unei scrisori de punere în ...
Drum Greenfield – PMB va cere scoaterea din fondul forestier a 0,3 hectare, pentru a asigura accesul în cartierul de la marginea Bucureştiului
Drum Greenfield – PMB va cere scoaterea din fondul forestier a 0,3 hectare, pentru a asigura accesul în cartierul ...
Consilierii generali vor dezbate în şedinţa de luni un proiect de hotărâre prin care solicită scoaterea definitivă ...
HAI Aluminium a ales compania Wiren pentru un portofoliu de proiecte ce însumează peste 10 MWp
HAI Aluminium a ales compania Wiren pentru un portofoliu de proiecte ce însumează peste 10 MWp
Pentru HAI Aluminium, parteneriatul cu Wiren reprezintă tranziția către un consum independent, din surse de energie sustenabilă. ...