PREMIERĂ: O companie aeriană îşi taxează clienţii în funcţie de greutatea corporală – VIDEO

Într-o perioadă în care companiile aeriene taxează în plus pentru bagaj şi mâncare, o companie mică din Pacificul de Sud implementează un sistem de preţuri pe care nicio altă companie nu îl mai are: taxarea pasagerilor pe greutatea corporală.
Economica.net - mie, 03 apr. 2013, 20:03
PREMIERĂ: O companie aeriană îşi taxează clienţii în funcţie de greutatea corporală - VIDEO

Călătorii care se îmbarcă în cursele liniei aeriene Samoa Air Ltd. pentru scurte zboruri internaţionale spre Samoa Americană trebuie să plătească un plus de 92 de cenţi pe fiecare kilogram din greutatea corporală, scrie Wall Street Journal.

Samoanii sunt recunoscuţi pentru dimensiunile impresionante, aproximativ 55,5 la sută din locuitorii cu vârsta de peste 20 de ani fiind consideraţi obezi, potrivit Organizaţiei Mondiale de Sănătate.

Greutatea pasagerilor reprezintă un motiv major de îngrijorare pentru Samoa Air. Pentru că dispune de o flotă de avioane de dimensiuni reduse, fiecare suportând între trei şi 10 pasageri, un client supraponderal ar putea reduce radical capacitatea aeronavei, ceea ce ameninţă implicit veniturile companiei.

„Este un sistem de plată pe greutate şi va rămâne aşa”, a asigurat Chris Langton, CEO al Samoa Air. Potrivit acestuia, în timp ce un călător de 160 de kilograme va plăti de patru ori mai mult faţă de unul care cântăreşte 40 de kilograme, compania va asigura mai mult spaţiu pentru persoana cu greutatea mai mare.

Decizia a generat discuţii încinse pe pagina de Facebook a Samoa Air, unde mai mulţi utilizatori au îndemnat la un boicot al companiei pe motiv de discriminare.

„Aveam 90 de kilograme şi tocmai am pierdut mult în greutate. Când am citit prima oară acest lucru, m-a rănit. Totuşi, adevărul chiar doare uneori şi sunt întru totul de acord cu însănătoşirea oamenilor”, şi-a exprimat părerea un utilizator al Facebook-ului, în timp ce alţii susţineau pe deplin hotărârea, fiind de părere că trebuia să intre de mult în vigoare:

„Singurii care se plâng sunt cei cu probleme de greutate… când trebuie să plăteşti la poştă ca să trimiţi un pachet greu, este acelaşi lucru.”

Pasagerii care îşi rezervă online locurile pentru o călătorie cu Samoa Air trebuie să furnizeze greutatea aproximativă a corpului şi pe cea a bagajului. În plus, cei care se gândesc să mintă în privinţa greutăţii sunt avertizaţi pe website să vor fi cântăriţi înainte de îmbarcare, o practică standard pentru călătoriile cu aeronave de mici dimensiuni.

în timp ce această metodă s-ar putea dovedi extrem de eficientă pentru o companie cu avioane mici precum Samoa Air, unii analişti pun la îndoială posibilitatea ca acest model să aibă succes pentru afacerea unor companii mari.

Nicio altă companie aeriană nu a mai iniţiat până acum sistemul de plată pe kilogramele în plus ale pasagerilor, luând în calcul aspectul discriminării. Există companii în Statele Unite care le cer pasagerilor care nu încap pe un scaun obişnuit din avion să cumpere un bilet în plus, fără să taxeze pe kilogram.

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul tranzacțiilor cu monede cripto
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul ...
Statele Unite şi Regatul Unit investighează tranzacţii cu criptomonede în valoare de circa 20 de miliarde de dolari care au fost efectuate printr-un instrument de schimb virtual stabilit în......
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același interes și față de carnea de pui importată
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același ...
Sectorul avicol românesc este în pericol, în urma controalelor repetate ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia ...
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Producătorul chinez de smartphone Xiaomi Corp. a început joi să comercializeze primul său automobil electric, pariind ...
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Constructorul auto american Ford a anunţat joi că analizează posibilitatea de a produce un nou automobil de teren (SUV) ...