Premise „EXCELENTE”. Marii moşieri prevăd unul din cei mai buni ani agricoli de după ’90

A plouat, a nins, culturile de toamnă deja au răsărit, iar rapiţa arată foarte bine spre deosebire de anul trecut când era compromisă aproape total. Potrivit unora dintre cei mai mari femieri din ţară, 2013 ar putea fi un an agricol excepţional care ar pune umărul la o creştere economică mai ridicată a României. Ministrul Agriculturii este, însă, mai ponderat
Florin Cojocaru - joi, 28 feb. 2013, 22:06
Premise „EXCELENTE”. Marii moşieri prevăd unul din cei mai buni ani agricoli de după '90

Cei mai mari fermieri ai ţării laudă, la unison, anul agricol 2013 care are premise foarte bune de a se încheia cu o producţie record la toate categoriile de cereale şi plante tehnice, în condiţiile în care va ploua normal sau chiar dacă regimul pluviometric va fi uşor deficitar. În aceste condiţii, estimarea Guvernului că 0,5% din creşterea economică de 1,2% din acest an va veni din agricultură este realizabilă.

Nu doar condiţiile climatice pot face din producţia agricolă a acestui an un record al ultimilor 23 de ani, ci şi faptul că suprafaţa terenurilor cultivate a crescut constant în ultimii ani, şi pe urma subvenţiei directe, ajungând la aproape 8,5 milioane de hectare. Neoficial, ar fi chiar mai mult: 9,5 milioane de hectare cultivate, potrivit lui Laurenţiu Baciu, preşedintele Ligii Producătorilor Agricoli din România.

„Anul arată foarte-foarte bine. Deficitul de apă din sol de la seceta prelungită din anii trecuţi s-a refăcut în totalitate, ba chiar avem şi surplus, rapiţa e foarte bună, de unde în urmă cu un an o pierdusem pe toată, o să facem recoltă mare dacă ne ajută puţin şi Dumnezeu. S-ar putea ca 2013 să fie în top 3 cei mai buni ani de după Revoluţie”, arată Culiţă Tărâţă, cel mai mare fermier român, pentru ECONOMICA.NET

Şi pentru Adrian Porumboiu, latifundiarul ce exploatează 50.000 de hectare de teren agricol în judeţul Vaslui, 2013 se anunţă un an foarte bun. „Excelent”, este afirmaţia lui. Şi o şi susţine dând detalii despre culturi „Rapiţa este viguroasă, anul trecut era dezastru, grâul este răsărit şi are tulpina de trei degete, mă laud cu asta pentru că sunt cel mai mare producător de grâu din ţară, a plouat destul şi va mai ploua, există toate şansele să facem o recoltă excelentă. Nu mi se pare deloc exagerată predicţia Guvernului privind aportul agriculturii la creşterea PIB”, a spus fermierul.

 

Porumboiu caută fabrici din panificaţie

 

Porumboiu rămâne axat pe pariul său făcut cu agricultura cu ani în urmă, imediat după ce a părăsit cariera de arbitru sportiv, şi care l-a dus în topul celor mai bogaţi români. Mai mult, se extinde. „Este o perioadă bună pentru achiziţii. De la terenuri agricole şi până la concurenţi în dificultate. Mă interesează fabrici din panificaţie”, precizează omul de afaceri.

Şi pentru Mihai Anghel, patronul Cerealcom Dolj, lucrurile arată bine în general. Singura regiune care ar fi defavorizată este tocmai aceea unde el exploatează 25.000 de hectare de pământ agricol, unde rezerva de apă din sol nu s-a refăcut încă în totalitate. Dar, chiar şi aşa, Anghel prevede o recoltă bună. „Peste tot în ţară lucrurile arată bine, mai puţin în jumătatea de Vest a Câmpiei Române. Totuşi, prevăd o recoltă frumoasă la rapiţă, grâu şi celelalte cereale. Din punctul ăsta de vedere e bine. O parte proastă e că producem mult sub capacitatea noastră pentru că o bună parte din terenuri se află în proprietatea unor mici fermieri care nu deţin forţa financiară să cumpere cele mai bune soiuri, să efectueze lucrările specifice, să irige şi sa fertilizeze”, apreciază Anghel. Un alt aspect negativ pentru fermieri este că preţul de pe burse al cerealelor a scăzut, din toamnă şi până în prezent, cu circa 20%, spune el.

În schimb, chiar ministrul Agriculturii este mai ponderat. Daniel Constantin vede un an agricol normal, nu slab precum 2012 şi nici foarte bun precum 2011. Ministrul crede că un mare plus vine de la cultura de rapiţă care se prezintă bine, anul trecut fiind compromisă în proporţie de 90%. „Vom avea un an agricol normal. Clar, mai bun ca 2012 însă nu ştiu dacă ajungem la performanţele lui 2011”, a precizat ministrul.

Anul 2012 a adus o recoltă foarte slabă pe toate categoriile de culturi pentru că România, şi toată regiunea, a trecut printr-o secetă prelungită.

România a avut mai mulţi ani buni pentru agricultură, după 1990, însă excepţionali au fost 2011, 2008 şi 2004 când, doar la grâu, s-au înregistrat producţii medii de peste 4 tone la hectar, superioare celor din perioada ceauşistă.

Potrivit estimărilor BNR, 2013 şi 2014 vor fi ani agricoli normali. Banca are nevoie de astfel de previziuni la anunţarea ţintelor de inflaţie.

Te-ar mai putea interesa și
Romgaz a devenit membru asociat al ARIR
Romgaz a devenit membru asociat al ARIR
ARIR (Asociația Română pentru Relația cu Investitorii), promotorul conceptului de Investor Relations (IR), a anunțat astăzi are un nou membru asociat, fiind vorba de ROMGAZ (simbol BVB: SNG),......
Parlamentul a numit noi membri în plenul Consiliului Concurenței
Parlamentul a numit noi membri în plenul Consiliului Concurenței
Parlamentul a numit noi membri în plenul Consiliului Concurenței, care se alătură președintelui autorității, Bogdan ...
O nouă autostradă: CNAIR a transmis către ANAP documentația pentru contractul de construire a Alternativei Techirghiol
O nouă autostradă: CNAIR a transmis către ANAP documentația pentru contractul de construire a Alternativei Techirghiol
Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere a transmis astăzi către Agenţia Naţională pentru Achiziţii ...
„Vânzarea de mai” s-ar putea sa fi început în aprilie
„Vânzarea de mai” s-ar putea sa fi început în aprilie
Se pare că sezonul slab al acțiunilor a apărut mai devreme în acest an. Suntem încă în aprilie, în timp ce o faimoasă ...