Premieră în România. A fost diagnosticat un caz de „Boala limbii albastre”

Autoritatea naţională Sanitară Veterinară anunţă primul caz de "Boala limbii albastre"(Bluetongue) din România. Focarul a izbucnit în judeţul Buzău. 
Economica.net - lun, 25 aug. 2014, 11:49
Premieră în România. A fost diagnosticat un caz de

În data de 22.08.2014 a fost diagnosticat un caz de „Boala limbii albastre”(Bluetongue) în România, boală care nu a evoluat pe teritoriul ţării noastre până în prezent, informează un comunicat al Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinare (ANSVSA). 

În data de 21.08.2014, proprietari de bovine din judeţul Buzău au solicitat prezenţa medicului veterinar, pentru că animalele deţinute prezentau semne de boală. După examinarea animalelor, medicul veterinar a constatat leziuni bucale, mamare şi podale, semne clinice care pot fi atribuite bolii limbii albastre şi a prelevat probe de sânge de la acestea, probe care au fost trimise spre analiză laboratorului din cadrul DSVSA Buzău.

În urma examenului serologic realizat, s-a constatat că probele sunt pozitive pentru Boala limbii albastre (Bluetongue). Ulterior prelevării probelor, medicul veterinar a fost solicitat şi de către alţi proprietari de bovine din zonă, pentru că animalele lor prezentau semne clinice similare, cu intensităţi şi localizări diferite. DSVSA Buzău a trimis o echipă de specialişti în zonă care a prelevat probe de sânge şi de la aceste animale. Şi aceste probe analizate au avut rezultat pozitiv pentru Boala limbii albastre.

Conform procedurilor, ca urmare a suspiciunii apariţiei Bolii limbii albastre, probele de sânge prelevate au fost expediate către Laboratorul Naţional de Referinţă, Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală (IDSA). Aceste probe, analizate în cadrul IDSA în data de 22.08.2014, au avut rezultate pozitive pentru Boala limbii albastre.

Conform procedurilor, ANSVSA a notificat statelele membre ale Uniunii Europene şi a celor membre ale Organizaţiei Mondiale pentru Sănătatea Animală (OIE), despre apariţia acestei boli pe teritoriul României.

De asemenea, ANSVSA a convocat Grupului Naţional de Experţi pentru Bluetongue, pentru a stabili măsurile care trebuie adoptate în vederea limitării difuzării bolii la efectivele de animale receptive.

Această boală nu afectează omul, dar produce pagube economice

Boala limbii albastre este cauzată de un virus din genul Orbivirus, care este transmis prin înţepătura unor specii de insecte hematofage, din genul Culicoides şi nu prin contactul direct între animale. Boala afectează rumegătoarele şi are caracter sezonier. Mortalitatea este variabilă, în funcţie de situaţie, morbiditatea putând ajunge, uneori, la 100% din efectiv.

Din literatura de specialitate, reiese că o insectă hematofagă poate călători până la 1.5– 2 km/zi într-o zonă, iar în anumite condiţii meteorologice (vânturi predominante pe o anumită direcţie şi perioadă, în condiţii favorizante), insectele pot fi purtate la distanţe mult mai mari, ce pot atinge până la 200 de km/zi.

Boala limbii albastre face ravagii în Europa

În Europa, în momentul de faţă, boala este cantonată în mai multe zone din partea de sud ca: Insulele Baleare, Sardinia, Sicilia, Corsica, în unele zone din Italia, Spania, Franţa, Portugalia, Grecia şi Bulgaria.
Pierderile economice se datorează costurilor aferente eradicării bolii, incluzând: despăgubirea animalelor
ucise, cheltuieli legate de activităţile de eradicare a bolii (personal, materiale, echipamente etc.), cheltuieli pentru ecarisarea teritoriului şi a activităţilor de dezinsecţie şi dezinfecţie.

Din momentul în care această boală a început să evolueze în ţările vecine, ANSVSA este în stare de alertă şi a luat mai multe măsuri: A convocat Grupul Naţional de Experţi pentru Bluetongue, pentru a stabili măsurile care trebuie adoptate în vederea protejării efectivelor de rumegătoare din România.

Te-ar mai putea interesa și
INS: Pensia medie lunară în România a ajuns la 2.113 lei, în 2023
INS: Pensia medie lunară în România a ajuns la 2.113 lei, în 2023
Pensia medie lunară a crescut cu 13,9%, în 2023, comparativ cu anul precedent, până la valoarea de 2.113 lei, a anunţat, vineri, Institutul Naţional de Statistică (INS)....
Grupul Agricover a ajuns la un profit net de 44,1 miloane de lei anul trecut și a decis să acorde dividende începând din acest an
Grupul Agricover a ajuns la un profit net de 44,1 miloane de lei anul trecut și a decis să acorde dividende începând ...
Agricover Holding, un grup de companii care activează în sectorul de agribusiness european, lider de piață în România, ...
Scotty The AI își face intrarea pe MEXC cu o creștere de preț de 33% (P)
Scotty The AI își face intrarea pe MEXC cu o creștere de preț de 33% (P)
La momentul redactării acestui articol, moneda meme nou apărută în spațiul crypto, Scotty the AI, a avut un debut surprinzător ...
Explozie la rafinăria Petromidia. Ce spun oficialii Rompetrol (KMG Internaţional)
Explozie la rafinăria Petromidia. Ce spun oficialii Rompetrol (KMG Internaţional)
O explozie a avut loc în această dimineață la Rafinăria Petromidia, cu degajări foarte mari de fum. Explozia nu a fost ...