Fabrica Napolact nu va fi închisă şi nu va fi relocată deocamdată – prefectul de Cluj

Autorităţile locale au primit asigurări din partea conducerii companiei FrieslandCampina România că fabrica Napolact din comuna Baciu, judeţul Cluj, nu va fi închisă şi nu va fi relocată, pe termen scurt şi mediu, a declarat, joi, prefectul de Cluj, Ioan Gheorghe Vuşcan.
Economica.net - joi, 27 iun. 2013, 09:53
Fabrica Napolact nu va fi închisă şi nu va fi relocată deocamdată - prefectul de Cluj

Vuşcan a afirmat, la finalul unei întâlniri de la Prefectura Cluj cu o delegaţie a FrieslandCampina România, condusă de directorul general Jan Willem Kivits, că în cazul în care va fi luată o decizie legată de fabrica din Baciu angajaţii vor fi anunţaţi cu minimum nouă luni înainte.

„Am aflat din partea directorului general al FrieslandCampina România, Jan Willem Kivits, că pe termen scurt şi mediu nu se va întâmpla nicio închidere şi nicio relocare a fabricii Napolact din Baciu. Dacă se va întâmpla ceva, angajaţii vor fi anunţaţi cu minimum 9 luni înainte. Se doreşte ca o asemenea posibilitate să nu se întâmple, dacă piaţa de lactate îşi va reveni la nivelul României şi la nivel european”, a spus Vuşcan, citat de corespondentul MEDIAFAX.

Întrebat ce înseamnă „termen mediu”, prefectul a spus că este vorba despre ani.

„În ceea ce priveşte fabrica din comuna Ţaga, unde se producea brânza de Năsal şi care a fost închisă, va avea loc o discuţie cu colegii de la Consiliul Judeţean Cluj şi se va lua o decizie pe această temă”, a mai spus Vuşcan.

Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Ioan Oleleu, a afirmat, la rândul său, că în urma discuţiilor cu conducerea companiei s-a reconfirmat faptul că nu s-a pus problema „opririi capacităţii la fabrica din Baciu”.

Directorul de vânzări al FrieslandCampina România, Cornel Cărămizaru, a spus că s-a discutat cu autorităţile judeţene şi despre posibilitatea acordării unor facilităţi companiei.

„Am rediscutat faptul că nu a fost luată nicio decizie privind închiderea fabricii din Baciu. Am discutat şi despre posibilitatea ca FrieslandCampina să primească facilităţi şi a rămas să continuăm discuţia în această direcţie”, a spus Cărămizaru.

Întrebat cât de mult a scăzut piaţa de lactate, acesta a precizat că scăderea se situează în 2013 între 2 şi 5 la sută.

„Este foarte dificil să operăm pe o piaţă care scade şi în acelaşi timp să fim alături de oamenii noştri, faţă de care avem o responsabilitate mare. Discutăm despre o scădere a consumului. Ca orice companie de pe piaţă, ne străduim să producem mai eficient, într-un mod care să ne permită să continuăm să investim în ceea ce este important, în cazul nostru în brandul Napolact, şi să îmbunătăţim calitatea produselor. Orice companie are un plan pe un an, pe trei, pe cinci ani, şi la fel avem şi noi. Tot ce pot să vă spun, este că nu a fost luată nicio decizie de închidere a fabricii din Baciu”, a subliniat directorul de vânzări FrieslandCampina.

Acesta a menţionat că, pentru a face faţă situaţiei de pe piaţa lactatelor şi a costurilor tot mai mari de producţie, compania a fost nevoită să majoreze preţurile produselor cu 2 la sută. Cărămizaru a mai spus că tot laptele colectat provine de la producători din Ardeal, fiind încheiate contracte cu peste 1.100 de producători.

„Ne dorim să creştem brandul Napolact, toate investiţiile pe care le facem le facem în acest brand. Unul dintre obiectivele noastre este de a colecta lapte numai de la producători din Ardeal. Dorim să extindem reţeaua de producători”, a mai subliniat Cornel Cărămizaru.

Cornel Cărămizaru, director de vânzări al FrieslandCampina România, a infirmat speculaţiile privind închiderea fabricii Napolact şi săptămâna trecută.

„Informaţiile despre închiderea fabricii FrieslandCampina din Cluj sunt speculaţii. Fabrica nu a fost închisă, este funcţională ca şi până acum. O decizie privind relocarea producţiei de la Baciu către altă unitate de producţie nu a fost luată. Pentru a îşi asigura o prezenţă sustenabilă pe termen lung în România, FrieslandCampina caută continuu să îmbunătăţească producţia, distribuţia, strategiile de marketing, vânzări şi resurse umane, în condiţiile de piaţă dificile din prezent. În acest sens, FrieslandCampina analizează în mod constant unde şi cum este cel mai eficient să producă mărcile companiei”, spunea Cărămizaru.

El afirma că Napolact este cea mai importanta marcă a companiei, care investeşte constant în calitatea produsului şi în marketing.

Fabrica Napolact s-a mutat în Baciu în 2006, are circa 300 de angajaţi, iar aici s produc telemea şi băuturi pe bază de lapte.

Potrivit site-ului companiei Napolact, de mai bine de 105 ani aceasta este unul din cei mai importanţi producători de lactate. Producător de unt şi brânză de vacă şi transformat în Întreprinderea de Industrializare a Laptelui Cluj odată cu naţionalizarea din 1948, Napolact s-a născut ca brand în 1990.

Grupul olandez FrieslandCampina este prezent în România prin trei companii: Napolact, Friesland Campina România şi Industrializarea Laptelui Mureş.

Potrivit datelor de la Ministerul Finanţelor, FrieslandCampina România a avut în 2011 o cifră de afaceri de 382,7 milioane lei şi un profit net de 6,8 milioane lei, Napolact a avut afaceri de 222 milioane lei şi un câştig de 9,2 milioane lei, iar Industrializarea Laptelui Mureş a avut afaceri de 124 milioane lei şi un profit net de circa 81.000 lei.

Te-ar mai putea interesa și
Depozitele la bănci au crescut cu 4,5%, în martie 2024 – date BNR
Depozitele la bănci au crescut cu 4,5%, în martie 2024 – date BNR
Depozitele rezidenţilor clienţi neguvernamentali au crescut în luna martie 2024 cu 0,3% faţă de luna anterioară, până la nivelul de 584,458 miliarde de lei, iar faţă de aceeaşi perioadă a......
Tesla promite noi maşini, „mai accesibile”, chiar dacă a renunţat la low-cost-ul Model 2
Tesla promite noi maşini, „mai accesibile”, chiar dacă a renunţat la low-cost-ul Model 2
Constructorul american de automobile electrice Tesla a anunţat, marţi seara, că va introduce noi modele la începutul ...
Imigranţii calificaţi ajută economia spaniolă să devanseze alte economii europene
Imigranţii calificaţi ajută economia spaniolă să devanseze alte economii europene
Spania este ţara cu cea mai mare rată a şomajului din Europa, însă, pentru Sara Hernandez, un arhitect de sisteme informatice ...
Cifra de afaceri din comerţul cu ridicata a crescut în primele două luni ale acestui an cu 3,2%
Cifra de afaceri din comerţul cu ridicata a crescut în primele două luni ale acestui an cu 3,2%
Cifra de afaceri din comerţul cu ridicata, cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete, a crescut în primele ...