Poţi să circuli cu maşina doar dacă ai câştigat la loterie. Unde se întâmplă

Municipalitatea din metropola chineză Guangzhou, al treilea oraş din China ca mărime, cu 15 milioane de locuitori, limitează masiv înmatriculările de maşini, printr-un sistem care combină loteria plăcilor cu numere de înmatriculare pentru cei care vor să-şi cumpere o maşină şi licitaţia pentru acestea, scrie China Daily. E al patrulea oraş din China în care autorităţile au introdus loteria înmatriculărilor. Cum şi de ce a ales China să rezolve problema supraaglomerării traficului din metropole limitând semnificativ numărul de autoturisme, într-un material ECONOMICA.NET.
Economica.net - sâm, 15 sept. 2012, 21:14
Poţi să circuli cu maşina doar dacă ai câştigat la loterie. Unde se întâmplă

Municipalitatea din Guangzhou a introdus un sistem combinat de loterie/licitaţie prin care plăcile cu numere de înmatriculare sunt atribuite de autorităţi celor care vor să cumpere o maşină, fără să depăşească o cotă anuală stabilită de guvern pentru înmatriculări.

Nu e foarte clar cum funcţionează acest sistem. Cert e că încă din iulie, autorităţile au anunţat că au stabilit o cotă anuală de 120.000 de plăci de înmatriculare care vor fi repartizate prin sistemul de loterie/licitaţie a înmatriculărilor.

Ca să se numere printre cei aproximativ 10.000 de norocoşi posesori ai unei plăci cu numere de înmatriculare dintr-o lună, cei care vor să-şi cumpere o maşină mai întâi se înscriu şi participă la loteria organizată de autorităţi. De aici mai departe nu e clar cum funcţionează sistemul după care autorităţile oferă plăcile de înmatriculare. 

Ştim însă că la loteria din august din Guangzhou, pentru 10,907 plăci cu numere de înmatriculare puse la bătaie de autorităţi cifrele provizorii arătau că s-au înscris la loterie 58.405 de doritori. Nu e însă numărul total al celor care au concurat pentru o placă cu numere de înmatriculare. Autorităţile nu sunt transparente în privinţa numărului total de participanţi la o astfel de licitaţie. Ele nu vor să comunice datele finale de la fiecare licitaţie organizată.

În august, de exemplu, s-a licitat, în medie, cu peste 3,600 de dolari pentru o placă de înmatriculare

 

Nu e primul oraş din China care a introdus loteria înmatriculărilor

Guangzhou e al patrulea oraş din China care restricţionează achiziţiile de autoturisme, după Beijing, Shanghai şi Guiyang.
Beijing-ul a introdus un sistem de loterie a înmatriculărilor în ianuarie 2011, în timp ce autorităţile din Shanghai au început loteria plăcilor cu numere de înmatriculare în anul 2000. O placă cu numere de înmatriculare depăşeşte 9,400 de dolari în Shanghai, numărându-se printre cele mai scumpe din lume.
Cel puţin în Beijing loteria înmatriculărilor a dus la situaţia absurdă în care placa de înmatriculare e mai scumpă decât maşina, scrie thehindu.com.
Tot în Beijing, peste 1 milion de persoane au concurat pentru mai puţin de 20.000 de plăci cu numere de înmatriculare la cea mai recentă licitaţie din august 2012, potrivit chinadaily.com. În Beijing, cota anuală de înmatriculări a fost stabilită de autorităţi la 240.000.

Chen Rugui, primarul metropolei Guangzhou, a spus că traficul supraaglomerat şi creşterea într-un ritm accelerat a numărului proprietarilor de maşini a forţat autorităţile să restricţioneze achiziţiile de autoturisme. Numărul de maşini înmatriculate a crescut anual cu 20% în ultimii 5 ani, spune Rugui. În mai 2012, metropola avea 2.42 de milioane de maşini care supraglomerează traficul.

Susţinătorii măsurii susţin că loteria înmatriculărilor e cea mai simplă măsură prin care guvernul poate gestiona problema supraaglomerării din trafic, care are şi efecte imediate.
Chen a mai spus că municipalitatea vrea să investească 270 de miliarde de yuani în următorii 4-5 ani ca să îmbunătăţească infrastructura de transport, cu obiectivul clar ca 70% dintre rezidenţii metropolei să aleagă să circule cu transportul în comun.

Emisiile de poluanţi din metropola Guangzhou au atins apogeul în 2007 şi 2008, dar au dat înapoi în 2009 şi 2010, pe fondul creşterii economice mai modeste. Emisiile au început să crească din nou în 2011, pe măsură ce şi-a revenit şi creşterea economică, totuşi nu la nivelul din 2008, notează publicaţia americană The New York Times.

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul tranzacțiilor cu monede cripto
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul ...
Statele Unite şi Regatul Unit investighează tranzacţii cu criptomonede în valoare de circa 20 de miliarde de dolari care au fost efectuate printr-un instrument de schimb virtual stabilit în......
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același interes și față de carnea de pui importată
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același ...
Sectorul avicol românesc este în pericol, în urma controalelor repetate ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia ...
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Producătorul chinez de smartphone Xiaomi Corp. a început joi să comercializeze primul său automobil electric, pariind ...
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Constructorul auto american Ford a anunţat joi că analizează posibilitatea de a produce un nou automobil de teren (SUV) ...