Kazahii vor să negocieze şi să închidă chestiunea creanţei Petromidia

Kazahii de la KazMunaiGas se oferă să răscumpere cât mai repede acţiunile statului la rafinăria Petromidia, fiind dispuşi la negocierea unui preţ. Guvernul trebuie să facă următoarea mutare.
Mihai Nicuţ - mar, 05 feb. 2013, 10:51
Kazahii vor să negocieze şi să închidă chestiunea creanţei Petromidia

Oficialii grupului Rompetrol au declarat, în premieră, că intenţionează să stingă cât mai repede conflictul cu statul român rezultat din conversia în acţiuni a datoriilor istorice ale rafinăriei Petromidia,  prin răscumpărarea acţiunilor pe care statul le are la rafinărie.

“Încercăm să răscumpărăm acţiunile (deţinute de stat la rafinăria Petromidia-n.red.). Este o chestiune de preţ” a declarat vicepreşedintele Rompetrol, Azamat Zhangulov, într-un interviu acordat Bloomberg. “Acum, este cel mai bun moment pentru a ajunge la o soluţie, pentru că în România este stabilitate politică. Sperăm să ajungem la un acord cu Guvernul român şi vom face tot ce ţine de noi pentru a ajunge la o soluţie cât mai repede” a declarat oficialul Rompetrol.

Este pentru prima dată când un oficial al grupului declară apăsat că Rompetrol intenţionează să plătească pentru răscumpărarea acţiunilor statului.

În octombrie 2003, Guvernul României a emis o ordonanţă privind transformarea în obligaţiuni cu o maturitate de şapte ani a restanţelor bugetare ale Rompetrol Rafinare Constanţa (rafinăria Petromidia), existente la 30 septembrie 2003, în valoare de 570 de milioane de euro. Potrivit acestui act normativ, societatea avea dreptul să convertească în acţiuni obligaţiunile pe care nu le răscumpăra la scadenţă. În 2010, Petromidia a răscumpărat obligaţiuni în valoare de 54 de milioane de euro, iar restul a convertit în acţiuni, potrivit legii din 2003. Ca atare, statul a devenit acţionar la rafinărie, cu circa 45% din capital.

Autorităţile au contestat în instanţă decizia Rompetrol, grupul a declanşat la rândul lui mai multe acţiuni în instanţă şi, de atunci, au loc mai multe procese. Statul a cerut bani, nu acţiuni, dar oficialii Rompetrol au atenţionat că plata cash a acelei sume ar pune rafinăria pe butuci. De la preluarea sa de la Dinu Patriciu, în anul 2007, şi până în prezent, kazahii de la KazMunaiGaz spun că au investit 1,4 miliarde de dolari în rafinărie, pentru creşterea capacităţii şi îmbunătăţirea calităţii produselor, pe o piaţă dificilă pentru activitatea de rafinare. Petromidia a ajuns cea mai mare rafinărie din România şi cel mai important exportator de produse petroliere al ţării, dar este încă pe pierdere.

Din 2010 şi până acum, kazahii şi reprezentanţii Guvernului au discutat în mai multe rânduri despre modalităţile de rezolvare a acestui conflict (plăţi eşalonate, barter cu carburanţi, etc) dar, inclusiv din cauza schimbărilor politice, discuţiile s-au oprit.

Statul l-a desemnat ca reprezentan în Consiliul de Administraţie al Petromidia pe Remus Vulpescu, fostul şef al OPSPI. La sfârşitul anului trecut, acesta opina că statul şi KazMunaiGas ar trebui să ajungă la o soluţie reciproc avantajoasă, şi nu să continue cu litigiile.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Austral, viitorul SUV Renault, va fi dezvăluit în primăvara lui 2022
Austral, viitorul SUV Renault, va fi dezvăluit în primăvara lui 2022
Renault a dezvăluit astăzi numele viitorului său SUV care, din primăvara anului viitor, va înlocui modelul Kadjar.
ROBOR creşte şi atinge cele mai mari valori din martie 2020 şi până acum – luni,  6.12.2021
ROBOR creşte şi atinge cele mai mari valori din martie 2020 şi până acum – luni, 6.12.2021
ROBOR creşte iarăşi. Indicii la trei şi şase luni atinge cele mai mari valori din 20 martie 2020 şi până acum.
881 pacienŢi la ATI, 803 cazuri noi, 54 morţi, în 24 de ore. Peste 17.000 de teste efectuate – Coronavirus, luni 6.12.2021
881 pacienŢi la ATI, 803 cazuri noi, 54 morţi, în 24 de ore. Peste 17.000 de teste efectuate – Coronavirus, luni ...
Criză Coronavirus luni, 6 decembrie 2021 - 803 cazuri noi, 54 morţi, în 24 de ore. Rata de infectare a scăzut, din nou, ...