Premiile BAFTA: Cine sunt marii câştigători. Lista completă

Economica.net
09 02. 2015
boyhood__56789_36371900

Experienţă unică în cinematografia de ficţiune, ‘Boyhood’ a fost realizat în 39 de zile într-o perioadă de 12 ani. Mare favorit la Oscaruri, acest film urmăreşte cu o simplitate şi o naturaleţe şocante mai mult de un deceniu din viaţa unei familii americane, cu accente universale. Filmul a fost recompensat şi la categoriile ‘Cea mai buna actriţă în rol secundar’ (Patricia Arquette) şi ‘Cel mai bun regizor’ (Richard Linklater), scrie Agerpres.

‘The Grand Budapest Hotel’ (Hotel Grand Budapest), un film burlesc al regizorului american Wes Anderson, are un palmares de cinci premii, cel mai important fiind cel la categoria ‘Cel mai bun scenariu’, la care se adaugă ‘Cea mai bună muzică’, ‘Cea mai bună scenografie’, ‘Cele mai bune costume’ şi ‘Cel mai bun machiaj şi hairstyle’.

Povestea de dragoste care l-a unit pe omul de ştiinţă Stephen Hawking de prima sa soţie, redată în filmul ‘The Theory of Everything’ (Teoria întregului), al regizorului James Marsh, a ajuns la inima publicului britanic şi a Academiei britanice de Film, care i-a acordat trei premii BAFTA la categoriile ‘Cel mai bun film britanic’, ‘Cel mai bun actor în rol principal’ (Eddie Redmayne) şi ‘Cel mai bun scenariu adaptat’.

Astrofizicianul, care a fost prezent la ceremonie, ca şi fosta sa soţie, a fost salutat cu ovaţii de publicul în picioare, atunci când a urcat pe scenă pentru a înmâna regizorului filmului ştiinţifico-fantastic ‘Interstellar’, Christopher Nolan, premiul pentru ‘Cele mai bune efecte vizuale’.

‘Whiplash’, filmul de debut al lui Damien Chazelle despre relaţia tiranică a unui profesor de baterie şi percuţie (J.K. Simmons) cu elevul său (Miles Teller), descoperit la Festivalul de film Sundance, pleacă, de asemenea, de la Londra cu trei premii BAFTA, la categoriile ‘Cel mai bun actor în rol secundar’ (J.K. Simmons), ‘Cel mai bun montaj’ şi ‘Cel mai bun sunet’.

În ceea ce priveşte actriţele, Julianne Moore, care a strălucit pe covorul roşu într-o rochie ton sur ton cu decolteu ademenitor, şi-a confirmat statutul de ultra favorită pentru Oscaruri, câştigând premiul BAFTA la categoria ‘Cea mai bună actriţă’ pentru rolul din filmul ‘Still Alice’, în care interpretează o profesoară bolnavă de Alzheimer.

Filmul ‘Birdman’ (Omul Pasăre sau Virtutea nesperată a ignoranţei), al regizorului mexican Alejandro Gonzalez Inarritu, este unul dintre marii perdanţi la ceremonia BAFTA de duminică seara, cu un singur trofeu din zece nominalizări, respectiv pentru ‘Cea mai bună imagine’, comentează agenţia EFE, în timp ce France Presse observă că ‘The Imitation Game’ (The Imitation Game. Jocul codurilor), al regizorului Morten Tyldum, despre viaţa geniului matematic Alan Turing, care se număra printre favoriţi cu nouă nominalizări, va pleca cu mâinile goale.

Potrivit AFP, regizorii americani Richard Linklater (‘Boyhood’) şi Wes Anderson (‘The Grand Budapest Hotel’) şi mexicanul Alejandro Inarritu (‘Birdman) nu s-au deplasat la Londra pentru a participa la ceremonie, deşi au fost nominalizaţi.

Trofeul pentru ‘Cel mai bun film britanic’ a fost înmânat de fosta vedetă a fotbalului David Beckham, a cărui apariţie pe covorul roşu a făcut să crească temperatura la Royal Opera House. Fostul căpitan al echipei britanice de fotbal englez s-a declarat mândru şi onorat să se afle în prezenţa atâtor oameni talentaţi, conform AFP.

