Premieră: MasterCard ar putea avea de împărţit 14 miliarde de lire sterline cu 46 de milioane de oameni

Economica.net
09 09. 2016
mastercard_686969404040_74963800

Acţiunea în justiţie a fost demarată în baza noii legislaţii din Marea Britanie privind procesele colective.

Avocaţii susţin că MasterCard a perceput comisioane excesive, ilegale, de la retaileri, pentru procesarea plăţilor cu cardul la POS, din 1992 până în 2008, iar costurile au fost transferate către consumatori prin preţuri mai mari, potrivit presei britanice. Dosarul are peste 600 de pagini.

Compania de carduri bancare şi plăţi respinge ferm acuzaţiile şi a anunţat că va utiliza toate mijloacele legale pentru a se apăra.

UE a decis, în 2014, în urma unei investigaţii care a durat mai mulţi ani, că MasterCard a perceput de la retaileri comisioane excesiv de ridicate pentru procesarea plăţilor internaţionale în interiorul Uniunii Europene. Decizia de atunci a fost considerată cu atât mai importantă având în vedere că a stabilit un precedent pentru acţiuni împotriva procesatorilor de plăţi, în ceea ce priveşte comisioanele percepute retailerilor, şi în statele membre.

În 2015, UE a limitat comisioanele pentru procesarea plăţilor în retail la 0,2% pentru tranzacţiile efectuate cu carduri de debit Visa şi MasterCard, respectiv 0,3% pentru cardurile de credit.

Cele 14 miliarde de lire cerute de la MasterCard reprezintă cea mai mare pretenţie de despăgubiri solicitată vreodată în justiţia britanică. Noua lege privind procesele colective din Marea Britanie spune că toate părţile vătămate vor primi o parte din bani, cu excepţia persoanelor care optează să fie excluse din acţiune. Astfel, toate persoanele care au cumpărat ceva de la un magazin din Marea Britanie în perioada 1992-2008 şi aveau peste 16 ani pot primi peste 300 de lire fiecare, dacă MasterCard ar pierde procesul.