Premieră după aproape 20 de ani: România a intrat pe excedent în comerţul cu mâncare

România a intrat pentru prima dată, după aproape 20 de ani, pe excedent în comerţul cu produse agroalimentare, înregistrând un plus de peste 3 milioane de euro după primele nouă luni ale anului, a declarat, marţi, pentru AGERPRES, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.
Economica.net - mar, 17 dec. 2013, 10:13
Premieră după aproape 20 de ani: România a intrat pe excedent în comerţul cu mâncare

‘România nu a mai fost pe plus în comerţul cu produse agroalimentare din 1994, iar acum, la nouă luni, avem deja un excedent de 3,2 milioane de euro. Cred că vom încheia anul 2013 pe plus, ţinând cont că datele actuale sunt doar pentru trei trimestre. Am reuşit să obţinem din exporturile de produse agroalimentare, până la finele lunii septembrie, aproape 3,51 de miliarde de euro’, a spus Constantin.

Potrivit datelor furnizate AGERPRES de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), în primele nouă luni din acest an, România a exportat peste 8,1 milioane de tone de produse agroalimentare în ţările intra şi extracomunitare, în creştere cu peste 36% faţă de aceeaşi perioadă din 2012. Sumele încasate din exporturile de produse agroalimentare pe pieţele intra şi extra comunitare au totalizat 3,509 miliarde euro, iar în perioada similară a anului trecut acestea au fost de numai 2,882 miliarde de euro.

Exporturile de cereale au devenit, în ultimii ani, tot mai profitabile pentru România, grâul, seminţele de floarea-soarelui, porumbul românesc continuând să fie printre cele mai căutate produse agricole pe piaţa externă. Numai în primele nouă luni ale acestui an, exporturile de cereale au reprezentat o pondere cumulată de peste 40% din totalul încasărilor la nouă luni.

Astfel, exporturile de grâu şi meslin au totalizat 683,15 milioane euro pentru 3,24 milioane de tone, cele de porumb 355,23 milioane euro pentru 1,23 milioane tone, iar de seminţe de floarea soarelui 327,87 milioane de euro pentru o cantitate de 732.310,7 tone. În topul exporturilor se mai află ţigările de foi şi trabucurile cu un total de 378,32 milioane de euro (24.028 tone), orzul cu 206,28 milioane de euro (1,048 milioane de tone), animalele vii, respectiv ovine şi caprine cu 116,97 milioane de euro şi cele din specia bovine cu 100,9 milioane de euro.

Pe de altă parte, în primele nouă luni din 2013, România a importat peste 4,2 milioane de tone de alimente şi produse agroalimentare, o cantitate mai mică cu 5 procente faţă de aceeaşi perioadă a lui 2012. Valoarea produselor importate a fost sensibil mai scăzută decât cea încasată din exporturi, respectiv 3,506 miliarde euro, fiind însă mai mare cu aproximativ 3,8% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent.

Pe lista importurilor României de produse agroalimentare s-au clasat pe primele locuri aceleaşi produse ca şi în anii anteriori şi anume carnea de porc, proaspătă sau refrigerată, cu o valoare de 184,727 milioane de euro (104.381 tone), urmată îndeaproape de zahăr cu 167,49 milioane euro pentru 321.495 tone şi de turte şi alte reziduuri solide cu încasări de 137,28 milioane euro pentru 322.866 tone.

În aceste condiţii, România a înregistrat la nouă luni un excedent de 3,21 milioane de euro în comerţul cu produse agroalimentare, faţă de un deficit de 494 de milioane de euro în aceeaşi perioadă din 2012.

Uniunea Europeană a fost principalul partener în comerţul agricol al României, atât pe livrările de produse agroalimentare către această destinaţie cât şi pe achiziţiile din statele membre UE.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Noul preşedinte al Parlamentului European este malteza Roberta Metsola
Noul preşedinte al Parlamentului European este malteza Roberta Metsola
Parlamentul European, reunit în sesiune plenară la Strasbourg, a ales-o marţi în funcţia de preşedinte al său, pentru ...
Platforma de crypto Tradesilvania a intermediat tranzacții de 200 milioane de euro în 2021
Platforma de crypto Tradesilvania a intermediat tranzacții de 200 milioane de euro în 2021
Tradesilvania, companie românească de investiții în criptomonede și gestionare de asseturi digitale, anunță înregistrarea ...
Consiliul Concurenței analizează tranzacția deceniului în asigurările din România. Safety Broker, preluat de polonezii de la Unilink, într-o tranzacție care va naște cel mai mare vânzător de asigurări din regiune
Consiliul Concurenței analizează tranzacția deceniului în asigurările din România. Safety Broker, preluat de polonezii ...
Consiliul Concurenței anunță că analizează preluarea Safety Broker, cel mai mare intermediar de asigurări din România ...