Premierul Elisabeth Borne susține că Franța vrea să facă insuportabil costul războiului pentru Rusia

Franţa vrea să facă "insuportabil costul războiului pentru Rusia", a declarat luni şefa guvernului francez Elisabeth Borne (foto), în deschiderea unei dezbateri în Adunarea Naţională asupra războiului din Ucraina, informează AFP, transmite Agerpres.
AGERPRES - lun, 03 oct. 2022, 21:45
Premierul Elisabeth Borne susține că Franța vrea să facă insuportabil costul războiului pentru Rusia

„Obiectivul nostru este acelaşi de la început: să facem costul războiului insuportabil pentru Rusia, să lovim puternic economia ei, pentru a o împiedica să-şi finanţeze ofensiva”, a spus Elisabeth Borne. „Rusia este cea care a început acest război. Ea este cea care ne obligă să acţionăm” astfel, a adăugat premierul francez.

„Sancţiunile vor continua atât timp cât Putin va persevera în spirala conflictului şi a confruntării. Abandonarea sancţiunilor ar însemna abandonarea Ucrainei. Aceasta ar însemna să renunţăm la valorile noastre. Ar însemna să ne supunem Rusiei. Franţa, patriotismul, nu înseamnă abandonare. Nu înseamnă renunţare. Nu înseamnă supunere”, a adăugat Elisabeth Borne, adresându-se indirect deputaţilor de extremă dreapta din partidul Adunarea Naţională, acuzaţi de apropiere cu Moscova şi care se opun sancţiunilor economice împotriva Rusiei.

„Şi aceste sancţiuni – spre nemulţumirea celor care îşi maschează fascinaţia pentru imperialismul rus printr-un pretins patriotism – funcţionează”, a subliniat Borne.

„Economia rusă s-a contractat considerabil, cu o scădere de 6% din PIB anul acesta. Inflaţia rusă a explodat. Şi Rusia a pierdut accesul la materiale de înaltă tehnologie”, a enumerat ea.

„Cu preţurile ridicate la energie, Moscova încearcă deocamdată să menţină iluzia. Însă faptele sunt aici. Propaganda rusă nu trebuie să ne păcălească. Economia rusă este asfixiată”, a declarat premierul francez.

De asemenea, Elisabeth Borne a anunţat în Adunarea Naţională organizarea „în lunile următoare”, la Paris, a unei conferinţe economice asupra Ucrainei, pentru a „mobiliza companiile franceze” în reconstrucţia acestei ţări.

„Vă anunţ că vom organiza în următoarele luni, la Paris, o conferinţă economică împreună cu autorităţile ucrainene, pentru a mobiliza companiile franceze”, a afirmat Borne, precizând că nevoile Ucrainei pentru reconstrucţie sunt evaluate în prezent la 350 de miliarde de euro.

Această conferinţă economică se va derula în completarea conferinţei asupra reconstrucţiei Ucrainei prevăzută să aibă loc pe 25 octombrie în Germania şi a celei din Lugano care a avut loc vara aceasta.

„Pe termen scurt, ne-am angajat să ne concentrăm eforturile asupra reconstrucţiei regiunii Cernihiv, în nordul ţării. În acest sens, urmărim mecanismul de sponsorizare propus” de preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, a amintit ea.

În discursul său, Elisabeth Borne a mai afirmat că Franţa susţine „iniţiativele Comisiei Europene pentru a acompania şi organiza finanţarea reconstrucţiei Ucrainei”.

Sursa foto: Flickr

Te-ar mai putea interesa și
Marea Britanie ar putea apela la armată să ajute la funcţionarea serviciilor publice
Marea Britanie ar putea apela la armată să ajute la funcţionarea serviciilor publice
Guvernul britanic analizează posibilitatea ca armata să ajute la funcţionarea serviciilor publice în cazul în care lucrătorii din instituţii esenţiale, precum Serviciul Naţional de......
Ucraina: Exporturile de cereale au scăzut anul acesta cu aproape 30%
Ucraina: Exporturile de cereale au scăzut anul acesta cu aproape 30%
Ucraina a exportat aproape 18,1 milioane de tone de cereale până acum în sezonul iulie 2022/iunie 2023, în scădere cu ...
Inflaţia rapidă, criza datoriilor şi costul vieţii – cele mai mari ameninţări la adresa afacerilor
Inflaţia rapidă, criza datoriilor şi costul vieţii – cele mai mari ameninţări la adresa afacerilor
Impactul inflaţiei rapide, al crizei datoriilor şi al crizei costului vieţii sunt cele mai mari ameninţări la adresa ...
Romgaz se pregăteşte să exploateze sonda 250 Noul Săsesc, din judeţul Sibiu
Romgaz se pregăteşte să exploateze sonda 250 Noul Săsesc, din judeţul Sibiu
Romgaz alocă peste 11 milioane de lei pentru lucrări pregătitoare provizorii, foraj şi probe de producţie la sonda de ...