Premierul Irlandei de Nord, Arlene Foster, și-a dat demisia din funcție, în urma contestărilor interne din partidul său

Prim-ministrul nord-irlandez Arlene Foster şi-a anunţat miercuri demisia din această funcţie şi din cea de lider al Partidului Democrat Unionist (DUP), în urma unei fronde în interiorul formaţiunii sale în legătură cu consecinţele Brexit-ului asupra Irlandei de Nord, transmit AFP şi Reuters, citate de Agerpres.
AGERPRES - mie, 28 apr. 2021, 20:03
Premierul Irlandei de Nord, Arlene Foster, și-a dat demisia din funcție, în urma contestărilor interne din partidul său

Arlene Foster, cu rol-cheie în negocierile legate de Brexit, a anunţat că va părăsi şefia DUP la 28 mai şi conducerea guvernului nord-irlandez la sfârşitul lunii iunie, precizează un comunicat difuzat de partidul său.

„Odată ce va fi ales, voi lucra cu noul lider la aranjamentele tranziţiei”, a afirmat ea.

Anunţul survine la o zi după ce o majoritate dintre deputaţii DUP au semnat o scrisoare în care cereau organizarea unui vot de încredere în Arlene Foster, pe fondul nemulţumirilor privind modul în care aceasta a gestionat negocierile legate de Brexit.

Unii membri de partid s-au plâns şi că Arlene Foster, care a condus DUP timp de cinci ani, este prea liberală pentru această formaţiune politică, ce are una dintre cele conservatoare agende sociale din Regatul Unit.

Plecarea lui Arlene Foster intervine într-o perioadă dificilă pentru Irlanda de Nord, unde Brexitul a scos din nou la suprafaţă tensiunile comunitare aflate la originea „Tulburărilor”, cele trei decenii de violenţe între catolicii partizani ai reunificării cu Irlanda şi protestanţii favorabili coroanei britanice.

Violenţele s-au soldat cu 3.500 de morţi până la Acordul de pace din Vinerea Mare din 1998.

Arlene Foster, o avocată în vârstă de 50 de ani, adeptă convinsă a uniunii Irlandei de Nord cu coroana britanică, a redevenit prim-ministru în ianuarie 2020, după ce părăsise această funcţie în urma unui scandal legat de gestionarea subvenţiilor pentru energii regenerabile.

În timpul negocierilor pentru Brexit, rolul decisiv al DUP în parlamentul de la Londra, unde asigura o majoritate fragilă guvernului condus de Theresa May, i-a permis să influenţeze discuţiile cu Bruxelles-ul, partidul pronunţându-se pentru o separare clară şi netă de UE.

Însă după victoria zdrobitoare a conservatorilor în alegerilor din 2019, care a pus capăt rolului DUP, lidera partidului nu a putut să împiedice instituirea de controale vamale între Irlanda de Nord şi restul Marii Britanii.

Soluţia îi nemulţumeşte pe unionişti, care denunţă crearea unei frontiere în Marea Irlandei, şi a alimentat violenţe în Irlanda de Nord, fără precedent în ultimii ani.

Picătura care a alimentat fronda în DUP a fost decizia lui Arlene Foster de a se abţine de la vot în parlamentul local, în aprilie, în privinţa unei moţiuni care cerea interzicerea terapiilor de conversie a homosexualilor, o atitudine considerată prea timidă de ultraconservatorii din partidul său.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Vești bune pentru o largă categorie de șoferi! Un vânzător de RCA americano-francez e gata să intre pe piață, după falimentul City Insurance. Ce șoferi vor avea cele mai mici prețuri? – DOCUMENTE
Vești bune pentru o largă categorie de șoferi! Un vânzător de RCA americano-francez e gata să intre pe piață, după ...
Axeria Iard, o companie de asigurări cu sediul central în Lyon, Franța, este aproape să intre pe piața RCA din România, ...
Măsura 3, sau cum îngroapă Statul firmele pe care trebuia să le salveze. Cronologia unei comedii proaste
Măsura 3, sau cum îngroapă Statul firmele pe care trebuia să le salveze. Cronologia unei comedii proaste
Mult-promovata POC 4.1.1 cunoscută și ca Măsura 3 sau Măsura 3 relansată, cea care trebuia să salveze mediul de afaceri ...
OPSFPR amenință că va protesta prin oprirea trenurilor, dacă nu ajunge la o înțelegere cu furnizorul de energie Electrificare S.A.
OPSFPR amenință că va protesta prin oprirea trenurilor, dacă nu ajunge la o înțelegere cu furnizorul de energie Electrificare ...
O acţiune de protest prin oprirea trenurilor de marfă va fi organizată în cazul în care nu vor fi găsite soluţii legale ...