Premieră în retailul electroIT: vânzările de laptopuri, desktop-uri şi tablete au scăzut cu peste 12%

Pentru prima dată în ultimii trei ani, vânzările de produse IT, categorie din care fac parte laptopurile, desktopurile, tabletele , monitoarele şi echipamentele de gaming au scăzut anul trecut faţă de 2015. În schimb, românii au dat cu 22% mai mult pe televizoare. 
Economica.net - mie, 15 mart. 2017, 21:45
Premieră în retailul electroIT: vânzările de laptopuri, desktop-uri şi tablete au scăzut cu peste 12%

Piaţa electro-IT din România a crescut anul trecut cu 9,2% faţă de anul anterior, până la 2,5 miliarde de euro, ritmul de creştere fiind inferior ultimilor patru ani, arată un studiu GfK pus a dispoziţie de retailerul electroIT Flanco. Aceasta în condiţiile în care 2015 a adus un plus de 13%, iar în 2014 creşterea anuală a fost de 13,7%.

Cea mai importantă schimbare a anului trecut constă însă în dinamica segmentului IT (laptopuri, desktopuri, tablete, monitoare, gaming) care a scăzut pentru prima dată din 2013. „IT-ul este singura categorie care scade semnificativ, cu minus 12,6%, pe aproape toate segmentele cu excepţia celor destinate gaming-ului”, au declarat oficialii Flanco, potrivit cărora şi la Flanco au scăzut vânzările de produse IT cu aproximativ 10%.

De asemenea, şi monitoarele ar înregistrat un plus de 3,9%. În rest, s-au raportat scăderi de 14% la laptopuri, 11% la desktopuri şi de 27% la tablete. La gaming, lansarea Xbox One S, a Playstation Pro, Playstation VR au generat creşteri valorice ale vânzărilor de 50%. Perifericele au crescut şi ele cu 6%.

Creştere de 127% la televizoarele 4K

În ceea ce priveşte segmentele cu cea mai dinamică creştere, din datele GfK, vânzările de electrocasnice mari au crescut cu 21%, până la 577 de milioane de euro, electronicele au raportat vânzări de 463 de milioane de euro, cu 20,3% peste nivelul din 2015, electrocasnicele mici au ajuns la o piaţă de 178 de milioane de euro cu 20% peste nivelul din 2015, iar telecomul a cunoscut o creştere de 12% până la 824 de milioane de euro.

Mai precis, anul trecut s-au vândut 1,4 milioane de televizoare faţă de 1,05 milioane în 2015 (plus 22% în valoare). Focusul a fost pe TV-urile de ultimă generaţie, dar şi pe cele cu diagonale mari, astfel că vânzările de televizoare 4K s-au majorat cu 127%, smart-urile au crescut cu 26%, iar televizoarele cu diagonala mai mare de 60 de inci cu 55%.

Referitor la electrocasnicele mari, în 2016 românii şi-au cumpărat 1,1 milioane de frigidere şi maşini de spălat faţă de 900.000 cu un an în urmă. GfK menţionează un plus de 34% la incorporabile, 26% la uscătoare de rufe, 40% la maşinile de spălat vase şi 30% la combine frigorifice no frost. 

Totodată, vânzările pe segmentul telecom s-au majorat cu 12% din punct de vedere valoric. Anul trecut, s-au cumpărat 3,5 milioane de telefoane inteligente, faţă de 3,2 milioane anul trecut.

Românii cheltuiesc online 5 milioane de euro pe zi

Din datele GfK, piaţa din România este în continuare preponderent offline însă are potenţial de creştere în ceea ce priveşte comerţul online. Astfel, 43% dintre români cumpără atât online cât şi offline, în timp ce 6% dintre clienţi cumpără exclusiv online, iar 51% exclusiv offline. Valoarea cumpărăturilor online a depăşit anul trecut 1,8 miliarde euro, (fără servicii) cu 30% mai mult față de 2015. În medie, cumpărătorul online a făcut 8,4 achiziții/an, valoarea medie a cumpărăturilor online fiind de 5 milioane euro pe zi.
De asemenea, 35-40% din totalul cumpărăturilor online s-au realizat prin intermediul telefoanelor mobile, iar 44,9% dintre plăţi s-au făcut online cu cardul.

 

 

Te-ar mai putea interesa și
Carburanții s-au scumpit din nou azi. Cât costă acum benzina și motorina
Carburanții s-au scumpit din nou azi. Cât costă acum benzina și motorina
Petrom, liderul pieței de distribuție a carburanților din România, a majorat azi prețurile benzinei și motorinei vândute în stațiile proprii, la o săptămână de la precedenta scumpire....
Iranul ameninţă să răspundă ”în câteva secunde” Israelului cu ”arme neutilizate până acum”
Iranul ameninţă să răspundă ”în câteva secunde” Israelului cu ”arme neutilizate până acum”
Autorităţile iraniene au avertizat în ultimele ore că vor răspunde "în câteva secunde" cu "arme neutilizate până ...
Joe Biden presează Congresul să adopte planul său de ajutor pentru Ucraina. Zelenski avertizează că țara sa riscă să piardă războiul
Joe Biden presează Congresul să adopte planul său de ajutor pentru Ucraina. Zelenski avertizează că țara sa riscă ...
Joe Biden a reiterat luni un apel presant Congresului pentru a adopta un buget de zeci de miliarde de dolari ca ajutor militar ...
Șeful AIEA: Ne apropiem „periculos de un accident nuclear”la Zaporojie
Șeful AIEA: Ne apropiem „periculos de un accident nuclear”la Zaporojie
"Ne apropiem periculos de un accident nuclear" la Zaporojie, a avertizat luni şeful Agenţiei Internaţionale pentru Energie ...