Premierul Cioloş merge la Chişinău

Economica.net
25 08. 2016
ciolos_765849387658_11193000

Potrivit Guvernului, prim-ministrul Cioloş va fi însoţit de vicepremierul Vasile Dîncu, ministru al Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, Victor Grigorescu, ministrul Energiei, Anca Dragu, ministrul Finanţelor Publice, Raluca Prună, ministrul Justiţiei, Cristian Ghinea, ministrul Fondurilor Europene, şi Maria Ligor, ministrul delegat pentru Relaţiile cu Românii de Pretutindeni.

Pe lângă întrevederea în plenul celor două delegaţii, pe agenda vizitei sunt incluse întâlniri bilaterale ale miniştrilor români cu omologi şi cu alţi oficiali din Republica Moldova, precizează Executivul.

Cioloş se va întâlni şi cu reprezentanţi ai societăţii civile din Republica Moldova, cu autorităţi locale reprezentate în Congresul Autorităţilor Locale din Moldova (CALM) şi cu reprezentanţi ai formaţiunilor politice de opoziţie parlamentare şi neparlamentare de la Chişinău.

Pe parcursul vizitei, premierul Cioloş va depune o coroană de flori la Monumentul lui Ştefan cel Mare şi Sfânt din Chişinău.

Totodată, prim-ministrul va merge la grădiniţa din satul Selemet, raionul Cimişlia, inclusă în programul de reabilitare şi dotare a unităţilor preşcolare din Republica Moldova cu asistenţă tehnică şi financiară din partea Guvernului României.

‘România este şi va rămâne un susţinător neobosit al perspectivei europene a Republicii Moldova. Măsurile adoptate la Chişinău în ultimele luni, economice şi instituţionale, sunt un răspuns firesc la aşteptările cetăţenilor, elemente necesare stabilităţii şi consolidării încrederii în instituţiile statului. Un rol cât mai activ al societăţii civile ca partener implicat în promovarea măsurilor de reformă şi în monitorizarea implementării acestora este o garanţie a continuării şi consolidării dezvoltării democratice’, a declarat Dacian Cioloş.

Potrivit Guvernului, vizita la Chişinău a delegaţiei române are loc în contextul eliberării miercuri a primei tranşe, în valoare de 60 de milioane de euro, din asistenţa financiară rambursabilă pentru Republica Moldova. Deblocarea acestei prime tranşe a fost aprobată de Guvern în şedinţa din 3 august, ca urmare a constatării rezultatelor în realizarea măsurilor asumate în acest scop de Republica Moldova.

Acordul privind asistenţa financiară rambursabilă dintre România şi Republica Moldova, în sumă de până la 150 milioane euro, a fost ratificat prin Legea nr. 91/6 mai 2016.