Predoiu, la Viena: Ambiţia MAI, să facem din România un standard de protecţie a frontierelor

Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, a declarat, miercuri, la Viena, la finalul unei întrevederi cu omologul austriac, Gerhard Karner, că ambiţia ministerului pe care îl conduce este să facă din România "un standard de protecţie a frontierelor".
AGERPRES - mie, 23 aug. 2023, 15:42
Predoiu, la Viena: Ambiţia MAI, să facem din România un standard de protecţie a frontierelor

„Vom ridica măsurile de protecţie a frontierei şi continua performanţa şi pe planul de acţiune cu Austria şi pe programul pilot cu Serbia, Ungaria, Republica Moldova, Ucraina şi planul comun de lucru cu Bulgaria. I-am spus domnului ministru că vom progresa în aceste măsuri şi nu am ascuns faptul că ambiţia noastră ca minister este să facem din România, un model, un standard de protecţie a frontierelor”, a declarat Predoiu, într-o conferinţă de presă susţinută alături de ministrul austriac.

Oficialul român a anunţat semnarea, împreună cu omologul austriac, Gerhard Karner, a unui acord administrativ Dublin care simplifică procedurile de azil.

„Îi mulţumesc domnului ministru pentru semnarea, împreună, a unui acord administrativ Dublin care simplifică procedurile de azil, ceea ce e şi în interesul României, şi al Austriei, şi al securităţii europene a frontierelor. Cred că astăzi am pus o primă piatră la temelia unui parteneriat solid care să ne conducă pe amândoi, cât mai rapid, la atingerea unor interese comune şi obiective comune ale fiecărei ţări. Împreună am făcut, azi, o treabă bună şi sunt pregătit să continui să lucrăm mai departe”, a declarat Cătălin Predoiu, la Viena, într-o conferinţă de presă susţinută alături de ministrul austriac.

Predoiu a subliniat că discuţiile avute reprezintă un început foarte bun pentru „un drum de construcţie” pe toate temele de interes.

„Este un foarte bun început pentru noi doi şi pentru ministerele noastre, am păşit pe acest drum cu hotărâre. (…) Sunt foarte fericit că am avut o discuţie bună cu omologul meu, domnul Karner. Am fost onorat să conduc aceste discuţii, împreună cu delegaţia MAI român şi ambasadorul nostru la Viena, discuţii între două părţi care reprezintă două ţări prietene, partenere, care împărtăşesc aceleaşi valori şi idealuri europene, care au foarte multe interese economice, obiective comune şi foarte mult de construit, împreună, înainte. Acesta a fost şi unul din obiectivele mele în această întâlnire, să întoarcem o pagină şi să începem un drum de construcţie pe toate temele de interes”, a precizat Predoiu.

El a adăugat că a prezentat, în cadrul întâlniri, toate progresele realizate de România, de structurile MAI, în ultima perioadă, în ceea ce priveşte securizarea frontierelor.

„Aceste progrese există în ce priveşte rezultatele Poliţiei de frontieră, cifrele de migraţie, dar şi foarte important, ale Poliţiei române privind cooperarea poliţienească cu Austria în combaterea tuturor formelor de criminalitate transfrontalieră”, a afirmat Cătălin Predoiu.

Acesta a punctat că migraţia este un subiect serios şi tratat ca atare în România.

„Migraţia este un subiect serios, noi îl luăm foarte în serios în România. Suntem convinşi că şi alte ţări europene îl iau în serios. Suntem gata să cooperăm cu Comisia Europeană, cu statele membre şi să avem bune rezultate, aşa cum avem în programele comune cu Austria. Migraţia ilegală şi criminalitatea transfrontalieră afectează cetăţenii noştri. Suntem conştienţi de acest lucru şi vom lua măsuri, în continuare, şi în teren şi în ceea de priveşte optimizarea cadrului legislativ al Uniunii Europene, privind managementul azilului şi migraţiei şi procedurile privind azilul, optimizarea cadrului Dublin. Şi am stabilit împreună aceste lucruri”, a declarat Cătălin Predoiu.

Te-ar mai putea interesa și
Ciolacu: Statul român trebuie să aibă o aeronavă pentru delegaţiile guvernamentale, pentru sportivi, pentru preşedinte
Ciolacu: Statul român trebuie să aibă o aeronavă pentru delegaţiile guvernamentale, pentru sportivi, pentru preşedinte
Premierul Marcel Ciolacu a declarat sâmbătă că dacă statul român ar fi avut o aeronavă proprie, acum nu ar mai fi apărut discuţii despre deplasările externe ale preşedintelui Klaus......
Internetul cu tot mai puțini oameni. Jumătate din trafic a fost generat de roboți, în 2023
Internetul cu tot mai puțini oameni. Jumătate din trafic a fost generat de roboți, în 2023
Aproape jumătate (49,6%) din tot traficul de internet de anul trecut a fost generat de roboți, cu 2% mai mult față de ...
Serviciile secrete americane consideră probabilă varianta ca Putin să nu fi ordonat uciderea lui Navalnîi – WSJ
Serviciile secrete americane consideră probabilă varianta ca Putin să nu fi ordonat uciderea lui Navalnîi – WSJ
Agenţiile de informaţii americane au stabilit că preşedintele rus Vladimir Putin nu a ordonat probabil uciderea politicianului ...
ANM: Seceta pedologică se menține pe suprafețe întinse din Moldova, Dobrogea şi Oltenia
ANM: Seceta pedologică se menține pe suprafețe întinse din Moldova, Dobrogea şi Oltenia
Secetă pedologică moderată şi puternică se înregistrează în cultura grâului de toamnă pe suprafeţe extinse din ...