Preluarea creanţelor UCM Reşiţa de către AAAS, un prim pas în transformarea acestora în acţiuni

Creanţele Uzinei Constructoare de Maşini (UCM) Reşiţa au fost preluate de către Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului (AAAS) de la Ministerul de Finanţe, dar este doar un prim pas în etatizarea acestui demers, care se va realiza numai în momentul în care creanţele vor fi transformate în acţiuni, a declarat miercuri, preşedintele Consiliului Judeţean Caraş-Severin, Sorin Frunzăverde.
Economica.net - mie, 02 apr. 2014, 14:41
Preluarea creanţelor UCM Reşiţa de către AAAS, un prim pas în transformarea acestora în acţiuni

‘Pentru aceasta, este nevoie de modificarea articolului 95 litera k din Legea nr. 85. Legea, în forma modificată, se află, în prezent, în Comisia juridică a Camerei Deputaţilor. Practic, se reia acest proiect. El a fost o dată respins de Parlament, nu din cauza articolului amintit, ci pentru că legea respectivă presupune mai multe modificări. În momentul în care această lege va fi astfel revizuită, se vor putea transforma datoriile pe care le are UCM Reşiţa, sau creanţele statului, în acţiuni. Vom asista la acest proces de etatizare, de care se vor bucura circa o sută de societăţi comerciale importante din ţară, nume de marcă ale economiei româneşti’, a explicat Sorin Frunzăverde.

Această modalitate de a salva anumite societăţi comerciale aflate într-un moment de cumpănă, cu atât mai mult cu cât criza economică se prelungeşte, a fost folosit în foarte multe ţări din vestul Europei şi chiar în Statele Unite ale Americii, spune preşedintele Consiliului Judeţean Caraş-Severin. Este o procedură prin care statul intervine, preia pe un anumit termen acţiunile, prin transformarea creanţelor în acţiuni, şi salvează astfel întreprinderea respectivă.

UCM Reşiţa este în această situaţie, iar intervenţia statului este pe deplin justificată, în opinia lui Frunzăverde, deoarece uzina reşiţeană este ‘mecanicul şef al industriei hidroenergetice din România’, a Hidroelectrica, în speţă, având în vedere că peste 80% din capacităţile hidroenergetice au fost construite de UCMR, care asigură, practic, întreţinerea lor.

Procedura de urgenţă prin care creanţele bugetare administrate de ANAF vor fi preluate de către AAAS a fost votată, marţi, în plenul Camerei Deputaţilor din Parlamentul României. Compania UCM Reşiţa se află în insolvenţă încă din decembrie 2011, dată la care înregistra datorii de peste 190 milioane euro.

Complexul Industrial Reşiţa a fost fondat în anul 1771 de către Fiscul austriac, fiind cea mai veche unitate industrială din România şi una dintre primele din Europa.

 

Te-ar mai putea interesa și
UE impune pentru prima dată sancțiuni împotriva coloniștilor evrei din Cisiordania
UE impune pentru prima dată sancțiuni împotriva coloniștilor evrei din Cisiordania
Uniunea Europeană impune pentru prima dată sancţiuni împotriva coloniştilor israelieni radicali din Cisiordania, pentru acte de violenţă contra palestinienilor, au declarat vineri diplomaţi......
Producătorul chinez Chery Auto anunță că noua sa fabrică din Spania va fi una dintre principalele sale facilități de export la nivel mondial
Producătorul chinez Chery Auto anunță că noua sa fabrică din Spania va fi una dintre principalele sale facilități ...
Compania chineză Chery Auto a anunţat vineri că nou achiziţionata fabrică din Barcelona va fi una dintre principalele ...
Galeria lui Ion Țiriac s-a îmbogățit cu un Mercedes-AMG ONE de 1.063 CP
Galeria lui Ion Țiriac s-a îmbogățit cu un Mercedes-AMG ONE de 1.063 CP
Țiriac Collection a integrat oficial în galeria sa de vehicule un spectaculos model Mercedes-AMG ONE, marcând astfel un ...
Au început lucrările de construcție la Spitalul Regional de Urgenţe din Iași (Video)
Au început lucrările de construcție la Spitalul Regional de Urgenţe din Iași (Video)
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, s-a aflat vineri, la Iaşi, pentru a lua parte la începerea primelor lucrări ...