Presa şi băncile, victime ale unui atac cibernetic în Coreea de Sud

Poliţia sud-coreeană a deschis, miercuri, o anchetă pe tema unui presupus atac cibernetic de amploare împotriva posturilor de televiziune şi a băncilor, ale căror reţele informatice au fost paralizate, relatează AFP.
Economica.net - mie, 20 mart. 2013, 06:52
Presa şi băncile, victime ale unui atac cibernetic în Coreea de Sud

„Membri ai echipei noastre cibernetice anchetează pe această temă în acest moment”, a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al poliţiei naţionale, după ce agenţia de presă Yonhap a anunţat un atac împotriva a trei posturi de televiziune (KBS, MBC şi YTN) şi a două bănci (Shinhan şi Nonghyu), în contextul tensiunilor cu Coreea de Nord.

Regimul nord-coreean, ale cărui ameninţări sunt tot mai numeroase de la noile sancţiuni votate împotriva sa de Consiliul de Securitate al ONU, este suspectat că a orchestrat cele două atacuri cibernetice de anvergură împotriva Coreei de Nord în 2009 şi 2011.

De fiecare dată, au fost vizate administraţiile publice şi instituţiile financiare, reţelele lor fiind scoase din funcţiune provizoriu. În cazul uneia dintre bănci, milioane de clienţi nu şi-au putut folosi cardurile sau retrage banii din bancomate timp de o săptămână.

Phenianul acuză, de asemenea, Seulul şi Washingtonul de astfel de atacuri. Săptămâna trecută, regimul a denunţat atacuri cibernetice „prelungite şi intesive” împotriva mai multor site-uri oficiale, între care cel al agenţiei de presă Korean Central News Agency (KCNA) şi cel al companiei Air Koryo.

Surse oficiale din cadrul serviciilor de informaţii sud-coreene, citate de presă, estimează la 3.000 numărul informaticienilor nord-coreeni mobilizaţi în războiul cibernetic.

Coreea de Sud a instituit un mecanism de alertare a apărării sale cibernetice pentru a preveni agresiunile nord-coreene şi a adoptat o scară de risc denumită Infocon.

Odată cu accentuarea tensiunilor în peninsula coreeană, după cel de-al treilea test nuclear nord-coreean, la 12 februarie, nivelul Infocon a fost ridicat la 5 de la 4.

Potrivit Guvernului, Coreea de Sud fost victima a 40.000 de atacuri cibernetice din exterior sau interior în 2012, faţă de 24.000 în 2008.

„Coreea de Sud este o superputere informatică cu o infrastructură excelentă, dar ea rămâne relativ vulnerabilă la acte de piraterie”, sublinia recent, într-un interviu pentru AFP Park Soon-Tai, responsabil de operaţiuni antihacking la Agenţia sud-coreeană de securitate pe Internet, un organism de stat.

Te-ar mai putea interesa și
Un număr record de cazuri confirmate de COVID-19 în ultimele 24 de ore. 121 de decese și 1.195 de pacienți la ATI
Un număr record de cazuri confirmate de COVID-19 în ultimele 24 de ore. 121 de decese și 1.195 de pacienți la ATI
Un număr de 7.676 de cazuri noi (cel mai de la debutul valului patru) de persoane infectate cu SARS-CoV-2 au fost înregistrate în ultimele 24 de ore, fiind efectuate peste 67.000 de teste, a......
Enel vrea să renunțe la cărbune până în 2027 și să-și tripleze până în 2030 capacitățile de producere a energiei regenerabile
Enel vrea să renunțe la cărbune până în 2027 și să-și tripleze până în 2030 capacitățile de producere a energiei ...
Compania italiană de utilităţi Enel şi-a propus triplarea capacităţilor de producere a energiei din surse regenerabile ...
Moody’s îi face un cadou frumos lui Viktor Orban în perspectiva alegerilor de la anul. A îmbunătățit ratingul Ungariei
Moody’s îi face un cadou frumos lui Viktor Orban în perspectiva alegerilor de la anul. A îmbunătățit ratingul ...
Agenţia de evaluare financiară Moody's a îmbunătăţit vineri ratingul de ţară al Ungariei, de la "Baa3" până la ...
Piața retailului alimentar se apropie de un nou punct istoric: Kaufland ajunge 150 de hypermarketuri pe plan local
Piața retailului alimentar se apropie de un nou punct istoric: Kaufland ajunge 150 de hypermarketuri pe plan local
Kaufland, operatorul celui mai mare lanț de hypermarketuri la nivel național și numărul doi pe piața comerțului alimentar ...