Prefectul Capitalei: Circulația metroului va fi reluată sâmbătă

Reprezentanţii angajaţilor de la Metrorex au înţeles că este important să înceteze protestul, circulaţia metroului se reia sâmbătă, a declarat, vineri, prefectul Capitalei, Alin Stoica.
AGERPRES - vin, 26 mart. 2021, 21:36
Prefectul Capitalei: Circulația metroului va fi reluată sâmbătă

„Oamenii au înţeles că e important să înceteze protestul respectiv şi de mâine dimineaţă, având în vedere că tehnic înţeleg că este nevoie de câteva ore pentru restabilirea circuitelor, se va relua circulaţia”, a spus Alin Stoica, vineri, la sediul Prefecturii Capitalei, unde a avut loc o întâlnire cu reprezentanţii sindicali (Sindicatul Liber Metrou – USLM din Metrorex SA şi Confederaţia Naţională a Sindicatelor Libere din România Frăţia – CNSLR Frăţia), conducerea Metrorex SA şi reprezentanţi ai lucrătorilor din subteran care au protestat.

Prefectul a subliniat că nu este implicat în negocierile dintre Metrorex şi sindicate. „Interesul meu era să dăm drumul la circulaţie pentru metrou, (…) eu am mijlocit întâlnirea, am convocat ambele părţi la 13,30 şi lucrurile s-au rezolvat”, a explicat Stoica.

Citiți și: Drulă: Numai autorităţile de ordine publică pot elibera şinele de metrou de aceşti ilegalişti (economica.net)

Circulaţia trenurilor de metrou a fost perturbată începând vineri dimineaţa de un protest spontan al unor reprezentanţi ai sindicatului USLM în staţia Piaţa Unirii, aceştia coborând în tunel, pe calea de rulare, şi împiedicând pornirea la timp, conform programului normal, a trenurilor de pasageri. Protestul sindicaliștilor s-a extins pe toată durata zilei de vineri. Greva spontană are loc la o zi după ce conducerea Metrorex a dat că termen limită dată de 2 aprilie pentru eliberarea spaţiilor comerciale de la metrou, deţinute de firma sindicatului.

„Aşa-zisul protest spontan reprezintă în fapt o acţiune sindicală, în timpul căreia reprezentanţii USLM au refuzat orice tentativă de dialog cu conducerea Metrorex. Deşi sindicaliştii au lăsat de înţeles că ar avea o listă de cereri, invitaţiile repetate de întâlnire cu managementul companiei au fost ignorate complet pe parcursul nopţii”, semnalează reprezentanţii Metrorex într-un comunicat.

Șeful sindicatului angajaților de la METROREX, Ion Rădoi, a negat însă vehement că protestul ar avea legătură cu planul conducerii societății de a rezilia contractele de inchieriere a spațiilor comerciale, ci cu îngrijorările salariaților privind scăderile salariale și diponibilizările.

Citiți și: Ministrul Drulă zice că a depus plângere la DNA împotriva celor care au blocat vineri metroul (economica.net)

„Când spui că disponibilizăm oamenii şi micşorăm salariile, nu te aştepţi la ceva bun. Când te lasă fără loc de muncă, când te lasă fără salariu, adică o reducere de 25%, nu prea poţi să accepţi. Iată că au trecut câteva zile, cam intuiam eu, dar nu eram sigur până unde merg (sindicaliştii, n.r.) şi iată că s-a întâmplat (acţiunea de protest, n.r.)”, a afirmat Ion Rădoi.

Liderul USLM a susţinut că situaţia spaţiilor comerciale de la metrou e speculată politic de conducerea Ministerului Transporturilor.

„Că ei (Ministerul Transporturilor, n.r.) vor să o rostogolească spre tot ce înseamnă societatea asta comercială a sindicatului, cu spaţiile, asta e altă treabă. E o minciună. Ei au speculat politic. Şi povestea cu acea societatea are rolul ei, că nici pe aceea nu o vom lăsa, dar acolo e un proces de 3-4 ani de zile în cel mai rău caz. Deci nu are legătură (cu protestul, n.r.). Ce arde acum e faptul că nu avem oameni pe care trebuie să-i punem pe Magistrala 5, după atâta aşteptare, şi se pare că acum am ajuns într-o problemă drastică şi pe Magistrala 2. Pe lângă asta, vor să mai taie şi din drepturi, venituri care ar veni către salariaţi, pentru că ei muncesc şi zi şi noapte, şi sfârşit de săptămână, şi de sărbători. Acesta este motivul (protestului, n.r.). Că acum au venit şi cu pleaşca asta, să forţeze (eliberarea spaţiilor comerciale de la metrou, n.r.), este pentru că directorul general a fost administrator pe la Piaţa Obor şi el este obişnuit să-şi facă afaceri”, a menţionat Ion Rădoi.

Te-ar mai putea interesa și
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Ecofinance, o companie de tehnologie financiară care operează sub marca de consum CreditPrime în România, a înregistrat anul trecut o creștere a portofoliului de 40% față de 2022, informează......
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții guvernamentale americane
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții ...
Statele Unite au anunţat marţi o nouă serie de sancţiuni împotriva Iranului care vizează "două companii şi patru ...
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Activista pentru climă Greta Thunberg va fi trimisă din nou în judecată pentru că nu a respectat un ordin al Poliţiei ...
Guvernul a reglementat plata gărzilor pentru personalul medical din sistemele de apărare și ordine publică și a suplimentat cu 658,6 milioane de lei limita de crediatre pentru FNUASS
Guvernul a reglementat plata gărzilor pentru personalul medical din sistemele de apărare și ordine publică și a suplimentat ...
Guvernul a adoptat în şedinţa de marţi o ordonanţă de urgenţă prin care creează cadrul legal pentru plata personalului ...