Premieră în Grecia: Magazinele pot deschide duminica

Magazinele din Grecia au deschis pentru prima dată duminica, cu program prelungit, guvernul relaxând o restricţie veche de 100 de ani pentru a încuraja consumul populaţiei, însă retailerii spun că problema nu este programul de lucru, ci bugetele strâmtorate ale consumatorilor, potrivit WSJ.
Economica.net - lun, 04 nov. 2013, 09:14
Premieră în Grecia: Magazinele pot deschide duminica

„Nici măcar un client nu a intrat astăzi. Nu orele de lucru erau problema, ci dacă populaţia are bani sau nu”, comentează pentru Wall Street Journal proprietarul unui magazin de îmbrăcăminte din centrul Atenei.

Potrivit noilor reglementări, adoptate de guvern la presiunile creditorilor internaţionali, magazinele universale din Grecia pot lucra şapte duminici pe an, în timp ce magazinele mai mici, independente, pot deschide în fiecare duminică.

Până acum, retailerii din Grecia puteau lucra maximum două duminici pe an, una dintre cele mai restricţionate pieţe de consum din Europa în ceea ce priveşte sfârşitul săptămânii, cu reguli care datează de la 1908.

Guvernul speră că decizia va creşte competitivitatea şi va crea zeci de mii de locuri de muncă într-o economie cu un şomaj de 27%.

Executivul speră de asemenea să impresioneze delegaţiile instituţiilor financiare internaţionale, care au sosit luni la Atena pentru o nouă evaluare a programului economic, de care depinde o nouă tranşă din acordul de finanţare externă.

„Într-o ţară care primeşte 18,5 milioane de turişti în fiecare an, care vrea să devină o destinaţie de weekend, este de neconceput ca magazinele să fie închise duminica”, a declarat Notis Mitarakis, ministru adjunct al dezvoltării, citat de WSJ.

Mai mulţi retaileri au anunţat însă că afacerile au mers prost duminică, subliniind impactul recesiunii asupra consumului populaţiei şi situaţia dificilă din economie.

De asemenea, programul prelungit de lucru a generat divergenţe în rândul retailerilor. Multe magazine au refuzat să deschidă duminică, inclusiv unele dintre cele mai mari lanţuri de supermarketuri din ţară, notează WSJ. Asociaţiile patronale susţin că programul de duminică nu va face decât să crească cheltuielile, fără a produce o creştere a vânzărilor.

De asemenea, shoppingul duminica reprezintă o problemă la nivelul societăţii elene, unde mulţi consideră că deschiderea magazinelor în ultima zi din săptămână va reduce coeziunea familiei. Liderii bisericii ortodoxe din Grecia s-au opus deciziei de a relaxa restricţiile pe programul retailerilor.

Printre persoanele ieşite duminică la cumpărături în centrul Atenei s-au remarcat cei câteva sute de protestatari trimişi de sindicatul PAME, afiliat partidului comunist, şi de un sindicat al angajaţilor din retail, care se opun programului prelungit al magazinelor.

Magazinele care au deschis duminică au oferit discounturi semnificative pentru a atrage clienţi. Vremea bună, însorită, a ţinut cu retailerii, însă mulţi vizitatori ai centrelor comerciale au preferat să privească.

Te-ar mai putea interesa și
Guvernul maghiar anunță că ia în calcul să intervină în prețurile carburanților
Guvernul maghiar anunță că ia în calcul să intervină în prețurile carburanților
Guvernul de la Budapesta nu exclude o intervenţie asupra preţului la carburanţi şi va discuta problema la întâlnirea de miercurea viitoare, a declarat ministrul Economiei, Marton Nagy, într-o......
Nicușor Dan: Am finalizat lucrările la cuva Lacului Mare din Parcul Cişmigiu, cu două săptămâni înainte de termenul estimat (Video)
Nicușor Dan: Am finalizat lucrările la cuva Lacului Mare din Parcul Cişmigiu, cu două săptămâni înainte de termenul ...
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a informat, vineri, că au fost finalizate lucrările de reparaţii la cuva ...
CFR S.A.: Stadiul lucrărilor de tip Quick Wins între staţiile Tălmaciu – Sibiu și Teiuş – Războieni sunt de 45%, respectiv 30% – 82%
CFR S.A.: Stadiul lucrărilor de tip Quick Wins între staţiile Tălmaciu – Sibiu și Teiuş – Războieni sunt ...
Lucrările de reparaţii de tip Quick Wins aflate în desfăşurare pe cei 22,20 de kilometri de cale ferată între staţiile ...
CEC Bank sărbătorește 160 de ani cu un logo aniversar
CEC Bank sărbătorește 160 de ani cu un logo aniversar
CEC Bank sărbătorește anul acesta 160 de ani de la înființare. 160 de ani în care i-a reconfirmat constant poziția ...