Dintre tinerii artişti, premiul Bafta pentru ‘Cea mai bună vedetă în ascensiune’ a fost atribuit lui Jack O’Connell pentru rolul lui Louis Zamperini, un locotenent în US Air Force în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, în filmul ‘Unbroken’ (De neînvins), regizat de Angelina Jolie.

În ceea ce priveşte filmele documentare, premiul a revenit producţiei ‘Citizenfour’, de Laura Poitras. Filmul, aflat şi în cursa pentru un Oscar, face un portret al fostului analist al Agenţiei Naţionale pentru Securitate a SUA Edward Snowden, care a dezvăluit amploarea sistemului de supraveghere al guvernului american.

‘Lego Movie’ a obţinut premiul BAFTA pentru ‘Cel mai bun film de animaţie’, iar ‘Ida’, în regia polonezului Pawel Pawlikowski, a obţinut trofeul la categoria ‘Cel mai bun film străin’ (altă limbă decât engleza).

Premiul de onoare BAFTA a fost acordat regizorului britanic Mike Leigh, care s-a evidenţiat în acest an cu filmul ‘Mr Turner’, un biopic despre pictorul britanic de geniu specializat în peisaje şi scene marine.

Gala a fost prezentată de actorul de comedie Stephen Fry.

British Academy of Film and Television Arts (Academia britanică de film, televiziune şi arte, BAFTA) răsplăteşte cea mai bună producţie, de orice naţionalitate, dintre cele difuzate pe ecranele cinematografelor britanice în anul precedent.

Lista completă a câştigătorilor:

Cel mai bun film
Boyhood – Richard Linklater, Cathleen Sutherland

Cel mai bun actor în rol principal
Eddie Redmayne – The Theory of Everything

Cea mai bună actriţă în rol principal
Julianne Moore – Still Alice

Cel mai bun actor în rol secundar
J.K. Simmond – Whiplash

Cea mai buna actriţă în rol secundar
Patricia Arquette – Boyhood

Cel mai bun regizor
Boyhood – Richard Linklater

Cel mai bun film britanic
The Theory of Everithing – James Marsh, Tim Bevan, Eric Fellner, Lisa Bruce, Anthony McCarten

Cel mai bun film străin
Ida – Pawel Pawlikowski, Eric Abraham, Piotr Dzieciol, Ewa Puszczynska

Cel mai bun documentar
Citizen Four – Laura Poitras

Cel mai bun film de animaţie
The Lego Movie – Phil Lord, Christopher Miller

Cel mai bun scenariu original
The Grand Budapes Hotel – Wes Anderson

Cel mai bun scenariu adaptat
The Theory of Everrything- Anthony McCarten

Cea mai bună muzică originală
The Grand Budapest Hotel – Alexandre Desplat

Cea mai bună imagine
Birdman – Emmanuel Lubezki

Cel mai bun montaj
Whiplash – Tom Cross

Cea mai bună scenografie
The Grand Budapest Hotel – Adam Stockhausen, Anna Pinnock

Cele mai bune costume
The Grand Budapest Hotel – Milena Canonero

Cel mai bun machiaj şi hairstyle
The Grand Budapest Hotel – Frances Hannon

Cel mai bun sunet
Whiplash – Thomas Curley, Ben Wilkins, Craig Mann

Cele mai bune efecte vizuale
Interstellar – Paul Franklin, Scott Fisher, Andrew Lockley

Cel mai bun scurtmetraj animat britanic
The Bigger Picture – Chris Hees, Daisy Jacobs, Jennifer Majka

Cel mai bun scurtmetraj britanic
Boogaloo and Graham – Brian J. Falconer, Michael Lennox, Ronan Blaney

Debut remarcabil pentru un scenarist, regizor sau producător britanic
Stephen Beresford (scenarist), David Livingstone (Producător) ‘Pride’

Cea mai bună vedetă în ascensiune (votul publicului)
Jack O’Connell