1EUR = 4.8721 RON | Bucureşti 25 º

Companii

Premieră: Două mari oferte de acţiuni, simultan în România. Sunt bani destui pentru ambele, spun brokerii

Sunt bani destui şi pentru plasamentul privat de acţiuni Romgaz al Fondului Proprietatea (FP) şi pentru oferta publică iniţială (IPO) Electrica, potrivit managerilor de investiţii şi brokerilor consultaţi de ECONOMICA.NET. Cele două oferte se desfăşoară simultan în aceste zile, după ce Franklin Templeton, administratorul FP, a lansat vânzarea a aproape 5% din acţiunile Romgaz, chiar în seara celei dintâi zile a IPO Electrica

17 iun, 2014 | | ECONOMICA.net
(update 17 iun, 2014 17:21) Fondul Proprietatea a încasat 645 de milioane de lei pe 5% din Romgaz
Fondul Proprietatea a vândut pachetul de 4,99% din acţiunile Romgaz (SNG) scos la vânzare aseară la un preţ de 33,5 lei/acţiune, cu 2,7% mai mic decât cel înbregbistrat în prezent la Bursa de valori Bucureşti (BVB) şi cu 5,8% sub preţul de închidere de ieri, de 35,6 lei / acţiune.

LISTARE ELECTRICA.

Chiar în zilele în care investitorii sunt aşteptaţi să subscrie la IPO Electrica, de circa 435 de milioane de euro, Fondul Proprietatea (FP) vrea să vândă, printr-un plasament privat accelerat, un pachet de 4,99% din acţiunile Romgaz Mediaş (SNG), evaluat la 155 de milioane de euro, la Bursa de Valori Bucureşti (BVB).

Este prima oară când se petrec două astfel de evenimente majore pe piaţa de capital românească. Totuşi, România poate susţine simultan două mari oferte de vânzare de acţiuni, spun la unison managerii de investiţii şi brokerii consultaţi de ECONOMICA.NET.

„Nici gând ca plasamentul SNG să afecteze succesul IPO Electrica. Nu mai avem probleme de alocare de bani pentru România de către investitorii străini. Dacă sunt oportunităţi, vin şi banii. Acesta este un efect clar al promovării României, de către agenţile de rating, la categoria de investment grade (recomandată invetitorilor, n.r.)", a declarat Dan Popovici, directorul general al firmei de administrare de investiţii OTP Asset Management.

Opinia este împărtăşită şi de alţi oameni de piaţă, în ciuda eventualelor griji că plasamentul privat al acţiunilor SNG ar putea  fura din bugetele dedicate iniţial IPO Electrica. „Cred că, mai curând se poate spune că Franklin Templeton (administratorul Fonului Proprietatea – FP, n.r.) a profitat de atenţia îndreptată către România cu ocazia IPO Electrica. Trebuie precizat însă că sunt două tipuri de ofertă diferite", a adăugat Dan Popovici.

„Promovarea la investment grade are un rol important. Cred că sunt destui bani pentru ambele oferte, mai ales că plasamentul privat al FP este dedicat doar investitorilor mari, calificaţi. Nu cred că va avea alte efecte decât cel mult marginale asupra succesului IPO Electrica, Măcar să existe mai astfel de oportunităţi", spune şi Alin Brendea, directorul general adjunct al casei de brokeraj Prime Transaction.

„Clar că bani sunt destui, oportunităţi să fie. Clar că FP are deja cumpărători pentru plasamentul de SNG. Clar că IPO Electrica nu va avea de suferit din această cauză. În Polonia sunt deseori astfel de evenimente simultan", spune şi Lucian Isac, directorul general al casei de brokeraj Estinvest.

„Plasamentul acţiunilor SNG deţinute de FP este intermediat de Goldman Sachs, care a intermediat astă toamnă şi IPO Romgaz. Astfel că este probabil ca să mai fi rămas clienţi care să fi vrut mai mult", spune Rareş Nilaş, directorul general al BT Securities, casa de brokeraj a Băncii Transilvania. Nici Nilaş nu se îndoieşte că este loc pentru ambele oferte în bugetele investitorilor.

Nici consorţiul de intermediere a IPO Electrica nu este îngrijorat, potrivit unor surse apropiate acestuia.

Citeşte şi

Chiar în zilele când statul cere bani pe acţiunile Electrica, FP aruncă în piaţă un pachet uriaş Romgaz

şi

Luptă aprigă pentru cele 10 mil. acţiuni Electrica cu alocare garantată. Alte două milioane sunt cu reducere

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

Daniel Oanţă

Vrem iar?

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO