Păgubiţii Astra mai au la dispoziţie doar trei zile pentru a solicita plata despăgubirilor

Potenţialii creditori ai societăţii Astra Asigurare Reasigurare mai au la dispoziţie doar trei zile pentru a solicita de la Fondul de Garantare a Asiguraţilor (FGA) plata despăgubirilor cuvenite pentru evenimente produse aferente poliţelor de asigurare valabile emise de asigurătorul aflat în faliment, informează, luni, instituţia.
Economica.net - lun, 25 iul. 2016, 10:02
Păgubiţii Astra mai au la dispoziţie doar trei zile pentru a solicita plata despăgubirilor

‘Joi, 28 iulie 2016, se împlineşte termenul limită legal, prevăzut de legislaţia în vigoare (art. 14, alin. 1, Legea 213/2015), pentru depunerea cererilor de plată, la Fondul de Garantare a Asiguraţilor (FGA), de către potenţialii creditori de asigurări care solicită plata despăgubirilor cuvenite, de la societatea Astra Asigurare Reasigurare SA – în faliment. Prevederea legală se aplică pentru evenimente produse aferente poliţelor de asigurare valabile emise de societatea Astra Asigurare Reasigurare SA – în faliment, survenite înainte de 28 aprilie 2016’, spune FGA, într-un comunicat.

Plata se va face în limita a 450.000 de lei pentru fiecare creditor de asigurare al societăţii în faliment.

În conformitate cu articolul 14, alin. 1 din Legea 213/2015 privind Fondul de Garantare a Asiguraţilor, orice persoană care pretinde un drept de creanţă împotriva Astra Asigurare Reasigurare poate formula o cerere de plată, motivată, în termen de 90 de zile de la data rămânerii definitive a hotărârii de deschidere a procedurii falimentului sau de la data naşterii dreptului de creanţă, atunci când acesta s-a născut ulterior.

Termenul prevăzut de această dispoziţie legală, de 90 de zile, se împlineşte în data de 28 iulie 2016, în cazul societăţii Astra Asigurare Reasigurare, aflată în faliment.

‘Evident, dispoziţia legală prevede şi situaţia în care dreptul de creanţă al creditorului de asigurări s-a născut ulterior datei rămânerii definitive a hotărârii judecătoreşti de faliment, respectiv, ulterior datei de 28 aprilie 2016. În această situaţie, termenul de 90 de zile se va calcula/aplica de la data naşterii dreptului de creanţă, precum data producerii evenimentului asigurat, aferent poliţei de asigurare valabilă, emisă de societatea Astra Asigurare Reasigurare SA – în faliment. FGA recomandă potenţialilor creditori de asigurări ai companiei Astra Asigurare Reasigurare SA – în faliment, să transmită către Fond cereri de plată, până la data de 28 iulie 2016, pentru a putea beneficia de despăgubirile cuvenite (Anexa 6 publicată pe site-ul fgaromania.ro)’, precizează FGA.

Fondul reaminteşte potenţialilor creditori de asigurări ai companiei Astra Asigurare Reasigurare că, potrivit art. 266 alin. 2 din Legea nr. 85/2014, este în drept să efectueze plăţi din disponibilităţile sale doar către creditorii de asigurări care au depus cereri de plată şi care au dosarele complete.

Fondul de Garantare a Asiguraţilor s-a constituit ca persoană juridică de drept public conform Legii nr. 213/2015. FGA este o schemă de garantare în domeniul asigurărilor şi are drept scop protejarea creditorilor de asigurări de consecinţele insolvenţei unui asigurător.

Te-ar mai putea interesa și
Salarii nete de 1.378 de euro oferite de către angajatorii din Bucureşti – platformă de recrutare
Salarii nete de 1.378 de euro oferite de către angajatorii din Bucureşti – platformă de recrutare
Municipiul Bucureşti şi judeţele Ilfov, Cluj, Timiş şi Iaşi sunt regiunile în care se oferă cele mai atractive salarii pentru viitorii angajaţi, cu marje cuprinse între 740 şi 1.378 de......
One United a cumpărat clădirea istorică Braikoff de lângă Ateneu cu aproape 5 milioane de euro
One United a cumpărat clădirea istorică Braikoff de lângă Ateneu cu aproape 5 milioane de euro
Dezvoltatorul One United Properties a anunțat achiziția clădirii istorice ce a aparținut familiei Braikoff, din strada ...
Companiile din România estimează creşteri salariale medii de 5%, în 2022 – studiu
Companiile din România estimează creşteri salariale medii de 5%, în 2022 – studiu
Companiile din România anticipează creşteri salariale de 5% pentru anul 2022 şi se orientează către asigurări de sănătate ...
Cei mai puternici constructori europeni de mașini, alianță pentru producția de baterii
Cei mai puternici constructori europeni de mașini, alianță pentru producția de baterii
Grupul Daimler a anunțat că va prelua o participație de 33% din producătorul de baterii ACC fondat de Stellantis și ...