Practicile Tesco ajung în România. Vom afla totul despre preparatele din carne scanând produsul cu telefonul

Tehnicile de marketing şi comunicare folosite de retaileri de talie internaţională precum Tesco au ajuns şi la procesatorii români din industria cărnii. Românii vor putea scana cu telefonul preparatele din carne din magazine pentru a afla ce conţin, de unde vin ingredientele folosite şi cum arată fabrica producătoare.
Alina Stanciu - Dum, 21 iun. 2015, 21:07
Practicile Tesco ajung în România. Vom afla totul despre preparatele din carne scanând produsul cu telefonul

Începând cu această toamnă sau spre finalul anului, consumatorii români vor putea afla toate informaţiile despre preparatele din carne comercializate în magazine, conform unor practici uzitate de cei mai mari retaileri alimentari din lume , precum Tesco. Prin simpla scanare a unui cod QR cu ajutorul telefonului mobil, clienţii vor primi precizări despre ingredientele din acel produs, originea materiei prime (trasabilitate), procesul de fabricaţie, informaţii nutritive şi reţete care se pot face cu produsul respectiv. Totodată, vor putea vedea filmuleţe cu fabricile producătoare, vor afla informaţii despre situaţia financiară a producătorilor, sau vor fi învăţaţi despre aditivi. Toate acestea vor fi posibile urmare a unui proiect denumit „Curios” iniţiat de Asociaţia Română a Cărnii (ARC), organizaţie patronală din industria procesării cărnii din care fac parte cele mai importante 50 de companii din domeniu. 

Cine va afişa aceste informaţii

„Lansarea proiectului  (pilot n.red) „Curios” va fi luna viitoare. Acesta va presupune faptul că vom îndemna fiecare producător din cadrul ARC să pună un cod de bare QR pe produsele sale. Ulterior, se va dezvolta o aplicaţie pentru mobil, astfel încât, scanând acest cod, clienţii sa poată afla toată această paletă de informaţii”, a declarat pentru ECONOMICA.NET Vladimir  Mănăstireanu, director executiv al ARC. Acesta a menţionat că nu poate face o estimare exactă asupra momentului în care proiectul va fi lansat pentru publicul larg. „Va fi în mod sigur anul acesta”, a menţionat directorul ARC.

Potrivit acestuia, pentru producătorii din industria cărnii, costurile folosirii acestui sistem de informare a consumatorilor se ridică la 100 de euro pe lună pentru fiecare produs care va purta QR cod: 50 de euro pentru înscrierea în sistem şi 50 de euro pentru administrarea informaţiilor. „Imi este greu să cred că toţi producătorii vor pune coduri pentru toate produsele lor. Ar fi o investiţie extrem de mare, având în vedere că sunt companii care fabrică sute de produse. Dar cred că se vor folosi  pentru vârfurile de gamă şi gamele cu cele mai consumate. Estimez că vor fiecare producător va alege să introducă în program câteva zeci de produse. Într-o primă frază, cred că în program vor intra aproximativ un sfer dintre cei 500 de membri ARC „, a explicat Mănăstireanu.

Ce urmăresc procesatorii

Ideea de a transmite clienţilor informaţii complexe despre alimente utilizând tehnologia este tot mai întâlnită în economiile dezvoltate. Scopul final al  producătorilor este de a  încurajarea consumului, prin contracararea diverselor dezinformări care pot influenţa decizia de cumpărare.  „Din punctul meu de vedere, acest sistem oferă procesatorilor puţine avantaje, dar importante. Un prim avantaj ar fi acela că putem deveni transparenţi. Deschidem porţile fabricilor noastre pentru consumatori şi le arătăm ce se întâmplă în fabrici. Putem astfel demonstra că folosm ingrediente sănătoase, de cea mai bună calitate. În al doilea rând, acest sistem ne permite să informăm corect consumatorii despre conţinutul produselor, despre ce sunt aditivii, printre care se regăsesc şi cei naturali, codificaţi şi ei conform standardelor UE”, explică director ARC.  

Acesta susţine că cele mai blamate preparate din carne sunt produsele afumate, parizerul şi crenvuştii şi că românii preferă de multe ori să cumpere astfel de produse din import, crezând că tehnologia de fabricaţie este superioară. „
Vânzările pe aceste segmente sunt bune şi sperăm că (după lansarea proiectului Curios n.red) vânzările producătorilor români să crească. Clienţii trebuie să înţeleagă că producătorii români serioşi, şi nu mă refer aici la cei care lucrează la negru, fac produse de calitate şi sănătoase. Tehnologiile din România sunt la fel cu cele din alte state europene, aşadar nu este nicio diferenţă de calitate”, mai spune Mănăstireanu.

 În România se consumă, în medie, 12,8-13 kg de preparate de carne pe an, pe cap de locuitor.

Te-ar mai putea interesa și
E oficial. Plafonarea tarifelor RCA, prelungită până la 30 iunie
E oficial. Plafonarea tarifelor RCA, prelungită până la 30 iunie
Premierul Marcel Ciolacu a anunţat, joi, că Guvernul prelungeşte cu încă trei luni, până la 30 iunie, plafonarea tarifelor poliţelor RCA. Executivul a aprobat actul normativ promovat de......
Tranzacție de 5 mil. euro între Eldrive și MOON Power pe piața stațiilor de încărcare pentru mașini electrice
Tranzacție de 5 mil. euro între Eldrive și MOON Power pe piața stațiilor de încărcare pentru mașini electrice
Operatorul de stații de încărcare pentru mașini electrice Eldrive România a comandat peste 300 de stații MOON Power ...
Kaufland lansează aplicația pentru încărcarea mașinilor electrice la cele 150 de stații din parcările magazinelor
Kaufland lansează aplicația pentru încărcarea mașinilor electrice la cele 150 de stații din parcările magazinelor
Kaufland România lansează E-Mobility, proiectul prin care posesorii Kaufland Card cu mașini electrice au posibilitatea ...
Nicușor Dan: S-a reactivat suspendarea PUZ-urilor sectoarelor 2 și 4
Nicușor Dan: S-a reactivat suspendarea PUZ-urilor sectoarelor 2 și 4
Nicușor Dan, primarul general al Capitalei, a anunțat într-o conferință de presă că PUZ-urile sectoarelor 2 și 4 ...