1EUR = 4.8747 RON | Bucureşti 14 º

Companii

Scandal E.Coli. Povestea Lactate Brădet scrisă de revista Ministerului Agriculturii: Un business de succes pornit de la zero

Lactate Brădet, fabrica din Curtea de Argeş în care inspectorii sanitar veterinari au descoperit brânză contaminată cu bacterie E. coli, este o poveste de succes tipic românească despre un antreprenor care a pornit de la zero. O istorie publicată într-o revistă a Ministerului Agriculturii pentru a-i încuraja pe producătorii agricoli.

01 mar, 2016 | | ECONOMICA.net
(update 01 mar, 2016 14:53) Patronul Lactate Brădet: Nu cred că fabrica se poate reabilita
Marius Badea, patronul Lactate Brădet, şi-a exprimat îndoiala că fabrica pe care o conduce va mai putea reveni pe piaţă după acest incident, chiar dacă rezultatele finale ale analizelor vor arăta că acea contaminare cu E-coli nu s-a produs în timpul procesului de fabricaţie.

"Eu nu cred că se poate reabilita fabrica, este ca un copil pe care l-ai crescut şi trebuie să te desparţi de el la un anumit moment", a spus omul de afaceri. Citeşte mai departe aici.
(update 01 mar, 2016 12:58) Irimescu: Este posibil ca fermele de vaci să fi furnizat lapte contaminat şi altor fabrici de brânză
Ministrul Agriculturii nu exclude posibilitatea ca fermele de vaci din Dolj şi Argeş care au livrat laptele societăţii din Curtea de Argeş, unde au fost găsite 25 de kilograme de brânză proaspătă contaminată cu E-coli, să fi furnizat lapte şi altor fabrici, iar în acest context autorităţile au început deja verificările. Citeşte mai departe aici

Marius Badea (45 de ani), asociatul Brădet SRL, compania care operează fabrica de lactate Brădet din Curtea de Argeş, este exemplul omului de afaceri care a început de la zero de două ori. O spune chiar revista "România Rurală", o publicaţie realizată de Ministerul Agriculturii în cadrul proiectului „Înfiinţarea şi sprijinirea Reţelei Naţionale de Dezvoltare Rurală.

"Administratorul firmei Lactate Brădet, Marius Badea, a pornit pe drumul producerii și comercializării de produse lactate în 2001. A început cu o linie de produse proaspete, iaurturi, sana, smântână, scrie în revistă. „Dacă la vremea respectivă procesam cam 700 de litri de lapte pe oră, astăzi (ân 2014 n.red) am ajuns să procesăm 5.000 de litri", spunea Badea în urmă cu doi ani.

"În 2004, Marius Badea a achiziționat fosta întreprindere de colectare și industrializare a laptelui (ICIL) din Brădet, județul Argeș, care era pe atunci în paragină. De profesie electronist, a reușit să îmbine dragostea pentru meseria sa cu cea pentru locurile natale, realizând aici o fabrică modernă, cu linii automatizate de producție. Pentru produsele tradiționale se folosesc însă și acum tehnicile și metodele tradiționale. Astfel, societatea sa a derulat, în 2013, afaceri în valoare de aproximativ două milioane de euro".

Produce un caşcaval apreciat de Charles de Gaulle 

De numele lactate Brădet se leagă, de asemenea, şi un produs tradiţional românesc, cu toate atestatele obţinute. "Lactate Brădet a reușit să reateste anul acesta (2014-n.red), ca produs tradițional românesc, cașcavalul afumat vâlsănesc. Produs după o rețetă veche de mai bine de un secol, cașcavalul realizat în satul Brădet din județul Argeș a fost unul dintre produsele apreciate de Charles de Gaulle la Salonul Internațional de Alimentație din 1969", se menţionează în "Revista România Rurală" a Rețelei Națională de Dezvoltare Rurală.

