Premierul Ungureanu a numit un procuror în funcţia de vicepreşedinte ANRP

Premierul Mihai-Răzvan Ungureanu l-a numit pe procurorul Andreia Cristiana Dascălu în funcţia de vicepreşedinte al Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP), printr-o decizie publicată miercuri în Monitorul Oficial. Prin decizia emisă marţi de premier, Dascălu va avea rang de subsecretar de stat.
Economica.net - mie, 28 mart. 2012, 20:29
Premierul Ungureanu a numit un procuror în funcţia de vicepreşedinte ANRP

Anterior, Andreia Cristiana Dascălu a fost procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Râmnicu Sărat şi la Parchetul de pe lângă Judecătoria Ploieşti.

Tot din Ploieşti este şi actuala preşedintă a ANRP, Dorina Danielescu, fost procuror la Direcţia de Investigarea a Infracţiunilor de Crimă Organizată şi Terorism (DIICOT).

Danielescu a fost numită preşedintă la ANRP în noiembrie 2011, de premierul de atunci, Emil Boc, după ce Crinuţa Dumitrean şi-a dat demisia din această funcţie, pe fondul unor deficienţe la Autoritate.

În noiembrie 2011 şi democrat-liberalul Cătălin Florin Teodorescu a fost eliberat din funcţia de vicepreşedinte al ANRP.

Pe 29 august 2011, Boc a mai demis un vicepreşedinte al ANRP, Virgil Baciu, imediat după ce subsecretarul de stat fusese arestat preventiv pentru 29 de zile într-un dosar în care era acuzat de trafic de influenţă.

Baciu fusese trimis în judecată în 2007 într-un alt dosar, pentru luare de mită şi abuz în serviciu contra intereselor publice cu consecinţe deosebit de grave.

Pe 13 martie 2012, premierul Mihai-Răzvan Ungureanu a fost nevoit să sesizeze Parchetul în privinţa unor nereguli denunţate într-un raport prezentat de preşedintele ANRP, Dorina Danielescu, în şedinţa e guvern.

Potrivit raportului prezentat de Danielescu, în perioada 2005-2011, ANRP a aprobat prioritar despăgubiri unor proprietari de imobile naţionalizate, pe motiv că persoanele respective erau foşti fumători sau consumatori de etanol.

„Au fost constatate nereguli grave în instrumentarea şi repartizarea dosarelor de despăgubire, lipsa unor criterii privind repartizarea acestor dosare, celebrele cazuri speciale, în sensul că a existat o paletă diversă de înscrisuri medicale, de la adeverinţe emise de medicul de familie la rapoarte medicale. Au existat şi cazuri în care diagnosticele invocate au fost, de exemplu, infecţie urinară, tahicardie, fost fumător şi consumator de etanol”, a exemplificat Danielescu la acea dată.

Potrivit acesteia, în arhiva ANRP au fost identificate 38.000 de dosare constituite în baza Legii 10/2001, înregistrate în perioada 2005-2011, care nu au fost soluţionate. Din acestea 21.000 de dosare erau în stadiu de aşteptare, nefiind repartizate în lucru consilierilor, în timp ce 17.000 de dosare care, deşi erau date în lucru, nu sunt analizate şi implicit soluţionate.

La dosarele constituite în baza Legii fondului funciar, şi în baza cărora au fost emise decizii reprezentând titluri de despăgubire, în aproape 80% din cazuri nu se regăsesc arhivate certificate de moştenitor, din care să reiasă calitatea de moştenitor a persoanelor care au solicitat despăgubiri faţă de proprietari de drept, a mai menţionat şefa ANRP.

De asemenea, auditul a constatat supraevaluări făcute de către evaluatori autorizaţi, prin atribuirea dosarelor de despăgubire în vederea evaluării proprietăţilor.

Te-ar mai putea interesa și
Electroputere VFU Paşcani a finalizat revizia capitală la 17 „Săgeţi Albastre” din cele 50 contractate cu CFR Călători
Electroputere VFU Paşcani a finalizat revizia capitală la 17 „Săgeţi Albastre” din cele 50 contractate cu ...
Electroputere VFU Paşcani a finalizat reparaţia capitală de tip R9 la cel de-al 17-lea automotor Siemens Desiro SR20D, cunoscut ca "Săgeata Albastră", aparţinând CFR Călători, în cadrul......
Două scheme de ajutor de stat, de peste 800 mil. euro, pentru instalarea de capacități în regenerabile pentru autoconsum, lansate azi
Două scheme de ajutor de stat, de peste 800 mil. euro, pentru instalarea de capacități în regenerabile pentru autoconsum, ...
Ministerul Energiei a lansat, în această dimineață, apelul de proiecte din cadrul Fondul pentru Modernizare în cadrul ...
Xiaomi anunţă 75.000 de comenzi pentru automobilul electric SU7 şi vrea să livreze 10.000 de unităţi în iunie
Xiaomi anunţă 75.000 de comenzi pentru automobilul electric SU7 şi vrea să livreze 10.000 de unităţi în iunie
Producătorul chinez de smartphone-uri Xiaomi a primit comenzi ferme pentru 75.723 de unităţi din primul său automobil ...
Ministrul Sănătăţii spune că anticoncepţionalele ar putea fi compensate pe bază de prescripţie medicală
Ministrul Sănătăţii spune că anticoncepţionalele ar putea fi compensate pe bază de prescripţie medicală
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat joi că are în vedere un proiect care presupune compensarea tratamentului ...