Povestea singurului român care joacă la bursa peștelui din Spania. Rulează peste 1,2 milioane de euro și plănuiește noi investiții

Sorin Barbu, fondatorul lanțului de restaurante cu specific spaniol Alioli din București, este singurul român care joacă la bursa peștelui din Portul Villajoyosa, Spania, o arenă la care au avut, până acum, acces doar spaniolii cu afaceri în industria alimentară. De câte ori are nevoie, omul de afaceri se așează în fața unui LCD și mânuiește o telecomandă pentru a cumpăra pește proaspăt pe care îl folosește în noul său restaurant-pescărie.
Alina Stanciu - lun, 14 oct. 2019, 18:27
Povestea singurului român care joacă la bursa peștelui din Spania. Rulează peste 1,2 milioane de euro și plănuiește noi investiții

A locuit timp de 7 ani la 40 km de celebrul port spaniol Villajoyosa unde a învățat, pornind de la joburi mărunte, despre industria ospitalității, iar acum este unul dintre antreprenorii care stă la masă cu alți 50 de oameni de afaceri spanioli, licitând pește. Sorin Barbu, fondatorul lanțului de restaurante cu specific spaniol Alioli, este de curând singurul român care joacă la bursa de pește din Spania, în urma unor demersuri ce au durat un an și a unei investiții de 10.000 de euro. Astfel, noul său restaurant-pescărie denumit Pescaderia este unicul din Europa aprovizionat cu pește și fructe de mare de captură direct din portul Villajoyosa, una din sursele principale de pește și fructe de mare de captură pentru marile piețe en gros din Barcelona, Madrid și Valencia.

La bursa de pește, ca la BVB

De opt ori pe lună, în timpul săptămânii între 17:00 -19:30, omul de afaceri se așează  în fața unui ecran LCD conectat la o camera web, alege marfa dorită și licitează pentru ea alături de aproximativ alte 50 de persoane. Scopul este de a fi „prima mână”, după cum povestește omul de afaceri, ceea ce înseamnă „cel mai proaspat pește, calitate extraordinară și preț foarte bun” pentru noul său concept de pescărie cu restaurant.

„Bărcile ajung în port și predau peștele cu gheață în lăzi speciale de plastic. Apoi peștele este sortat pe categorii și pe greutate și intră pe o bandă transportoare, care trece prin fața unei arene de circa 150 locuri zilnic, de luni până vineri, între ora 17:00 când începe licitația până la ora 19:30 când se termină. Aproximativ fiecare spectator (client), circa 50 de persoane zilnic, are în posesie o telecomandă cu un buton. Pe un ecran LCD conectat la o camera web, apare ce cutie cu pește trece prin fața arenei, cu datele bărcii care a pescuit peștele, tipul de pește sau fructe de mare, greutatea și calitatea. Pe ecran apare și o sumă, care diferă de la produs la produs, iar acesta începe să coboare de la cel mai mare preț, până când cineva din hala unde are loc licitația apasă pe butonul telecomandei. Licitația se oprește și apare pe ecran numele cumpărătorului și prețul plătit. Banda repornește și își continuă drumul, până ajunge în spatele arenei unde este preluată de către angajații portului, care adaugă gheață și le separă și distribuie fiecarei mașini frigorifice care așteaptă la rampă”, a explicat Barbu, pentru ECONOMICA.NET, procesul prin care poate aduce pește din Spania în 48 de ore.

Până acum, antreprenorul cumpăra pește din piața en-gros din Barcelona (Mercabarna), acolo unde marfa ajunge prin intermediul localnicilor.

Potrivit acestuia, ca să poți licita, trebuie să depozitezi într-un cont al portului o sumă, iar la sfârșitul fiecărei licitații, suma se scade. Mult mai dificil este însă procesul prin care românul a fost acceptat în arena de la Villajoyosa. 

10.000 de euro și sprijinul autorităților locale pentru a intra în ring

„A trebuit să fac vizite și prezentarea afacerii cu specific spaniol din România, iar faptul că am avut sprijinul asociației Asemer (Asociatia Omenilor de Afaceri Spanioli în România), sprijinul biroului de turism al comunității valenciene și suportul primăriei din orașul în care am locuit (Denia) a contat foarte mult. Demersurile au durat aproape un an, iar investiția pe care am făcut-o pentru a participa la licitații a fost de peste 10.000 de euro”, mai spune antreprenorul, care s-a inspirat din piața de pește pentru a aduce un element inedit în magazinul-restaurant La Pescaderia.