„În anul 1969, la Salonul Internațional de Alimentație, din Franța, standul României a fost vizitat de Charles de Gaulle, care a dorit să guste acest produs. Fascinat de gustul său, chiar a încercat să-l comande pentru a-l putea desface pe piața franceză. Din păcate, la acea dată, se făcea în cantitate mică și comanda nu a putut fi onorată. Noi am reușit să reînviem tradiția de la acea vreme, am realizat întreg procedeul prin care se făcea și astăzi reușim să punem pe masa consumatorului un produs tradițional din anii 1900, la o calitate și un gust excepționale", povestea Marius Badea.

Pentru realizarea acestui produs, laptele este ingredientul principal: la un kilogram de cașcaval tradițional afumat, prin metoda folosită aici, se folosesc 14 litri de lapte. 

Exporturi în state europene

Fabrica de Lactate Brădet este şi exportator de caşcaval, astfel că produsele lor ajung pe rafturile magazinelor din Germania, Franţa, Austria sau Belgia. "Am reușit să facem cunoscut cașcavalul afumat vâlsănesc chiar și în Germania, Franța, Austria, Belgia. În țară avem acum rețele de magazine în care livrăm. Hipermarketurile sunt încă reticente, dar purtăm negocieri cu reprezentanții lor", puncta Marius Badea, în 2014. Cașcavalul de Brădet se bucură de aprecierea comunităților de români din Italia și Spania, țări pe ale căror piețe este prezent de ani buni.

A pornit de la zero de două ori 

Din punct de vedere al sumelor rulate, afacerea Brădet a însemnat, la patru ani de la preluarea Industrializarea Laptelui , 5,7 milioane de lei, 44 de angajaţi şi pierderi de 3,3% din cifra de afaceri. În 2008 însă, omul de afaceri a avut neşansa de a fi victima, după cum a declarat el pentru stiriagricole.ro, unui incendiu care i-a adus pagube materiale de un milioane de euro, adică de cinci ori mai mare decât suma pentru care era asigurat. 

Cu ajutorul salariaţilor, a repornit însă fabrica, iar în 2009 a reuşit un rulaj de 4,6 milioane de lei şi pierderi de 10,6% din cifra de afaceri. Potrivit ultimelor date raportate la Ministerul de Finanţe, în 2014, compania a raportat afaceri în valoare de 9,8 milioane de lei şi o marjă de profit de de 0,2%. Brădet SRL avea un număr mediu de 53 de salariaţi cu care producea lactate atât pentru piaţa internă cât şi pentru consumatori din Germania şi Franţa unde exporta.

Fără datorii la stat, dar cu popriri pe fabrică

"Într-un an, lucrăm 95% din timp pentru bănci și stat”, declara în 2014, pentru stiriagricole.ro, Marius Badea care are într-adevăr ipoteci pe fabrică. Potrivit datelor furnizate ECONOMICA.NET de către  termene.ro, compania nu figurează cu datorii la bugetul de stat, dar are credite bancare în derulare pentru care a garantat cu fabrica. Astfel, ultima ipotecă mobiliară a fost încheiată în octombrie 2015, în favoarea ING, pe toate creanţele prezente şi viitoare. Anterior, ING avea drept de ipotecă mobiliară asupra echipamentelor tehnologice aflate în proprietatea companiei.

Amintim că în urma analizelor de laborator, inspectorii veterinari au găsit E. coli în probele de brânză de la Lactate Brădet din Curtea de Argeş, care comercializează şi produse tradiţionale. Este vorba despre o cantitate de 20 de kilograme de brânză proaspătă de vaci. De asemenea, în judeţul Bacău inspectorii au găsit într-un frigider carne de pasăre recoltată dintr-o gospodărie personală. Declaraţiile aparţin ministrului Agriculturii, Achim Irimescu.

Conform informațiilor primite de Ministerul Sănătății, în prezent, în Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii "Marie Curie" mai sunt internați 5 copii diagnosticați cu sindrom hemolitic uremic, în cursul zilei de astăzi medicii anunțând că urmează să mai fie externat un copil.

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

Daniel Oanţă

Vrem iar?

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO