Pregătiți pentru curent de la alții? Capacitatea de import/export de electricitate a crescut semnificativ și se va dubla în următorii cinci ani

Capacitatea de interconexiune a României cu rețelele vecine a crescut puternic în acest an, și pe sensul de import, și pe cel de export. În cinci ani, ea se va dubla față de nivelul de acum, arată Transelectrica, operatorul de transport și de sistem pentru rețeaua electrică a țării.
Mihai Nicuţ - lun, 16 aug. 2021, 22:12
Pregătiți pentru curent de la alții? Capacitatea de import/export de electricitate a crescut semnificativ și se va dubla în următorii cinci ani

România poate deja importa energie la o putere de 3.000 MW și poate exporta 2.800 MW, de la începutul acestui an. O creștere semnificativă față de anul 2000 – circa 2.200 MW pe fiecare sens –  și care va fi dublată, de la nivelurile actuale, în următorii cinci ani.

Iată ce a spus Transelectrica în raportul său la șase luni, publicat vinerea trecută:

“Transelectrica își crește semnificativ capacitatea transfrontalieră începând cu 1 ianuarie 2021.

CNTEE Transelectrica SA, în calitate de Operator de Transport și Sistem, asigură începând cu 1 ianuarie 2021 o capacitate transfrontalieră semnificativă cu țările cu care funcționează interconectat – Bulgaria, Ungaria, Serbia și Ucraina – de 2.800 MW la export din România și de 3.000 MW la import în România.

Prin amplul program investițional în care s-a angajat Compania, în următorii cinci ani, această capacitate transfrontalieră se va dubla, ceea ce va permite dezvoltarea piețelor de energie electrică cuplate la nivel european, contribuind astfel la atingerea obiectivelor Uniunii Europene, „Piața internă de energie electrică” și „Energie curată pentru toți europenii”.

La începutul anului 2020, capacitatea transfrontalieră asigurată de România se situa în jurul valorii de 2200 MW export/import”.

Creșterea capacității de interconectare permite comerțul cu energie pe granițe la volume mai mari. Amintinim că piața românească este cuplată în regimul intraday cu piețele europene și în regimul spot (livrare în ziua următoare perfectării tranzacției) cu piețele din Ungaria, Cehia și Slovacia și, mai nou, cu cele din Austria, Polonia și Ungaria. Cuplarea cu piața bulgară se va face din toamnă.

În piețele cuplate tranzacțiile cu energie se fac fără a se plăti taxe de rezervare a capacității pe linii, ceea ce ușurează comerțul, iar mecanismul de cuplare face ca fluxurile de energie să meargă din piețele cele mai ieftine spre cele mai scumpe.

Cum stă România cu importul și exportul de energie

În ultimii doi ani, 2019 și 2020, România a fost importator net de energie electrică, iar una dintre cauze este și lipsa capacităților noi de generare de energie. În acest an, pentru primele șase luni, țara noastră a fost exportator net, o poziție care însă ar putea să nu fie susținută pe tot parcursul anului.

Conform datelor Transelectrica, în primele șase luni ale anului consumul de electricitate al țării (net) a crescut cu 7,5%, însă, pe fondul unei hidraulicități de excepție care a crescut masiv generarea în hidrocentrale, producția națională a crescut mai mult, cu 12,8%. 70% din producția națională de electricitate a venit din surse fără emisii de carbon – regenerabile și nuclear.

Vedeți în graficul de mai jos situația pe tip de producător

Acest lucru a făcut ca, pe primele șase luni din 2021, țara să revină pe poziția de exportator net de energie electrică, este adevărat cu un sold mic.

“Schimburile fizice transfrontaliere de export înregistrează în S1 2021 o creștere cu un procent de 1,5% față de perioada similară din anul 2020, iar fluxurile transfrontaliere de import au înregistrat scădere în procent de 36,6%”, arată Transelectrica.

Concret, la un consum intern net de 29,2 TWh în primele șase luni, producția internă netă a fost de 29,4 TWh, importurile de 2,2 TWh, iar exporturile de 2,3 TWh.

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul tranzacțiilor cu monede cripto
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul ...
Statele Unite şi Regatul Unit investighează tranzacţii cu criptomonede în valoare de circa 20 de miliarde de dolari care au fost efectuate printr-un instrument de schimb virtual stabilit în......
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același interes și față de carnea de pui importată
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același ...
Sectorul avicol românesc este în pericol, în urma controalelor repetate ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia ...
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Producătorul chinez de smartphone Xiaomi Corp. a început joi să comercializeze primul său automobil electric, pariind ...
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Constructorul auto american Ford a anunţat joi că analizează posibilitatea de a produce un nou automobil de teren (SUV) ...