Praktiker: Nu renunțăm la o filială importantă precum cea din România

Praktiker susţine că nu are în plan şi nu intenţionează să închidă sau să vândă o filială importantă aşa cum este cea din România, după ce un reprezentant Maseltov, cel mai mare acţionar al grupului german, a anunţat că firma de investiţii vrea retragerea retailerului de bricolaj din Europa de Est.
Economica.net - lun, 02 apr. 2012, 11:07
Praktiker: Nu renunțăm la o filială importantă precum cea din România

„În pofida zvonurilor recente, conducerea germană a grupului Praktiker nu are în plan şi nu intenţionează să închidă sau să vândă o filială importantă cum este Praktiker România”, se arată într-un comunicat al subsidiarei locale.

Un purtător de cuvânt al Maseltov, cel mai mare acţionar al grupului german Praktiker, a declarat recent pentru cotidianul Financial Times Deutschland (FTD) că firma austriacă de inverstiţii vrea ca retailerul de bricolaj să se retragă din Europa de Est. Vânzarea operaţiunilor din Europa de Est ar putea aduce Praktiker 50-70 de milioane de euro, potrivit FTD.

Maseltov, cu o participaţie de 10%, vrea să convingă şi alţi acţionari, la următoarea adunare generală, asupra necesităţii de a vinde operaţiunile, a declarat Isabella de Krassny, manager de fond şi purtător de cuvânt la firma de investiţii. Al doilea acţionar ca mărime este firma austriacă de investiţii Semper Constantia cu 5,01%.

Retailerul german de bricolaj a raportat pentru anul trecut o pierdere peste aşteptările analiştilor, de 554,7 milioane de euro, comparativ cu un rezultat negativ de 33,6 milioane de euro în anul precedent. Vânzările grupului au scăzut cu peste 7%, de la 3,44 miliarde euro la 3,18 miliarde euro.

Grupul german Praktiker a înregistrat anul trecut un declin de 21,3% al vânzărilor din România, până la 152,3 milioane euro, şi arată că rezultate au fost în linie cu estimările iar piaţa de bricolaj ar putea înregistra o uşoară revenire în acest an, în special în semestrul al doilea, datorită lucrărilor de renovare şi de reparaţiile casnice.
Compania arată că rezultatele din România au înregistrat o revenire în ultimul trimestru al anului trecut, „demonstrând o tendinţă vizibilă de îmbunătăţire” care se menţine şi pentru 2012.

„În perioada 2009-2011, România s-a confruntat cu una dintre cele mai semnificative scăderi pe zona de DIY din Europa. Pe fundalul unei economii instabile şi al unei incertitudini financiare care afectează toate pieţele, scăderile înregistrate în aceşti ani sunt fireşti, fiind generate de un context macro-economic şi de schimbarea comportamentului de consum, aspecte care nu pot fi controlate. Praktiker se concentrează însă pe găsirea celor mai bune soluţii de rentabilizare a operaţiunilor şi de revenire pe profit. Contează doar cum vom gestiona de acum înainte situaţia şi ce strategii vom alege să adoptăm”, a declarat în comunicat Michael Krahn, country manager Praktiker România.

Compania mizează în acest an pe strategii de fidelizare a clienţilor existenţi, care vizează diversificarea ofertei de produse, precum şi extinderea gamei de servicii post-vânzare.

„Suntem optimişti şi am identificat soluţii de eficientizare a business-ului Praktiker pe toate pieţele pe care suntem prezenţi. Nu avem în plan un exit de pe piaţă locală. La nivelul oricărei companii, acţionarii dezbat în permanenţă propuneri şi strategii de optimizare a profitului, însă de la intenţie până la implementare este un drum extrem de lung, mai ales când vorbim de un business de sute de milioane de euro”, a adăugat Krahn.

Retailerul este prezent în 23 de oraşe din România, prin intermediul reţelei care numără 27 de magazine.
„România continuă să reprezinte o zonă de interes pentru grupul Praktiker, în care vom continua să investim, deocamdată la nivel de promovare şi comunicare, însă, atunci când contextul macroeconomic va fi favorabil, şi în extinderea reţelei”, a mai spus Krahn.

Oferta Praktiker România cuprinde peste 40.000 de produse, incluzând materiale de construcţii, decoraţiuni pentru interior şi exterior, produse sanitare, mobilă, electronice şi electrocasnice, produse pentru grădinărit.
Pe piaţa locală de bricolaj mai activează retaileri precum Dedeman, bauMax, Bricostore, Ambient, Hornbach, Obi şi Mr. Bricolage.

Te-ar mai putea interesa și
Autostrada Unirii A8: Lotul Pipirig – Vânători Neamț (Leghin) scos la licitație
Autostrada Unirii A8: Lotul Pipirig – Vânători Neamț (Leghin) scos la licitație
CNAIR a transmis astăzi la ANAP documentația necesară lansării procedurii de achiziție publică pentru Lotul Pipirig – Vânători Neamț (Leghin), în lungime de 19,3 km, a anunțat ministrul......
Funcţionari bancari – cercetaţi după ce ar fi furat din contul unei persoane aproximativ 140.000 de euro
Funcţionari bancari – cercetaţi după ce ar fi furat din contul unei persoane aproximativ 140.000 de euro
Doi funcţionari bancari sunt urmăriţi penal de procurori, după ce ar fi sustras din contul unei persoane în vârstă ...
Viorel Hrebenciuc pierde definitiv procesul cu ANI şi trebuie să plătească 42.000 de euro, avere nejustificată
Viorel Hrebenciuc pierde definitiv procesul cu ANI şi trebuie să plătească 42.000 de euro, avere nejustificată
Fostul deputat Viorel Hrebenciuc a pierdut definitiv, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, procesul cu Agenţia Naţională ...
Ce spune șeful ANRE despre obligația montării contoarelor la prosumatori
Ce spune șeful ANRE despre obligația montării contoarelor la prosumatori
Președintele ANRE, George Niculescu, afirmă că obligația montării unui contor suplimentar la prosumatori, proces care ...