Premierul leton: Zona euro trebuie să suporte durerea austerităţii acum, pentru a scăpa de criză

Cele mai îndatorate state ale Europei nu trebuie să se folosească de recesiune ca scuză pentru a evita aplicarea planurilor de austeritate, dacă vor să iasă vreodată din criză, consideră premierul Letoniei, Valdis Dombrovskis, care a redresat economia ţării după un declin de 25% în 2008-2009.
Economica.net - mar, 08 mai 2012, 14:39
Premierul leton: Zona euro trebuie să suporte durerea austerităţii acum, pentru a scăpa de criză

„Ajustarea este importantă. Dacă este necesară, trebuie aplicată rapid, în avans, cea mai mare parte în timpul crizei”, a afirmat Dombrovskis într-un interviu acordat la Stockholm.

Economia Letoniei s-a contractat cu 18% în 2009, mai mult decât în oricare altă ţară din Uniunea Europeană, după ce guvernul Dombrovskis s-a menţinut la putere şi a aplicat măsurile de austeritate prevăzute în programul convenit cu FMI.

Programul s-a dovedit un succes, economia şi-a revenit în 2010, iar anul trecut a avansat cu peste 5%.

Deficitul bugetar al Letoniei urmează să scadă la 3,3% din PIB în acest an, de la 9,7% în 2009, potrivit estimărilor Comisiei Europene.

Alegătorii din Grecia şi Franţa au votat duminică în favoarea unor candidaţi care contestă austeritatea, iar acest fapt ar putea afecta ţintele de reducere a deficitelor bugetare ale statelor din zona euro.

În Grecia, succesul partidelor anti-austeritate a amplificat aşteptările că statul elen, cel mai îndatorat din Europa, ar putea să iasă din zona euro.

În Franţa, socialistul Francois Hollande a spus alegătorilor că austeritatea nu este inevitabilă, după ce l-a învins pe Nicolas Sarkozy în alegerile prezidenţiale.

„Austeritatea nu este niciodată un subiect popular, iar în acest caz întrebarea este dacă există alternative. Desigur, o ţară poate spune că nu îi place austeritatea, dar se pune problema cine va finanţa defictele bugetare. Pieţele financiare nu sunt interesate să finanţaze deficite mari, în prezent”, a arătat oficialul leton.

Dezbaterea pe tema priorităţii austerităţii faţă de creşterea economică se extinde în Europa. Cancelarul german Angela Merkel a respins luni ideea unor programe „uriaşe” de stimulare, în prima sa reacţie după victoria lui Hollande în alegerile din Franţa.

Comisia Europeană a anticipat în februarie o contracţie de 0,3% a economiei zonei euro în acest an, cu un declin de 4,4% în Grecia.

Concomitent, nivelul mediu al datoriei publice în zona euro va urca la 90,4% din PIB, cu mult peste nivelul maxim admis în UE, de 60%. În Letonia, datoria publica va atinge 45%, potrivit CE.

Ţările care au încercat să amâne austeritatea şi s-au bazat pe finanţarea cheltuielilor prin deficit îşi vor trimite economiile într-o recesiunea şi mai gravă, a avertizat Dombrovskis.

Economia letonă s-a contractat cu circa 25% din 2008-2009, cea mai gravă recesiune la nivel mondial, la acea dată, după spargerea unei bule imobiliare şi blocarea pieţelor internaţionale de creditare.

În ultimul trimestru al anului trecut, economia Letoniei a avansat cu 5,7%, iar pentru primele trei luni ale acestui an este aşteptat un ritm similar.

Standard&Poor’s a îmbunătăţit la începutul acestei luni ratingul Letoniei la un nivel recomandat pentru investiţii, „BBB-„, pentru prima oară după 2009.

Te-ar mai putea interesa și
ANM: Seceta pedologică se menține pe suprafețe întinse din Moldova, Dobrogea şi Oltenia
ANM: Seceta pedologică se menține pe suprafețe întinse din Moldova, Dobrogea şi Oltenia
Secetă pedologică moderată şi puternică se înregistrează în cultura grâului de toamnă pe suprafeţe extinse din Moldova, Dobrogea şi Oltenia, iar local în zone din Muntenia şi......
Poșta Română a început distribuirea pensiilor pentru luna mai
Poșta Română a început distribuirea pensiilor pentru luna mai
Compania Naţională ,,Poşta Română" (CNPR) a început distribuirea pensiilor pentru luna mai, înaintea Sărbătorilor ...
Taiwanul raportează reluarea acțiunilor ofensive chineze, la o zi după ce secretarul american Antony Blinken a părăsit Beijingul
Taiwanul raportează reluarea acțiunilor ofensive chineze, la o zi după ce secretarul american Antony Blinken a părăsit ...
Taiwanul a raportat sâmbătă o reluare a activităţii militare chineze în apropierea insulei, 12 avioane trecând linia ...
Guvernul american a înființat comitet consulativ privind folosirea sigură a inteligenței artificiale
Guvernul american a înființat comitet consulativ privind folosirea sigură a inteligenței artificiale
Directorii OpenAI, Microsoft şi Google se numără printre cei mai importanţi membri ai unui nou consiliu federal înfiinţat ...