Premierul Victor Ponta a ajuns la Bruxelles

Premierul Victor Ponta a ajuns la Bruxelles, unde joi şi vineri se desfăşoară reuniunea Consiliului European.
Economica.net - joi, 28 iun. 2012, 08:53
Premierul Victor Ponta a ajuns la Bruxelles

Biroul de presă al Guvernului a anunţat miercuri că primul-ministru Victor Ponta efectuează o vizită la Bruxelles în 28 şi 29 iunie.

Primul-ministru este însoţit la Bruxelles de ministrul Afacerilor Externe, Andrei Marga, şi de cel al Afacerilor Europene, Leonard Orban, scrie Agerpres.

Victor Ponta a declarat miercuri că la Bruxelles va participa mai întâi la întâlnirea liderilor social-democraţi şi a prim-miniştrilor acestei familii politice europene.

Şefii de stat sau de guvern din Uniunea Europeană se reunesc joi după-amiază la Bruxelles, în cadrul Consiliului European de vară, pentru a adopta ‘Pactul pentru creştere şi locuri de muncă’, a lansa faza finală a negocierilor pentru viitorul cadru financiar multianual 2014-2020 şi a acorda oficial Muntenegrului statutul de candidat la aderarea la UE.

În invitaţia adresată statelor membre, preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, menţionează că provocarea la acest summit al UE este de a da, ‘mai mult ca niciodată, un semnal într-o manieră clară şi concretă că facem tot ce este necesar pentru a răspunde crizei’.

Discuţiile vor începe, joi după-amiază, cu o dezbatere despre viitorul cadru financiar multianual al Uniunii Europene (2014-2020), la aceasta participând şi preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz. Principalele aspecte în discuţie se referă la modul în care viitorul cadru financiar multianual poate contribui la creştere şi crearea de locuri de muncă în UE şi cum ar trebui alocate cu prioritate cheltuielile între diverse politici ale Uniunii.

În cursul serii de joi, membrii Consiliului European vor examina, în vederea adoptării, ‘Pactul pentru creştere şi locuri de muncă’. De asemenea, Herman Van Rompuy va prezenta raportul cu privire la viitorul Uniunii Economice şi Monetare (EMU), elaborat de preşedintele Consiliului European în cooperare cu Comisia Europeană, Eurogrupul şi Banca Centrală Europeană.

Reuniunea Consiliului European va fi urmată, vineri la prânz, de una a liderilor statelor din zona euro, la care va lua parte şi preşedintele BCE, Mario Draghi, urmând a fi analizate recentele evoluţii din zona euro.

În ultima lună, premierul Victor Ponta şi preşedintele Traian Băsescu au avut mai multe schimburi de replici pe fondul intenţiei prim-ministrului de a reprezenta România la Consiliul European din 28-29 iunie, în condiţiile în care şeful statului a insistat să conducă el delegaţia Bucureştiului la Bruxelles.

Miercuri, Curtea Constituţională a României a stabilit că: „În exercitarea atribuţiilor constituţionale, preşedintele României participă la reuniunile Consiliului European, în calitate de şef al statului. Această atribuţie poate fi delegată de către preşedintele României, în mod expres, primului-ministru”.

După decizia Curţii, premierul Victor Ponta a reafirmat că la reuniunea Consiliului European de la Bruxelles el va reprezenta punctul de vedere al României în baza mandatului dat de Parlament, în timp ce şeful statului nu are niciun fel de mandat pentru a fi prezent la reuniune.

”În calitatea mea de prim-ministru şi în baza mandatului dat de Parlament, voi merge mâine la Bruxelles să reprezint interesele cetăţenilor României şi mandatul dat. Preşedintele nu are niciun fel de mandat nici din partea Parlamentului, nici din partea Guvernului”, a declarat primul-ministru.

Te-ar mai putea interesa și
Vânzările diviziei grupului Bosch din România s-au majorat cu 10%, până la 494 mil. euro
Vânzările diviziei grupului Bosch din România s-au majorat cu 10%, până la 494 mil. euro
Divizia din România a grupului Bosch a anunțat o majorare a vânzărilor consolidate cu 10% față de anul anterior, până la 2,4 miliarde de lei (494 milioane de euro)....
DNA a trimis în judecată doi foști directori ai RAAN Drobeta. Aceștia sunt acuzați că au aprobat plata ilegală a 55 de milioane de lei către o firmă privată
DNA a trimis în judecată doi foști directori ai RAAN Drobeta. Aceștia sunt acuzați că au aprobat plata ilegală a 55 ...
Gheorghe Dulcea şi Gheorghe-Silviu Constantin, foşti directori în cadrul Regiei Autonome pentru Activităţi Nucleare ...
Accor va deschide peste doi ani noul Mercure Alba Iulia Cetate, primul hotel din oraș afiliat unui lanț internațional
Accor va deschide peste doi ani noul Mercure Alba Iulia Cetate, primul hotel din oraș afiliat unui lanț internațional
Liderul global în industria ospitalității Accor anunță că va deschide încă un hotel în România, noul Mercure Alba ...
Metrorex: Trenurile vor circula la 10 – 12 minute pe Magistrala 2 până la finalul zilei
Metrorex: Trenurile vor circula la 10 – 12 minute pe Magistrala 2 până la finalul zilei
Ppână la finalul zilei circulația trenurilor cu călători pe Magistrala 2 se desfășoară la un interval de 10 - 12 ...