Prefectul a solicitat protestatarilor de la Oltchim acte doveditoare dacă au fost sau nu plătiţi în 2013

Prefectul judeţului Vâlcea, Dumitru Gornoiu, a solicitat joi celor aproximativ o sută de disponibilizaţi de la Oltchim care protestează acte doveditoare prin care să argumenteze că 'au fost sau nu' plătiţi în momentul disponibilizării lor.
Economica.net - joi, 29 mai 2014, 12:14
Prefectul a solicitat protestatarilor de la Oltchim acte doveditoare dacă au fost sau nu plătiţi în 2013

‘M-am întâlnit cu foştii angajaţi ai combinatului care au afirmat cu fişele fiscale personale că Oltchim ar fi achitat plăţile compensatorii, dar că ei nu au primit niciun ban din aceste plăţi. Oamenii susţin că impozitul care apare pe fişa fiscală denotă faptul că ei ar fi beneficiat de aceste sume, dar în realitate nu au fost onorate. Oamenii au fost la Parchet şi la DIICOT, iar eu le-am cerut de urgenţă să îmi aducă dovezi concrete care să le susţină această afirmaţie destul de gravă din punctul meu de vedere. Dar dumnealor dacă pot dovedi acest lucru eu voi informa de urgenţă Guvernul care din instituţiile abilitate să facă cercetări în cauză’, a afirmat pentru AGERPRES prefectul Dumitru Gornoiu.

Contactat de AGERPRES, directorul economic al SC Oltchim, Alin Smeu, spune că în respectivele fişe fiscale ‘impozitele trecute sunt datorii în contul plăţilor compensatorii şi nu plăţi achitate’.

‘Odată cu disponibilizarea celor 900 de salariaţi în anul 2013 acestora li s-au calculat drepturile băneşti potrivit contractului colectiv de muncă. Aceste drepturi au fost declarate la impozite şi taxe pentru a fi trecute ca datorii înregistrate faţă de salariaţi. Salariaţii au primit o adeverinţă în care li s-a menţionat valoarea netă pe care urmau să o primească. În fişele fiscale ale acestor oameni nu sunt trecute impozite ca şi cum ar fi plătite, ci este o raportare a acestor datorii pe care societatea le are de achitat’, a precizat pentru AGERPRES Alin Smeu.

Întrebat de AGERPRES, directorul Direcţiei Generale Finanţe Publice Vâlcea, Gheorghe Gogârnoiu, dacă SC Oltchim a plătit aceste impozite trecute în fişa fiscală a răspuns ‘că nu poate oferi detalii în acest caz potrivit Legii 161’.

Aproximativ o sută de disponibilizaţi au protestat joi în faţa sediului DGFP Vâlcea, solicitând lămuriri cu privire la mai multe sume trecute în fişele fiscale, după care au mers la DIICOT unde au ales să se pună o plângere penală împotriva conducerii Oltchim.

În anul 2013, un număr de 969 de salariaţi au fost concediaţi colectiv urmând ca aceştia să primească potrivit contractului colectiv de muncă salarii compensatorii.

În urma protestelor din primăvara acestui an în care oamenii solicitau plata acestor salarii compensatorii, reprezentanţii statului şi ai conducerii combinatului le-au răspuns că aceste plăţi sunt trecute la masa credală, Oltchim aflându-se în insolvenţă din ianuarie 2013, şi că urmează să le fie achitate în momentul privatizării combinatului.

Oltchim ar urma să fie privatizat pe 6 iunie.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Două hoteluri din Poiana Brașov, închise de șase ani, au fost vândute la licitație
Două hoteluri din Poiana Brașov, închise de șase ani, au fost vândute la licitație
Rina Tirol și Rina Vista din Poiana Brașov, deținute de firma Amrom Conimnpex, aflată în insolvență, au fost cumpărate ...
Burcea, ANAT: Guvernul a schimbat regulile în timpul jocului, aşa cum ne-a obişnuit. Împărţirea ţărilor în UE şi non-UE este aberantă
Burcea, ANAT: Guvernul a schimbat regulile în timpul jocului, aşa cum ne-a obişnuit. Împărţirea ţărilor în UE şi ...
Guvernul ne-a făcut un mare cadou de Moş Nicolae şi a schimbat regulile în timpul jocului, împărţind ţările în ...
Încă o zi de creşteri pentru indicii ROBOR – miercuri, 8.12.2021
Încă o zi de creşteri pentru indicii ROBOR – miercuri, 8.12.2021
ROBOR continuă să crească şi atinge cele mai mari valori din martie 2020 şi până acum.