Update: Fico poate vorbi, dar stare lui rămâne foarte critică, anunță președintele ales Peter Pellegrini. Premierul slovac Robert Fico este în continuare în stare critică și cu o capacitate limitată de comunicare

Update: Premierul slovac Robert Fico, rănit grav după tentativa de asasinat de miercuri, poate vorbi, dar starea este în continuare "foarte critică", a declarat preşedintele ales a Slovaciei, Peter Pellegrini, după ce l-a vizitat la spital şi a avut un scurt dialog cu el, relatează agenţiile TASR şi EFE, transmite Agerpres.
AGERPRES - joi, 16 mai 2024, 17:53
Update: Fico poate vorbi, dar stare lui rămâne foarte critică, anunță președintele ales Peter Pellegrini. Premierul slovac Robert Fico este în continuare în stare critică și cu o capacitate limitată de comunicare

„Mi s-a permis să vorbesc cu el doar câteva minute, întrucât în starea în care se află are nevoie de calm şi odihnă”, a declarat Pellegrini, un vechi aliat al lui Fico ce a câştigat alegerile prezidenţiale din aprilie şi urmează să preia luna viitoare postul de preşedinte ocupat în prezent de liberala Zuzana Caputova.

„Orele şi zilele următoare vor fi cele mai dificile şi importante” pentru Fico, a adăugat Pellegrini, adresându-se presei la spitalul F.D. Roosevelt din oraşul Banska Bystrica, unde Fico este internat după ce un bărbat în vârstă de 71 de ani nemulţumit de politicile noului premier a tras miercuri cu un pistol asupra acestuia la ieşirea de la o şedinţă de guvern desfăşurată în oraşul Handlova.

„Şeful guvernul a trecut cu puţin pe lângă moarte, pentru că dacă gloanţele ar fi ajuns doar la câţiva centimetri de locul unde au pătruns, am fi vorbit despre alte lucruri”, a explicat preşedintele ales.

El a mai spus că a vorbit cu Fico despre cât de fericit este că a supravieţuit atacului şi i-a urat o însănătoşire grabnică. În urma unei intervenţii chirurgicale ce a durat cinci ore, medicii au reuşit să-i oprească hemoragia provocată de un glonţ care i-a străpuns stomacul.

Preşedintele ales Peter Pellegrini şi-a reiterat apelul de încetare a comportamentelor radicalizate şi pline de ură, manifestate mai ales după ce el şi Fico, politicieni conservatori cu tendinţe eurosceptice, au câştigat alegerile şi sunt contestaţi de opoziţia pro-occidentală. „Este important pentru noi să ne dăm seama, în întreaga ţară şi indiferent de opiniile noastre politice, religie sau orice altceva, că am depăşit o linie roşie în Slovacia, o linie care niciodată nu a fost trecută de când ţara noastră s-a format”, a îndemnat viitorul preşedinte.

Știrea inițială

Starea de sănătate a premierului slovac Robert Fico este în continuare gravă şi capacitatea sa de comunicare este limitată după ce a fost miercuri ţinta unei tentative de asasinat, a anunţat joi Guvernul slovac de la spitalul unde Fico este internat, relatează agenţia spaniolă de presă EFE, transmite Agerpres.

Vicepremierul Robert Kalinak a insistat că Fico este în continuare în stare gravă şi nu se poate vorbi încă despre un prognostic pozitiv.

Robert Kalinak, ministru al Apărării, a mai precizat că gravitatea rănilor este atât de mare încât răspunsul organismului premierului rănit de gloanţe este foarte dificil şi de asemenea capacitatea lui Fico de a comunica este limitată.

Totuşi, Kalinak a negat informaţiile apărute în unele mass-media conform cărora Fico va fi supus unei noi intervenţii chirurgicale, după operaţia care miercuri a durat cinci ore şi la care au participat două echipe de medici, reuşind să-i oprească hemoragia provocată de un glonţ care i-a străpuns stomacul.

