Premieră pentru piața agricolă. Un business finanțat de investitorii de pe BVB ar putea urca în clasamentul primilor cinci exploatatori de teren arabil

Holde Agri Invest SA, un business creat începând cu 2016 de patru antreprenori români, Liviu Zagan, Robert Maxim, Matei Georgescu și Alexandru Covrig, cărora li s-a alăturat Eugen Voicu, fondatorul Certinvest, ar putea deveni în curând unul dintre cei mai mari cinci jucători pe piața terenurilor arabile. Compania tocmai a finalizat preluarea fermei Videle din Teleorman și este în negocieri pentru a prelua alte patru ferme. Dacă tranzacțiile vor reuși, producătorul ar exploata în total 13.000 de hectare, ceea ce l-ar plasa, din estimările Economica, pe poziția a cincea în clasamentul deținătorilor de mari exploatații arabile. Ar fi singura companie din top finanțată de investitorii activi pe piața AeRO.
Alina Stanciu - mar, 24 aug. 2021, 14:41
Premieră pentru piața agricolă. Un business finanțat de investitorii de pe BVB ar putea urca în clasamentul primilor cinci exploatatori de teren arabil

Holde Agri Invest SA, o companie românească care exploatează terenuri agricole, listată anul trecut pe piața AeRo, ar putea ajunge în curând numărul patru în clasamentul companiilor care exploatează cele mai mari suprafețe de teren arabil, conform estimărilor Economica.

Producătorul tocmai a finalizat tranzacția în valoare de 14,3 milioane de lei prin care a preluat de la Agrocom Exim Prod SRL 2.400 de hectare de teren  în arendă, amplasate în localitatea Videle, Teleorman. În plus, în prezent,  compania se află în proces de negociere pentru achiziționarea a patru noi ferme, cu o suprafață totală de 3.500 de hectare.

Dacă tranzacțiile vor fi încheiate cu succes, întreaga suprafață exploatată de Holde va ajunge la 13.000 de hectare.Holde Agri Invest ar putea astfel devansa Intercereal SA, companie controlată de omul de afaceri Augustin Oancea, cunoscut pentru afacerile din sectorul energetic, în calitate de acționar la Tinmar Energy SA.

Un nou jucător român printre investitori străini

Din informațiile noastre ce coroborează date ale Agenției de Plăți pentru Agricultură (APIA), Agenția Domeniilor Statului (ADS) și ale companiilor, odată ce își va finaliza planurile de achiziții, Intercereal SA exploatează 12.356 hectare luate în arendă de la stat fiind, fiind a doua companie în clasamentul  furnizat de APIA pe baza suprafețelor declarate anul acesta în cererile unice de plată pentru SAPS.

Ceilalți mari jucători pe această piață sunt Al Dahra Holding – Agricost SRL din Emiratele Unite (57.720 hectare), grupul Nutre  din Portugalia( 16.300 de hectare), JD Agro Cocora din Danemarca (14.700) și Agro Nevada Tim din România (14.500 hectare). Poziția Holde Agri ar putea coborî dacă luăm în considerare Maria Trading și Agro Chirnogi luate ca grup, ambele companii deținute de investitori libanezi controlând împreună peste 21.000 de hectare.

Menționăm că informațiile legate de suprafață memționate anterior nu sunt furnizate de APIA. Sursele folosite de Economica sunt ADS – în cazul companiilor care au în arendă teren al statului- sau respectivele societăți, cu mențiunea că datele oferite de acestea din urmă ar putea include suprafețele exploatate de mai multe firme din grup.

„Agricultura este o afacere unde calculele trebuie gândite și implementate pe termen lung. Suntem extrem de riguroși în ceea ce privește fermele pe care le avem în vedere pentru a le integra în structura Holde, iar Videle a îndeplinit criteriile noastre de selecție. Pe termen lung, obiectivul nostru rămâne același, să ajungem la o suprafață exploatată de cel puțin 25.000 de hectare, axată pe mai multe nuclee. La fel ca în cazul fermei Videle, ne propunem să atingem acest obiectiv prin finanțarea următoarelor noastre achiziții cu capitalul atras de la investitorii Bursei de Valori București,” a declarat Liviu Zăgan, director general Holde Agri Invest.

În 2019, Holde exploata 850 de hectare de teren din cadrul fermei, în 2020 suprafața operată ajungea la 1.600 de ha, iar începând cu iulie 2021, compania exploata integral cele 2.400 de ha. În vara anului 2021, în cadrul fermei au fost cultivate culturi convenționale de grâu, rapiță, porumb și floarea-soarelui. În urma ultimei tranzacții, Videle devine cel de-al treilea nucleu Holde, după fermele Roșiori și Frumușani.

Investiție cu bani de la investitori

Tranzacția de preluare a Agrocom Exim Prod SRL a fost finanțată în proporție de 62% debt și 38% equity. În momentul de față, 88% din suprafața totală a fermei este reprezentată de contracte de arendă semnate pentru o perioadă de peste 8 ani. Pe lângă terenul exploatat, ferma vine la pachet cu o bază proprie situată în Videle, un număr de 10 angajați, dar și cu un parc de utilaje agricole ce necesită îmbunătățiri. În perioada următoare, Holde va începe procesul de modernizare a fermei, investițiile principale fiind concentrate pe reînnoirea parcului de utilaje agricole și construirea unui siloz cu o capacitate de 10.000 de tone. Pe termen lung, conducerea se așteaptă ca ferma să atingă performanța maximă în anul 2024.

La începutul lunii iulie, Holde a atras aproximativ 30 milioane de lei de la investitorii BVB printr-o operațiune de majorare a capitalului social, sumă ce va fi utilizată pentru extinderea suprafețelor de teren exploatate și modernizarea fermelor existente.

Povestea proiectului Holde Agri

Business-ul Holde Agri Invest a debutat în 2016, fiind ideea a patru antreprenori romani, Liviu Zagan, Robert Maxim, Matei Georgescu și Alexandru Covrig. În 2017, fondatorii s-au asociat cu Eugen Voicu, fondatorul Certinvest, înființând în 2018 Holde Agri Invest SA. La scurt timp, societatea a atras o investiție externă de la Vertical Seven Group fondat de antreprenorii Iulian Cîrciumaru și Andrei Crețu. Modelul de business al companiei prevede achiziționarea de ferme agricole existente (cultura mare), uneori subperformante sau cu deficit de capital, cu scopul integrării acestora într-un holding de agricultură. Compania caută ferme între 1.000 și 2.000 de hectare fie că terenul este în arendă sau în proprietate. Într-o primă etapă, compania se concentrează pe extinderea suprafetei cultivate cu cultură mare (în regim neirigat), urmând ca pe termen mediu să investească în irigații și în culturi speciale (culturi semincere, de legume
etc).

Compania a raportat în 2020 venituri în valoare de 43,8 milioane de lei își propune pentru 2021 o cifră de afaceri de 52 de milioane de lei şi o marjă EBIT de 20,3%.

Citește și:

 

Te-ar mai putea interesa și
România are toate şansele să devină un adevărat hub regional în domeniul logistic – analiză
România are toate şansele să devină un adevărat hub regional în domeniul logistic – analiză
România are toate şansele să devină un adevărat hub regional în domeniul logistic, al producţiei şi al serviciilor transfrontaliere, potenţialul de investiţii în dezvoltarea de spaţii......
Poliţia atrage atenţia asupra înşelăciunilor prin apelarea de pe numere de telefon similare unor bănci comerciale
Poliţia atrage atenţia asupra înşelăciunilor prin apelarea de pe numere de telefon similare unor bănci comerciale
Poliţia Română atrage atenţia că, în ultimele zile, este activă o campanie care se foloseşte de numele unor bănci ...
SUA aplică tarife vamale de 100% pentru automobilele electrice din China
SUA aplică tarife vamale de 100% pentru automobilele electrice din China
Casa Albă a anunţat marţi o creştere semnificativă a tarifelor vamale aplicate pentru produse chineze cu o valoare de ...
A fost aprobat bugetul CFR SA pe 2024. Investițiile în infrastructura feroviară aproape că se dublează – Grindeanu
A fost aprobat bugetul CFR SA pe 2024. Investițiile în infrastructura feroviară aproape că se dublează – Grindeanu
Undă verde în ședința de Guvern pentru Bugetul de Venituri și Cheltuieli, aferent anului 2024, al Companiei Naționale ...