Premierul Ciucă discută la Tokyo despre crearea unui parteneriat strategic româno-japonez

Premierul Nicolae Ciucă a purtat discuţii, la Tokyo, cu Liga Parlamentară de Prietenie Japonia-România despre ridicarea nivelului relaţiilor bilaterale dintre cele două state la dimensiunea de parteneriat strategic.
AGERPRES - lun, 26 sept. 2022, 09:01
Premierul Ciucă discută la Tokyo despre crearea unui parteneriat strategic româno-japonez

Premierul Nicolae Ciucă s-a întâlnit luni, alături de preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, cu Liga Parlamentară de Prietenie Japonia-România, condusă de preşedintele Ichiro Assawa, în cadrul vizitei în Japonia a celor doi înalţi demnitari români, scrie Agerpres.

Prim-ministrul Ciucă a subliniat faptul că este o onoare să reprezinte România la funeraliile de stat organizate în memoria fostului prim-ministru Shinzo Abe, primul şef de guvern din Japonia care a vizitat ţara noastră şi cel care a achiesat să lanseze Parteneriatul Strategic cu România, în contextul primirii de către preşedintele Klaus Iohannis, în vizita sa istorică din 2018, informează Guvernul într-un comunicat transmis AGERPRES.

Premierul Ciucă a susţinut că încheierea Parteneriatului Strategic între România şi Japonia este nu numai un act realizat la momentul oportun, dar şi o moştenire pe care o lasă fostul premier Shinzo Abe în sfera politicii externe, care reflectă viziunea sa remarcabilă în acest domeniu, atribuind României un rol relevant în această regiune. De altfel, atât România, cât şi Japonia împărtăşesc aceleaşi valori şi interesul pentru apărarea lumii bazate pe reguli.

„Componenta de securitate şi apărare reprezintă unul dintre cei patru piloni de cooperare ai viitorului nostru parteneriat, de mare interes pentru ambele părţi. Coordonarea strânsă şi permanentă între noi este cu atât mai importantă şi necesară în contextul provocărilor strategice cu care ne confruntam”, a afirmat premierul, citat în comunicat.

Discuţiile s-au axat şi asupra cooperării economice, Japonia fiind cel mai mare investitor asiatic în România.

Premierul a subliniat determinarea Guvernului român de a impulsiona componenta de investiţii, având în vedere dinamica încurajatoare din ultima perioadă a contactelor bilaterale şi oportunităţile oferite de ţara noastră în domeniile energiei verzi, infrastructurii de înaltă calitate şi inovaţiei, producţiei de hidrogen verde, infrastructurii de transport.

Preşedintele Ligii Parlamentare de Prietenie Japonia-România, Ichiro Assawa, a salutat prezenţa la Tokyo a premierului român şi a anunţat întreg sprijinul pentru edificarea Parteneriatului Strategic Japonia – România.

Ciucă: Ridicarea relaţiilor româno-japoneze la nivel de parteneriat strategic – un act politic oportun în actualul context internaţional

Ridicarea relaţiilor dintre România şi Japonia la nivel de parteneriat strategic reprezintă un act politic „oportun” în actualul context internaţional, iar acest demers este un simbol al recunoaşterii legăturii „speciale” dintre cele două state, a declarat, luni, premierul Nicolae Ciucă, aflat în vizită la Tokyo.

Potrivit unui comunicat de presă transmis de Guvern, prim-ministrul a avut, alături de preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, o întrevedere cu o delegaţie a Executivului nipon, condusă de premierul Fumio Kishida.

„Ridicarea relaţiilor dintre România şi Japonia la nivelul Parteneriatului Strategic este un act politic oportun în actualul context internaţional, ce materializează viziunea remarcabilă a fostului prim-ministru Shinzo Abe în sfera politicii externe. (…) România este profund angajată să dezvolte relaţiile cu Japonia la nivelul Parteneriatului Strategic, simbol al recunoaşterii legăturii speciale dintre ţările noastre, precum şi al potenţialului semnificativ de dezvoltare bilaterală. Suntem pregătiţi să convenim asupra momentului cel mai potrivit pentru semnarea Acordului de Parteneriat Strategic, odată ce documentul va fi finalizat”, a afirmat Ciucă, citat în comunicat.

