Premierul Ungariei: Negocierile cu FMI pot începe în orice moment

Economica.net
15 06. 2012
ungaria_70449800_12636900

Uniunea Europeană a dat deja undă verde lansării de negocieri pentru un pachet de asistenţă financiară şi în acest moment depinde de FMI să decidă când anume pot începe acestea, a spus Viktor Orban, pentru postul public de radio MR1.

Ungaria a solicitat asistenţa UE şi a organismelor financiare internaţionale încă de anul trecut din luna noiembrie, după ce a întâmpinat dificultăţi de finanţare în urma creşterii ratei dobânzii pentru obligaţiunile emise şi a devalorizării monedei naţionale, forintul, scrie Agerpres. Însă UE şi FMI au întrerupt discuţiile, considerând că legea privind reforma băncii bentrale ungare /Banca Naţională a Ungariei, NBH/ subminează independenţa acesteia.

Guvernul condus de Viktor Orban a prezentat la jumătatea lunii aprilie un proiect revizuit al legii, pentru a răspunde obiecţiilor formulate de UE, FMI şi BCE /Banca Centrală Europeană/. La sfârşitul lui mai, BCE a anunţat că modificările aduse de guvernul ungar controversatului proiect de reformă a Băncii Centrale merg în direcţia cea bună, dar sunt insuficiente pentru a asigura independenţa instituţiei. Într-un document publicat pe site-ul său, BCE aprecia că proiectul de lege ‘încă nu înlătură anumite preocupări referitoare la independenţa băncii centrale’. Ulterior, la 1 iunie, guvernul de la Budapesta a afirmat că va aduce noi amendamente controversatei legi, modificări care au nevoie şi de avizul legislativului.

Vineri, premierul Orban a subliniat că ‘s-a confirmat faptul că Ungaria îşi respectă contractul cu UE în ce priveşte banca centrală’ şi a adăugat că ţara sa va ‘lua în considerare, în măsura în care le consideră justificate’, recomandările organismelor care au drepturi de evaluare, cum este BCE. În acelaşi timp, parlamentul ungar nu trebuie să renunţe la suveranitatea sa, a remarcat şeful executivului ungar.

Acesta a insistat totodată că ‘Banca Naţională a Ungariei este parte a sistemului financiar ungar’ şi că ‘nimeni nu-i poate da ordine NBH, nici măcar Banca Centrală Europeană’, cu atât mai puţin guvernul ungar.

Viktor Orban a mai afirmat pentru postul public de radio că va fi nevoie de o dezbatere serioasă pe plan naţional în următorii câţiva ani pentru a stabili dacă Ungaria doreşte să se alăture zonei euro, explicând că această dezbatere este necesară întrucât există o puternică tendinţă de centralizare în cadrul zonei euro, ceea ce restrânge semnificativ independenţa şi suveranitatea naţională.

Guvernul ungar susţine o Europă a naţiunilor individuale, nu conceptul unui imperiu, a punctat premierul ungar, care a mai menţionat că, ‘dacă Europa vrea să stea pe propriile-i picioare, /…/ trebuie să preia controlul de la pieţele financiare’.