Fico a fost împuşcat miercuri la ieşirea de la o şedinţă de guvern desfăşurată în oraşul Handlova. Autorul tentativei de asasinat, un bărbat în vârstă de 71 de ani, pe nume Juraj Cintula, care în trecut a avut legături cu grupări radicale, este arestat şi a recunoscut motivaţia politică a atacului său, afirmând că nu este de acord cu politicile lui Fico. Mai mult, suspectul a spus că este mândru de atacul său armat şi a pretins că dorea dorea să-i facă rău lui Fico, nu să-l ucidă.

Potrivit ministrului slovac de Interne, Sutaj Estok, suspectul şi-a premeditat actul, a acţionat singur, ca un „lup solitar”, şi participase anterior la mai multe proteste antiguvernamentale. În prezent, Juraj Cintula „nu este membru al niciunui grup radicalizat, de dreapta ori de stânga, este un lup solitar, care şi-a intensificat activitatea după alegerile prezidenţiale” desfăşurate în aprilie, a precizat ministrul de Interne.

Dată fiind natura individuală a atacului şi radicalizarea de pe reţelele de socializare, poliţia nu a putut să-l detecteze, a justificat acelaşi ministru eşecul autorităţilor de a preveni tentativa de asasinat asupra premierului Fico.

Tot potrivit ministrului Sutaj Estok, autorul atentatului era „foarte implicat în acţiunile politice” şi motivele pentru care a recurs la atacul armat par să fi fost dezacordul său faţă de hotărârile premierului Fico de a sista sprijinul militar pentru Ucraina, precum şi de a desfiinţa procuratura anticorupţie şi de a lichida televiziunea publică, pe aceste două instituţii din urmă şeful Guvernului acuzându-le de partizanat politic împotriva lui.

Premierul Robert Fico, un social-democrat de orientare conservatoare şi apropiat de premierul ungar Viktor Orban, se află din octombrie anul trecut la conducerea unui guvern de coaliţie format din partidul său Smer-SD, încă un partid social-democrat, Hlas (Vocea), şi formaţiunea naţionalistă Partidul Naţional Slovac (SNS). În vârstă de 59 de ani, el a deţinut anterior funcţia de prim-ministru între 2006 şi 2010 şi între 2012 şi 2018.

Robert Fico, la fel ca omologul său ungar, cere negocieri de pace între Rusia şi Ucraina şi se pronunţă împotriva furnizării de ajutor militar Kievului, ajutor pe care l-a sistat de îndată ce a preluat conducerea Guvernului, după ce Slovacia oferise până atunci Ucrainei mari cantităţi de arme şi muniţii.

Te-ar mai putea interesa și
O navă folosită pentru cazarea polițiștilor care asigură securitatea participanților la summitul G7 din Italia a fost confiscată, din cauza condițiilor impropii de la bord
O navă folosită pentru cazarea polițiștilor care asigură securitatea participanților la summitul G7 din Italia a fost ...
O navă unde urmau să fie cazaţi peste 2.000 de poliţişti din dispozitivul de securitate al summitului G7 din Italia a fost confiscată miercuri în urma unor reclamaţii privind condiţiile......
Șeful companiei noi de autostrăzi promite mai multă libertate constructorilor în viitoarele contracte
Șeful companiei noi de autostrăzi promite mai multă libertate constructorilor în viitoarele contracte
Compania Națională de Investiții Rutiere (CNIR) va permite constructorilor să vină încă din faza de licitație cu ...
ING își va stabili la Madrid sediul european pentru subsidiara sa de investiții bancare – surse
ING își va stabili la Madrid sediul european pentru subsidiara sa de investiții bancare – surse
Grupul bancar ING Groep intenţionează să stabilească la Madrid sediul european al noii sale subsidiare de investiţii ...
Washingtonul impune sancțiuni noi împotriva a peste 300 de persoane și entități implicate în războiul Rusiei împotriva Ucrainei, printre care și mai multe companii chinezești
Washingtonul impune sancțiuni noi împotriva a peste 300 de persoane și entități implicate în războiul Rusiei împotriva ...
SUA au anunţat miercuri că impun sancţiuni împotriva a peste 300 de entităţi şi indivizi ce au legătură cu războiul ...