Prim-ministrul a menţionat că Japonia se numără printre principalii parteneri ai României în Asia, atât politic, cât şi economic, şi a apreciat contribuţia valoroasă la tranziţia şi modernizarea ţării noastre în ultimii 30 de ani.

Un punct important al întrevederii a vizat componenta de securitate şi apărare, unul dintre cei patru piloni de cooperare ai viitorului parteneriat strategic. În acest context, premierul a menţionat că, asemenea Japoniei, România este angajată pentru respectarea democraţiei, statului de drept, ordinii internaţionale bazate pe reguli şi apărării păcii şi stabilităţii. România susţine cooperarea între NATO şi Japonia pe toate dimensiunile relevante şi se opune ferm oricăror încercări unilaterale de schimbare a status quo-ului internaţional, mai ales prin forţă, a subliniat premierul Ciucă, conform comunicatului transmis de Guvern.

Convorbirile la nivelul celor doi prim-miniştri s-au concentrat şi asupra colaborării economice, având în vedere că Japonia este cel mai mare investitor asiatic în România.

„Dinamica recentă a contactelor noastre bilaterale este foarte încurajatoare. Am încredere că oportunităţile oferite de România pentru investiţii în domeniile energiei verzi, infrastructurii de înaltă calitate şi inovaţiei, producerii energiei nucleare, producţiei de hidrogen verde şi a unor componente optice necesare proiectului Laserului de la Măgurele, dar şi continuarea proiectelor aflate acum în derulare – linia de metrou către Aeroportul Bucureşti, podul suspendat peste Dunăre, linia ferată cu ecartament european Paşcani – Iaşi – Chişinău – vor pune în valoare potenţialul de dezvoltare a relaţiilor noastre economice şi vor atrage noi tehnologii”, a precizat Nicolae Ciucă.

Executivul menţionează că prim-ministrul Fumio Kishida a apreciat prezenţa, la Tokyo, a premierului României şi l-a asigurat de întreg sprijinul pentru încheierea parteneriatului strategic şi consolidarea colaborării bilaterale, inclusiv pe plan extern, în contextul regional şi internaţional ce necesită protejarea democraţiei şi a statului de drept.

Prim-ministrul Nicolae Ciucă şi preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, se află de luni până miercuri în Japonia, unde participă la funeraliile de stat organizate în onoarea fostului premier nipon Shinzo Abe.

 

Te-ar mai putea interesa și
EXCLUSIV Un vânzător de RCA din top, cu sute de mii de clienți șoferi, arată probleme mari, după patru sancțiuni în doi ani. Unde se oprește „cutremurul” din piața brokerajului?
EXCLUSIV Un vânzător de RCA din top, cu sute de mii de clienți șoferi, arată probleme mari, după patru sancțiuni în ...
DAW Management Broker de Asigurări a mai luat o amendă de la Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) și ajunge la a patra sancțiune în nici doi ani, iar Autoritatea deja îi acordă o......
Turismul reprezintă o treime din economia Greciei și este cel mai mare angajator –  studiu Confederaţia Turistică Elenă
Turismul reprezintă o treime din economia Greciei și este cel mai mare angajator – studiu Confederaţia Turistică ...
Contribuţia totală a turismului la economia Greciei în 2023 (incluzând beneficiile directe şi secundare) este estimată ...
S&P a menținut ratingul României la BBB-/A3, cu perspectivă stabilă
S&P a menținut ratingul României la BBB-/A3, cu perspectivă stabilă
Agenţia de rating S&P Global a reconfirmat, în data de 12 aprilie, ratingul aferent datoriei guvernamentale a României ...
Comuniștii ruși protestează după ce Ministerul Educației a introdus în programa școlară golful, un sport al „elitelor occidentale neprietenoase”
Comuniștii ruși protestează după ce Ministerul Educației a introdus în programa școlară golful, un sport al „elitelor ...
Ministerul rus al Educaţiei a introdus golful la orele de educaţie fizică în licee, decizie criticată de Partidul Comunist ...