1EUR = 4.7808 RON | Bucureşti 6 º

Extern

Premierul portughez refuză demisia ministrului său de Externe

Premierul portughez, Pedro Passos Coelho, a declarat marţi seara că nu a acceptat demisia ministrului său de Externe, Paulo Portas, numărul doi în Guvern, care a renunţat la funcţie, provocând o criză politică în ţară, relatează AFP.

03 iul, 2013 | Mediafax

"Ar fi ceva grăbit să accept această demisie" în faţa "ameninţării de instabilitate politică pe care o antrenează", a declarat Passos Coelho într-o declaraţie adresată naţiunii.

La doar 24 de ore de la demisia arhitectului măsurilor de austeritate, ministrul de Finanţe Vitor Gaspar, ministrul Afacerilor Externe Paulo Portas, care i-a succedat în ierarhia guvernamentală ca numărul doi, a demisionat şi el.

"Nu demisionez. Nu abandonez ţara. Voi lucra în slujba ţării mele cu acelaşi angajament", a subliniat premierul în timp ce eventualitatea ca preşedintele Anibal Cavaco Silva să convoace alegeri anticipate s-a accentuat după demisia lui Portas.

Acceptarea plecării lui Portas "ar însemna să dai cu piciorul la doi ani de sacrificii", a subliniat Passos Coelho, a cărui ţară, confruntată cu o criză economică gravă, beneficiază din mai 2011 de un plan de salvare internaţional de 78 de miliarde de euro.

Passos a subliniat că demisia ministrului său de Externe l-a surprins. "Evenimentele de astăzi au fost imprevizibile", a subliniat el.

"În următoarele ore voi încerca să clarific şi să asigur toate condiţiile pentru depăşirea acestei crize", a adăugat el.

Decizia lui Portas, liderul partidului conservator CDS-PP, partener al Partidului Social-Democrat al premierului Pedro Passos Coelho în cadrul coaliţiei aflate la putere din 2011, a reprezentat o lovitură foarte dură pentru Guvern.

Alianţa celor două partide permite coaliţiei să dispună de o majoritate confortabilă în Parlament, indispensabilă pentru aplicarea măsurilor de austeritate cerute de creditorii Portugaliei.

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO