Opt mărci de notorietate globală care au dispărut de pe piaţă şi povestea lor

Sunt mărci care au dominat pieţele pe care operau companiile care le inventaseră şi acum sunt istorie. În unele cazuri, înseşi companiile au devenit istorie. Branduri ca Nokia, Pan AM, Blockbuster sau Oldsmobile impuneau respect, iar acum inspiră doar la nostalgie. Fortune le spune poveştile.
Economica.net - sâm, 15 nov. 2014, 22:21
Opt mărci de notorietate globală care au dispărut de pe piaţă şi povestea lor

Nokia

Compania cu acelaşi nume a fost cel mai mare producător de telefoane mobile din lume. Nokia era cea mai căutată marcă. Microsoft tocmai a renunţat la marcă, după ce a cumpărat afacerea de la compania finlandeză.
Viitoarele generaţii ale modelelor Nokia Lumia 730 şi Nokia Lumia 830 vor fi denumite cel mai probabil Windows Lumia.
Odată cu schimbarea numelui telefoanelor Nokia, va dispare din IT şi un brand, care, altfel, are o vechime de 147  de ani în alte domenii.

Pan Am


Logo-ul companiei Pan American World Airways, fondată în 1927,  a fost unul  sintre simbolurile transporturilor europene. A  început cu transportul poştei dintrea SUA şi CUBA, s-a extins mai întâi  deasupra Americilor şi apoi în toată lumea.

A fost lovită fatal de atacul terorist libian asupra Zborului Pan Am Flight 103, care s-a prăbuşit la Lockerbie, Scoţia în 1988. Doi ani mai târziu, creşterea preţului ţiţeiului ca urmare a războiului din Golf, a împins compania spre falimentul declarat în 1991.

Amoco


Colosul petrolier Amoco încă mai voia să investească în România, în 1998, anul în care pentru a fi salvată, a fost preluată de British Petroleum (BP).

Iniţial marca trebuia să supravieţuiască în America, dar apoi BP s-a răzgândit şi a rebranduit toate staţiile de alimentare.

A fosat primul retailer de carburanţi care a folosit pompele cu măsurare continuă şi staţiile drive-through.

Blockbuster


Numele reţelei de magazine de închirieri video a devenit substantiv comun, dar compania ca şi marca Blockbuster au murit în 2010.

Era la10 ani după ce Reed Hastings, fondatorul unui start up numit Netflix i-a propus un parteneriat preşedintelui Blockbuster, John Antioco. Acesta a refuzat fără drept de apel, căci domina piaţa închirierilor video cu mii de magazine şi avea profituri solide, potrivit Fortune.

Între timp, servicii le pe bază de Internet au preluat afacerea.

Oldsmobile

Înainte ca General Motors să renunţe la fabricarea ei, în 2004, Oldsmobile era una dintre cele mai vechi mărci de automobile, printre Daimler, Peogeot sau Tatra.
A fost prima maşină care a fost echipată, în 1940, cu cutie de viteză automată (Hydramatic).  

Woolworth’s

Conceptul de vânzare cu reducere „five or dime” (cinci sau 10 cenţi) a fost aplicat cu succes din 1897. Erau magazine  în care se vindea aproape orice şi au pavat drumul spre hipermarketurile de astăzi.
Metodele de marketing au fost preluate de alţii şi  Woolworth’s anunţa în 1987 că îşi închide ultimele magazine.

Enron


Şi acesta este un brand al cărei reputaţii a ajuns şi în România, deşi numai în ştiri sau în lecţiile despre fraudele economice. Odată inovator al instrumentelor de tranzacţii energetice, a sfârşit prin a deveni simbolul fraudei sofisticate.

În fine, despre Borders şi General Foods românii au aflat mai mult şi accidental doar din filme.  Povestea Borders pare a fi sursa de inspiraţie a filmului cu  supermarketul de cărţi şi  magazinul din colţ în care au jucat Meg Ryan şi Tom Hanks. Cu excepţia love story-ului din film.

Marca General Foods a pus în circulaţie expresia „Breakfast of Champions”. A fost preluată de Phillip Morris, care a devenit apoi Altria.

Te-ar mai putea interesa și
Tesla își propulsează un model pe prima poziție a clasamentului mondial, dar pierde din profit
Tesla își propulsează un model pe prima poziție a clasamentului mondial, dar pierde din profit
Datele companiei de cercetări de piață JATO Dynamics arată că Tesla Model Y a devenit cel mai vândut vehicul din întreaga lume în primul trimestru al anului 2023. În același timp, o......
Profitul celui mai mare investitor imobiliar din România a intrat la apă în T1
Profitul celui mai mare investitor imobiliar din România a intrat la apă în T1
Profitul celui mai mare investitori imobiliar din România a intrat la apă în T1. CPI Property Group, deținută în proporție ...
Trafic intens pe DN1, în Valea Prahovei
Trafic intens pe DN1, în Valea Prahovei
Se circulă în coloană, duminică la prânz, pe drumul naţional DN 1 Ploieşti - Braşov, în Valea Prahovei, pe sensul ...
DEER alocă peste 63,5 milioane de lei pentru servicii de citire a contoarelor
DEER alocă peste 63,5 milioane de lei pentru servicii de citire a contoarelor
Distribuţie Energie Electrică România (DEER) alocă 63,554 milioane lei, fără TVA, pentru servicii de citire contoare ...