Presa oficială chineză acuză Occidentul că încearcă să obţină aprobare pentru a interveni în Siria

Ultimul proiect de rezoluţie al statelor occidentale la ONU în vederea adoptării unor sancţiuni împotriva Siriei vizează obţinerea aprobării pentru o intervenţie militară în teitoriu, a apreciat vineri Cotidianul Poporului, publicaţie a Partidului Comunist din China, relatează AFP.
Economica.net - vin, 20 iul. 2012, 09:38
Presa oficială chineză acuză Occidentul că încearcă să obţină aprobare pentru a interveni în Siria

Proiectul depus de Franţa, Statele Unite, Germania, Portugalia şi Marea Britanie şi blocat joi de Rusia şi China conţinea ameninţări cu sancţiuni economice împotriva Damascului, dacă forţele siriene nu renunţă la utilizarea armamentului greu împotriva opoziţiei în zece zile.

Potrivit publicaţiei chineze însă, „încercând să treacă acest proiect de rezoluţie în cadrul Consiliului de Securitate al ONU, Occidentul vrea să aprobarea pentru o intervenţie militară”.

Această interpretare, împărtăşită şi de ambasadorul rus la ONU, Vitali Ciurkin, a fost respinsă în special de ambasadorul francez, Gérard Araud.

„Proiectul nostru de text stabilea o ameninţare cu sancţiuni (…). Consiliul va rămâne for de decizie în etapele următoare”, a precizat acesta.

China se opune oricărei posibilităţi ca „un stat să se bazeze pe o aşa zisă «responsabilitate de a proteja» pentru neo-intervenţionism şi pentru a promova schimbarea regimului”, insistă Cotidianul Poporului.

Această tendinţă „nu contribuie numai la militarizarea relaţiilor internaţionale, ci dăunează grav societăţii şi economiei statelor vizate” de asemenea intervenţii, apreciază publicaţia oficială chineză.

China, ca şi Rusia, s-a opus deja în două rânduri în ultimele luni unor priecte de rezoluţie care condamnă regimul sirian.

De această dată, „diplomaţii occidentali au dat dovadă de aroganţă şi lipsă de flexibilitate în răspunsurile lor faţă de îngrijorarea exprimată de alte state membre ale Consiliului în cadrul negocierilor, ducând în final la un eşec al eforturilor lor” în vederea adoptării textului, potrivit agenţiei China Nouă.

În 2011, China, care este membru permanent al Consiliului de Securitate cu drept de veto, s-a abţinut de la votul care deschidea calea raidurilor aeriene împotriva Libiei, dar a criticat ulterior acţiunile militare ale NATO.

În opinia Beijingului, acestea au depăşit mandatul ONU de protejare a civililor, favorizând rebeliunea şi contribuind la înlăturare regimului lui Kadhafi.

China, care afirmă că se confruntă cu mişcări secesioniste în Tibet şi Xinjiang, apără cu toate mijloacele principiul non-ingerinţei în afacerile interne ale altor state.

Te-ar mai putea interesa și
Alro își mai revine: producția de aluminiu a crescut la cel mai înalt nivel din ultimele cinci trimestre
Alro își mai revine: producția de aluminiu a crescut la cel mai înalt nivel din ultimele cinci trimestre
Alro Slatina, cel mai mare producător de aluminiu din Europa de Sud-Est, a prezentat rezultate operaționale în creștere în primul trimestru al acetui an....
Cultura grâului de toamnă, afectată de secetă în Moldova, Dobrogea, Oltenia şi Muntenia şi local în Transilvania
Cultura grâului de toamnă, afectată de secetă în Moldova, Dobrogea, Oltenia şi Muntenia şi local în Transilvania
Cultura grâului de toamnă este afectată de secetă pedologică moderată şi puternică în Moldova, Dobrogea, Oltenia ...
Franţa cere retailerilor să notifice cumpărătorii cu privire la reducerea dimensiunii produselor fără o reducere corespunzătoare a preţurilor
Franţa cere retailerilor să notifice cumpărătorii cu privire la reducerea dimensiunii produselor fără o reducere corespunzătoare ...
Retailerii francezi vor trebui să notifice cumpărătorii cu privire la reducerea dimensiunii produselor fără o reducere ...
Geely vinde acţiuni Volvo în valoare de 1,32 miliarde de dolari
Geely vinde acţiuni Volvo în valoare de 1,32 miliarde de dolari
Acţiunile producătorului suedez de camioane Volvo AB au scăzut vineri cu 5,9%, după ce grupul chinez Geely şi-a vândut ...