Premieră de la criza financiară încoace: petrolul se apropie de 40 de dolari pe baril

Preţul petrolului a scăzut luni cu peste 3% şi se apropie de pragul psihologic de 40 de dolari pe baril, cel mai redus nivel de la începutul anului 2009, pe fondul unei corecţii generalizate pe bursele de mărfuri declanşată, aparent, de aprecierea dolarului, în contextul politicilor monetare divergente din SUA şi Eurozonă. Cântăresc greu şi veştile venite din OPEC: Venezuela a avertizat că petrolul s-ar putea îndrepta spre 25 de dolari pe baril în lipsa unei intervenţii coordonate a cartelului de producători.
Economica.net - lun, 23 nov. 2015, 09:34
Premieră de la criza financiară încoace: petrolul se apropie de 40 de dolari pe baril

Preţul petrolulu WTI, de referinţă pe piaţa americană, s-a prăbuşit în prima parte a şedinţei de luni cu 3,1%, la 40,6 dolari pe baril, pe un volum aproape dublu tranzacţionat până la această oră. Cotaţia ţiţeiului Brent, de referinţă în Europa şi la nivel global a scăzut cu 2%, la 43,76 doalri pe baril.

Ministrul venezuelean al Petrolului a declarat ieri că Arabia Saudită şi Qatarul, cei mai influenţi membri OPEC, discută o propunere a Venezuelei privind măsuri care să aducă preţurile barilului „în echilibru” la 88 de dolari. Mai relevant a fost însă pentru investitori avertismentul Venezuelei că petrolul ar putea ajunge între 20 şi 30 de dolari pe baril, în lipsa unor măsuri concrete din partea OPEC. Petrolul s-a prăbuşit cu 50% din toamna anului trecut, tocmai pe fondul lipsei de reacţie a Arabiei Saudite, a aliaţilor săi din Golf, a OPEC şi a Rusiei, dornice să-şi păstreze cota de piaţă şi să-i descurajeze pe producătorii care utilizează tehnologii mai noi şi mai scumpe, precum extracţia din depozite de şist.

Supraoferta din piaţă va continua să se umfle odată cu revenirea Iranului în poziţia de exportator important, după ridicarea sancţiunior impuse de SUA şi aliaţii săi în încercarea de a descuraja controversatul program nuclear al Teheranului. Ministrul iranian al Petrolului a afirmat, luni, că OPEC „ar trebui să facă loc” pentru creşterea producţiei de petrol iranian.

Liderii OPEC se vor întâlni pe 4 decembrie, la Viena, pentru a discuta măsuri de limitare a producţiei în aşteptarea revenirii Iranului pe piaţă.

Fondurile de hedging pariază că negocierile din OPEC nu vor conduce la vreo măsură concretă, după ce ţările cartelului menţin de aproape un an şi jumătate producţia cu mult peste cotele stabilite.

Între timp, bursele de mărfuri afişează un declin accentuat, pe fondul aprecierii petrolului. Intenţia Băncii Centrale Europene (BCE) de a adopta noi măsuri de relaxare a politicii monetare sau de relaxare cantitativă par să favorizeze moneda americană, în timp ce Rezerva Federală a SUA se pregăteşte, pe final de an, pentru prima majorare a dobânzii de politică monetară din ultimii 10 ani. Euro a atins luni un minim al ultimelor şapte luni faţă de dolar.

Surse: Bloomberg, Reuters

Te-ar mai putea interesa și
CFR a primit trei oferte la licitații de peste 600 de milioane de lei pentru aparate de cale și traverse din beton
CFR a primit trei oferte la licitații de peste 600 de milioane de lei pentru aparate de cale și traverse din beton
CFR Infrastructură a primit două oferte la licitația de circa 417 milioane de lei pentru traverse din beton și o ofertă la licitația pentru aparate de cale montate pe traverse de beton,......
Bode: Masca de protecţie rămâne obligatorie şi după 1 august
Bode: Masca de protecţie rămâne obligatorie şi după 1 august
Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, a afirmat că masca de protecţie va rămâne obligatorie în spaţii închise ...
CGS România, cel mai mare operator de call-centere, anunță o nouă rundă de angajări remote
CGS România, cel mai mare operator de call-centere, anunță o nouă rundă de angajări remote
Computer Generated Solutions (CGS) România, liderul pieței locale de business process outsourcing (BPO), vizează extinderea ...
Centura București: Se lucrează la montarea grinzilor la Pasajul Berceni
Centura București: Se lucrează la montarea grinzilor la Pasajul Berceni
Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a postat luni imagini de pe șantierul Pasajului Berceni ...