Prăbuşirea petrolului şi războiul din Yemen: Arabia Saudită a retras peste 70 de miliarde de dolari din fondurile străine

Economica.net
28 09. 2015
120312_0_18052300

Rezervele valutare ale Arabiei Saudite au scăzut cu 73 de miliarde de dolari din toamna anului trecut, când a început declinul cotaţiilor internaţionale ale barilului de petrol. Între timp, banca centrală saudită a apelat la băncile comerciale din ţară, lansând un program de emisiuni de obligaţiuni pentru a stabiliza finanţele publice.

În luna septembrie, mai ales săptăpmâna trecută, mai multe fonduri de investiţii din întreaga lume s-au arătat afectate semnificativ de o nouă rundă de retrageri de capital din partea saudiţilor, au declarat pentru FT surse apropiate situaţiei. Printre fondurile vizate se numără BlackRock şi Franklin Templeton, grupul din care face parte şi compania care administrează Fondul Proprietatea (FP).

Marile fonduri de investiţii au beneficiat în ultimul deceniu de un influx impresionant de „petrodolari” de la statele din Golf şi resimt acum din plin prăbuşirea preţurilor barilului de petrol.

O bună parte din banii retraşi de Arabia Saudită au fost folosiţi pentru finanţarea deficitului bugetar, însă surse din zona fondurilor de investiţii susţin că Riadul caută de asemenea să-şi reducă expunerea pe bursele internaţionale, în urma volatilităţii din această vară.

Preţul petrolului Brent a scăzut luni cu 0,6%, la 48,31 dolari pe baril, iar cotaţia WTI, de referinţă în SUA, a coborât cu 0,66%, la 45,4 dolari pe baril. Ambele cotaţii sunt la mai puţin de jumătate faţă de nivelul de 100 de dolari pe baril înregistrat cu 12 luni în urmă.