Mai exact, un sistem de livestreaming le va permite în curând clienților să aleagă, din fața unui laptop sau a unui telefon mobil, produsele dorite direct din galantar, simulând astfel experiența de alegere a produselor din piața de pește.

“Prin acest concept ne-am asumat totodată și misiunea de a educa piața din România în privința diferenței majore care există între peștele de acvacultura (crescătorie) și peștele de captură, mai ales pentru sănătate. Peștele de acvacultură consumă hrană ce conține făina de pește și animală, antibiotice și antidepresive pentru că trăiesc în țarcuri și au tendința să se canibalizeze. În țările din vest nu se mai consumă deloc pește de baltă, considerat un pește sanitar, care este folosit doar pentru pescuit sportiv”, explică antreprenorul.

La Pescaderia are o bucătărie deschisă unde chef-ul internațional de originie italiană Andrea di Russo gătește personal produsele de pește pentru a fi consummate pe loc sau pentru a fi luate acasă. 

Planuri pentru un „restaurant virtual” cu mâncare japoneză

Pescaria-restaurant La Pescaderia by Alioli a presupus o investiție inițială de 180.000 de euro, Barbu mizând că până la finele anului 2019 va ajunge la o cifră de afaceri de 350.000 de euro. Săptămânal, peste 500 de clienți calcă pragul La Pescaderia. Omul de afaceri mai operează însă restaurantul Alioli, insula Alioli din Mega Image Barbu Văcărescu, restaurantul La Finca by Alioli și două food truck-uri și a generat în 2018 o cifră de afaceri de 1.230.000 de euro.

„Imi propun să deschid un restaurant virtual de mâncare japoneză (doar delivery, fără restaurant cu scaune). Ne bazăm pe materia primă pe care o aducem deja în România, poate cea mai buna calitate de ton proaspăt prins în Mediterana, care vine din port la București, în maxim 48 de ore. Există o firmă în Spania care capturează tonul și îl ține în țarcuri speciale unde îl hrănește cu peste sălbatic. Tu doar trebuie să le spui cantitatea de care ai nevoie și ziua în care mergi să îl ridici, iar ei se ocupa de capturarea lor după procedeul traditional japonez. Această firmă exportă 60% din producție în Japonia. În plus, dorim să deschidem încă două puncte de desfacere a peștelui, unul în zona Corbeanca și cel de-al doilea în zona Decebal”, îți deconspiră Barbiu, pentru ECONOMICA.NET , planurile.

Acesta nu este însă atât de optimist și în ceea ce privește piața HORECA în sine. „Estimez că anul viitor, pe vremea aceasta, pe piața locala vor fi cu cel puțin 25% mai puține restaurante față de ce este acum”, spune antreprenorul.

Te-ar mai putea interesa și
Wizz Air vinde bilete la muzee, spectacole și evenimente sportive. Cât costă turul locațiilor serialului Wednesday sau turul piețelor din București
Wizz Air vinde bilete la muzee, spectacole și evenimente sportive. Cât costă turul locațiilor serialului Wednesday sau ...
Wizz Air a lansat WIZZ Experiences, un nou serviciu auxiliar, în parteneriat cu Coras, cel mai mare furnizor online de bilete pentru evenimente și activități de top disponibile prin intermediul......
Grindeanu: Comisia Europeană a aprobat astăzi ajutorul de restructurare TAROM
Grindeanu: Comisia Europeană a aprobat astăzi ajutorul de restructurare TAROM
Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor, a anunțat că TAROM a primit undă verde pentru ajutorul de restructurare.
Criză politică în Scoţia. Premierul Humza Yousaf a demisionat
Criză politică în Scoţia. Premierul Humza Yousaf a demisionat
Prim-ministrul Scoţiei, Humza Yousaf, a demisionat luni după ce nu a reuşit să obţină suficient sprijin pentru a supravieţui ...
GreenPoint Management, creștere substanțială a cantității de deșeuri preluate și valorificate în 2023. “Ne-am adaptat la toate provocările”
GreenPoint Management, creștere substanțială a cantității de deșeuri preluate și valorificate în 2023. “Ne-am adaptat ...
GreenPoint Management, companie care implementează obligațiile privind răspunderea extinsă a producătorilor în domeniul ...