Poveste tipic românească: câştigau milioane de dolari, apoi au fost închişi. Cum am dat cu piciorul la o afacere de succes şi de ce

Economica.net
31 07. 2017
biciclete_copii_73338800

Inapoi in timp. In 1948, la Zarnesti, incepe constructia sectiilor de bicicleta – motoreta. In 1954 ies din fabrica primele biciclete pentru copii, iar opt ani mai tarziu avea loc si primul export: 50 de biciclete pentru copii in Cipru si 100 in Libia.
Din 1963, in fiecare an, muncitorii de la uzina Zarnesti produc in medie 155.000 de biciclete pentru copii, incasand, pana in 1989, peste 19,2 milioane de dolari numai din vanzarea acestor produse: “Montai o bicicleta si iesea o pusca. Cam asa era povestea”, a declarat Gheorghe Radu, seful sectiei de asamblare biciclete intr-un interviu acordat celor de la Digi24.

La Zarnesti se fabricau diverse piese, precum tevile, care puteau fi folosite atat pentru produsele militare, cat si pentru cele civile. Fosta angajata a uzinei, Catalina Birsan, a vorbit pentru sursa mai sus mentionata, in care a explicat munca depusa pentru construirea de biciclete pentru copii: “Aveam norma. 150 de pedale pe 8 ore. Se montau pe un schimb cam 150 – 200 de biciclete pentru copii”. La Zarnesti se lucra in trei schimburi, iar producatia ajungea la 800 de biciclete pe zi.
Pentru montarea unei singure biciclete pentru copii lucrau 30 de angajati.

Marea lovitura a uzinei de la Zarnesti are loc in 1972, atunci cand este lansat primul model de Pegas pentru adulti. In 1980 se poate merge pe biciclete cu mai multe viteze. Varful de serie e Pegas 1027 Campion, superbicicleta cu cinci viteze: “In fabrica la Tohan, incepand de la proiectare si executie, se facea totul, mai putin elementele de colaborare, adica ce era din plastic, ce era din cauciuc.
Anvelopele si camerele de bicicleta se faceau undeva in Lugoj. Dar, in rest, totul se facea in fabrica. Deci, se aducea materie prima, se executau toate reperele. La fiecare operatie existau controlori care verificau calitatea pieselor, ca nu motai orice. O mica parte din piese se importau din Franta sau Vietnam”, a completat Gheorghe Radu tot pentru Digi24.

Totusi, succes uzinei de la Zarnesti nu a fost datorat constructiei de biciclete pentru copii, ci Mobrei.

Dupa Revolutie, insa, lucrurile s-au destabilizat. Producatia de biciclete si motorete a scazut, asta dupa invadarea pietei din tara cu produse din Asia: “Noi, in 1990, aveam un plan de 15.000 de biciclete si inca 15.000 de biciclete in piese de schimb. A tot scazut, a tot scazut si pana la urma nu mai avea rost sa faca. Ca nu exista deschidere”, a conchis Gheorghe Radu povestea tragica a unui business de succes, de care nu a avut nimeni grija dupa caderea comunismului. Ca ea sunt alte sute.

Cei mici inca sunt fascinate de biciclete pentru copii. Daca vrei sa il obisnuiesti cu un stil de viata sanatos, dar si daca vrei sa ii povestesti cum Romania a fost, pentru cativa ani, centrul comercial al lumii, mergeti la o plimbare prin parc. De preturi accesibile si modele variate s-a ocupat Noriel si te asteapta sa cumperi cele mai interesante biciclete pentru copii!
Descoperiti si alte modele de jucarii de exterior: role, trotinete, triciclete si multe altele. Transportul este gratuit la comenzi de minimum 150 de lei.