Premierul portughez a primit zeci de mii de critici pe Facebook după o postare legată austeritate

Premierul portughez, Pedro Passos Coelho, a fost criticat dur pe Facebook, în zeci de mii de de comentarii de sâmbătă până luni dimineaţă, pentru o postare în care şi-a descris disconfortul de a anunţa noi măsuri de austeritate, potrivit Financial Times.
Economica.net - lun, 10 sept. 2012, 16:22
Premierul portughez a primit zeci de mii de critici pe Facebook după o postare legată austeritate

Cele 33.000 de comentarii, în majoritate copleşitoare critice, l-au atacat pe premier pentru adoptarea de măsuri de austeritate sau au descris dificultăţi personale.

„Domnule premier, mandatul dumneavoastră abia a început, dar se dovedeşte deja un dezastru. Şomajul a devenit un mod permanent de viaţă”, se arată în unul dintre comentarii.

Multe dintre acestea sunt lungi şi conţin multe detalii, notează Financial Times.

„În mod clar nu v-a fost oferit un loc de muncă de secretariat cu jumătate de normă şi 2 euro pe oră sau nu aţi încercat să împărţiţi o bucată mică de carne de porc la trei persoane”, a scris un alt comentator.

„Ar trebui să încercaţi să trăiţi cu salariul minim (de 485 euro pe lună, n.r.), sa plătiţi chirie şi să creşteţi un copil de trei ani”, potrivit unui alt mesaj critic.

Furtuna de comentarii de pe pagina de Facebook a premierului a urmat anunţării vineri seara de noi măsuri de austeritate, care ar trebui să asigure respectarea de către Portugalia a condiţiilor pachetului de ajutor extern de 78 miliarde de euro.

Amploarea şi vehemenţa reacţiilor sugerează că resemnarea cu care majoritatea portughezilor au acceptat măsurile de austeritate de până acum este împinsă la limită, notează cotidianul britanic.

Într-un mesaj în care i-a numit pe votanţi „prieteni” şi pe care l-a semnat doar Pedro, Passos Coelho a afirmat că anunţarea măsurilor la televizor a fost „unul dintre cele mai lipsite de satisfacţii discursuri pe care le poate ţine un premier”.

Multe din comentarii au fost grosolane şi pline de insulte, însă unele au exprimat susţinerea pentru premier, iar peste 7.000 de persoane au dat „Like” mesajului acestuia.

Premierul a anunţat vineri o consolidare a măsurilor de austeritate anul viitor pentru că Portugalia, aflată sub asistenţă financiară, nu reuşeşte să îşi respecte angajamentele de reducere a deficitului public. Contribuţiile sociale ale angajaţilor în sectoarele privat şi public ar urma să crească. În schimb, premierul a prevăzut scăderea contribuţiilor la n agajator pentru a stimula creare de noi locuri de muncă. Şomajul afectează în Portugalia peste 15% din populaţia activă.

Contribuţiile plătite de salariaţi ar urma să urce de la 11% la 18%, iar cele achitate de firme să scadă de la 23,75% la 18%.

În schimbul programului de ajutor extern, Portugalia a promis să aplice un program de reforme şi austeritate în cadrul căruia au fost deja reduse salariile funcţionarilor şi au fost majorate impozitele.

Noi măsuri de austeritate sunt inevitabile însă anul viitor, după ce Tribunalul Constituţional a respins în iulie eliminarea din 2013 a salariilor al 13-lea şi al 14-lea în cazul funcţionarilor, o măsură din care Guvernul aştepta o economie de aproximativ două miliarde de euro.

Te-ar mai putea interesa și
Șefa FMI Kristalina Georgieva: Economia mondială s-a dovedit surprinzător de rezilientă, dar există multe motive de îngrijorare, inclusiv inflația
Șefa FMI Kristalina Georgieva: Economia mondială s-a dovedit surprinzător de rezilientă, dar există multe motive de ...
Directorul general al Fondului Monetar Internaţional, Kristalina Georgieva, a afirmat joi că economia mondială s-a dovedit surprinzător de rezilientă în contextul dobânzilor mai ridicate şi......
Congresul SUA ia din nou în discuție interzicerea TikTok
Congresul SUA ia din nou în discuție interzicerea TikTok
Camera Reprezentanţilor a Statelor Unite va examina din nou o propunere de lege ce prevede interzicerea TikTok în ţară ...
Generali anunță că se va reorganiza, grupul italian urmând să se concentreze pe două afaceri de bază și să eficientizeze structura geografică
Generali anunță că se va reorganiza, grupul italian urmând să se concentreze pe două afaceri de bază și să eficientizeze ...
Cea mai mare companie italiană de asigurări, Generali, a anunţat joi că se reorganizează, concentrându-se pe două ...
Google a fost dat în judecată de un grup de medici și dentiști japonezi, din cauza permiterii publicării unor recenzi negative, care le-au afectat reputațiile
Google a fost dat în judecată de un grup de medici și dentiști japonezi, din cauza permiterii publicării unor recenzi ...
Un grup de medici şi dentişti din Japonia au intentat joi la Tokyo o acţiune în justiţie împotriva companiei Google, ...