Prahova: Prima copie din România a Statuii Libertăţii, dezvelită la Boldeşti Scăeni

Economica.net
07 06. 2014
statue_of_liberty_paris_001_59148400

Evenimentul s-a petrecut în cadrul Zilelor oraşului Boldeşti Scăeni, fiind, practic, ‘spuma’ întregii sărbători.

Am ajuns la statuie cu ceva timp înainte de ora anunţată pentru dezvelirea monumentului amplasat într-o zonă care mi s-a părut cumva ciudată pentru o astfel de construcţie, fiind vorba despre o staţie de microbuz şi împrejurimi deloc prietenoase. La doar câţiva metri de soclul statuii, copertina staţiei, un coş de gunoi ruginit şi deformat, o creangă uscată, ruptă probabil de vreo vijelie din copacul învecinat, şi nişte bucăţi de rigips sprijinite de trunchiul pomului.

Zona este destul de circulată de maşini ai căror şoferi îşi întorc privirile spre statuie, recunoscându-i probabil celebra formă.

Pe partea cealaltă a drumului, la umbră, stăteau două bunicuţe cu nepoţeii lor. Aşteptau fanfara şi oficialităţile pentru inaugurarea mândrului monument, însă momentul respectiv avea să mai întârzie din cauza deschiderii oficiale a sărbătorii.

Ambele femei ştiau sigur că statuia verde care se afla în faţa lor este asemeni celei ‘de la americani’ şi s-au declarat bucuroase de faptul că la ele în oraş există un astfel de monument. Pe una dintre ele o încercau, însă, şi alte sentimente.

‘Suntem bucuroase, dar nu ca americanii. Nu suntem împliniţi ca ei, suntem amărâţi’, mărturiseşte tanti Florica, afişând un zâmbet resemnat.

Simţind nevoia să fie băgaţi în seamă, cei doi copii veniţi să participe la marele eveniment au anunţat cu aplomb că şi ei ştiu că statuia ridicată la ei în localitate este ca cea din New York, pentru că au auzit la televizor despre ea.

Se apropie momentul deschiderii oficiale a sărbătorii Zilelor oraşului, astfel că tot mai multă lume apare pe stradă, îndreptându-se spre Casa de Cultură din localitate, aflată la aproximativ 150 de metri de zona cu statuia.

La eveniment se duce şi Dragoş Bucur, bucuros că dom’ profesor (Cristian Petru Bălan, realizatorul monumentului – n.r.) a adus în oraş o asemenea statuie care ‘seamănă cu Mihai Viteazul’ sau cu cea de la liceul din localitate. Nu se putea decide.

O remarcă pertinentă a venit însă din partea unui puşti de 10-12 ani care s-a oprit în dreptul statuii, studiind-o cu mare interes. L-am întrebat cum i se pare monumentul pe care îl priveşte.

‘Cea originală nu e verde, e mai roz de la bronz, dar a ajuns aşa din cauza poluării. Am citit eu pe internet’, spune băiatul, continuând: ‘domnul care a făcut-o pe asta a fost dirigintele mătuşii mele. Eu nu am avut onoarea să îl cunosc!’

Statuia Libertăţii dezvelită la Boldeşti Scăeni a fost realizată de artistul Cristian Petru Bălan, originar din acest oraş şi stabilit de zeci de ani în Statele Unite ale Americii.

Ulterior, dilema privind amplasarea monumentului în acea zonă a fost lămurită: peste drum de aceasta se află casa artistului căruia în localitate îi se spune ‘domn profesor’.

Cristian Petru Bălan vine anual la Boldeşti în luna mai şi mărturiseşte că şi în SUA şi în România este ‘acasă’, cu o diferenţă, însă. În România vine ‘Acasă’, iar în America se duce ‘acasă’. Prin amplasarea Statuii Libertăţii la Boldeşti, acesta a făcut practic o unitate între cele două ‘case’ ale sale.

Monumentul nu este făcut în bronz, aşa cum se obişnuieşte în astfel de cazuri, pentru că ar fi costat foarte mult, aşa încât artistul a apelat la un amestec de polimeri şi fibră de sticlă, pe schelet metalic, întreaga construcţie care are 2,8 metri înălţime cântărind 20 de kg. Fiind prea uşoară, vântul o putea da jos, însă românul este inventiv, iar ‘domn profesor’ şi-a dovedit pe deplin provenienţa.

Astfel, acesta s-a gândit să toarne beton în statuia respectivă, iar specialistul în realizarea de astfel de monumente s-a opus, spunând că aceasta va crăpa. Cristian Petru Bălan a dat însă curs ideii sale, structura statuii a rezistat, iar aceasta cântăreşte acum o tonă.

‘Mergând la Statuia Libertăţii în New York, am zis că vreau să fac şi eu una mai micuţă. Ca să aduci o statuie din SUA trebuie să fii milionar în dolari. Am făcut-o în alt fel. Am făcut mulajul, mulajul se copiază, se poate pune un suport de polimeri şi aşa am adus-o în nişte cartoane şi a sosit cu bine. (…) Mai este una în Chicago la aceeaşi mărime. Am făcut-o cu toată dragostea pentru că judeţul Prahova a contribuit cu bani la acea statuie din SUA’, a punctat profesorul.

Realizarea statuii l-a costat 14.000 de lei, cheltuiala fiind suportată din pensia sa, a precizat artistul.