Update: Macron a desemnat-o pe Elisabeth Borne să-i ia locul. Premierul francez Jean Castex a demisionat

Preşedintele francez Emmanuel Macron a ales-o luni pe Elisabeth Borne, actualul ministru al muncii, drept viitorul său prim-ministru, a anunţat Palatul Elysee într-un comunicat, devenind astfel prima femeie care va deţine această funcţie din 1992, relatează Reuters şi AFP, relatează Agerpres.
AGERPRES - lun, 16 mai 2022, 18:48
Update: Macron a desemnat-o pe Elisabeth Borne să-i ia locul. Premierul francez Jean Castex a demisionat

„Preşedintele Republicii a numit-o pe Elisabeth Borne prim-ministru şi a însărcinat-o cu formarea unui guvern”, a precizat preşedinţia într-un comunicat. Edith Cresson era singura femeie care a ocupat până acum acest post (1991-1992) în preşedinţia socialistului Francois Mitterrand.

Elisabeth Borne, în vârstă de 61 de ani, are experienţă în administraţie şi înainte de a se alătura guvernului lui Macron a lucrat pentru mai mulţi miniştri socialişti.

Cunoştinţele ei despre lucrul cu sindicatele franceze îl va ajuta pe preşedinte să-şi promoveze reformele, între care şi cel mai contestat angajament electoral: ridicarea vârstei de pensionare, comentează Reuters.

Macron, care a fost reales pentru un al doilea mandat în aprilie, a declarat că este în căutarea unui premier cu calificări ecologiste şi de politică socială. Existau mari aşteptări ca Elisabeth Borne să fie numită în funcţie, notează Reuters.

Știrea inițială

Premierul francez Jean Castex i-a înmânat demisia sa preşedintelui Emmanuel Macron, a anunţat biroul şefului Executivului de la Paris, potrivit Reuters şi AFP, relatează Agerpres.

Decizia lui Castex deschide calea pentru îndelung aşteptata reorganizare a guvernului de către Macron, care după realegerea sa în fruntea statului francez în luna aprilie a afirmat că noul executiv va trebui să fie mai ”concentrat”, cu mai puţini miniştri.

Emmanuel Macron trebuie să trimită astfel un semnal că este conştient de nemulţumirile alegătorilor exprimate prin prezenţa redusă la vot şi prin sprijinul substanţial pentru extrema stânga şi extrema dreapta.

Aliaţii săi au spus că viitorul prim-ministru va fi foarte probabil o femeie, care ar fi prima în această funcţie după ce Edith Cresson a ocupat pentru scurt timp acest post în timpul mandatului preşedintelui socialist Francois Mitterrand, la începutul anilor ’90.

Un sondaj de opinie realizat de Ifop şi publicat duminică de Journal du Dimanche arată că 74% dintre francezi ar fi favorabili unui premier femeie.

Cel mai recent nume vehiculat este cel al ministrului Muncii, Elisabeth Borne.

În timpul primului său mandat de preşedinte, Emmanuel Macron i-a surprins pe analiştii politici, numindu-i, succesiv, în funcţia de prim-ministru pe Edouard Philippe şi Jean Castex, doi parlamentari lipsiţi de vreo experienţă guvernamentală.

Te-ar mai putea interesa și
Patronul Superbet, Sacha Dragic, vrea să schimbe regulile RCA în România. Când va debuta Eazy Asigurări, firma sa cu o formulă unică de vânzări, ce șoferi vor primi cele mai mici tarife RCA
Patronul Superbet, Sacha Dragic, vrea să schimbe regulile RCA în România. Când va debuta Eazy Asigurări, firma sa cu ...
Eazy Asigurări, societate controlată de familia lui Sacha Dragic, fondatorul Superbet, ar fi trebuit deja să debuteze pe piață conform propriilor planuri. Nu a făcut-o încă, iar acest lucru......
Cum ar putea impacta piața locală tranzacția Ahold Delhaize-Profi. Sunt între 45 și 59 de regiuni posibil afectate 
Cum ar putea impacta piața locală tranzacția Ahold Delhaize-Profi. Sunt între 45 și 59 de regiuni posibil afectate 
În decizia prin care a însărcinat Consiliul Concurenței din România să analizeze tranzacția dintre Ahold Delhaize, ...
Fostul cancelar german Gerhard Schröder a lăudat decizia lui Olaf Scholz de a nu trimite rachete Taurus Ucrainei
Fostul cancelar german Gerhard Schröder a lăudat decizia lui Olaf Scholz de a nu trimite rachete Taurus Ucrainei
Fostul cancelar german Gerhard Schröder a susţinut decizia actualului cancelar Olaf Scholz de a nu livra Ucrainei rachete ...
Zelenski: Deblocarea ajutorului militar american pentru Ucraina este de o importanță critică
Zelenski: Deblocarea ajutorului militar american pentru Ucraina este de o importanță critică
O decizie rapidă a Congresului SUA pentru deblocarea noului ajutor american de peste 60 de miliarde de dolari destinat Ucrainei ...