Preşedintele Parlamentului European cere „embargouri obligatorii” asupra importurilor de energie din Rusia

Preşedinta Parlamentului European, Roberta Metsola, le-a cerut luni liderilor din UE să introducă "embargouri obligatorii" asupra importurilor de energie rusă şi a acuzat Rusia că a comis "crime de război" în Ucraina, relatează AFP.
AGERPRES - mar, 05 apr. 2022, 09:46
Preşedintele Parlamentului European cere

„Europa trebuie să îşi accelereze politica de dependenţă zero faţă de Kremlin, să se elibereze de aprovizionările energetice ruse, să introducă embargouri obligatorii şi să înceteze să finanţeze direct bombele”, a declarat Roberta Metsola în deschiderea sesiunii plenare a Parlamentului European la Strasbourg.

Declaraţia survine în contextul în care liderii celor 27 de state membre ale UE discută „de urgenţă” noi sancţiuni împotriva Moscovei, potrivit şefului diplomaţiei UE, Josep Borrell.

Este nevoie de unanimitate pentru a fi adoptate noi măsuri, însă Germania şi Austria exclud în continuare oprirea importurilor de gaz rusesc ca sancţiune.

PPE (dreapta), cel mai mare grup din PE, „susţine un embargou asupra cărbunelui şi petrolului”, a declarat în plen eurodeputatul german Peter Liese.

Necesitatea de a reduce dependenţa de energiile fosile este susţinută prin consens, însă UE „mizează pe gaz natural lichefiat”, în special din SUA, şi „refuză să dezbată” o interdicţie asupra gazului rusesc, a denunţat eurodeputatul olandez Bas Eickhout, din partea Verzilor.

Roberta Metsola, care s-a deplasat vineri la Kiev, unde s-a întâlnit cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski şi cu premierul ucrainean Denis Şmîgal, a denunţat de asemenea „atrocităţile comise de armata rusă în Ucraina”.

„Sunt crime de război, comise de criminali de război, iar aceste acte inumane şi coordonate nu pot rămâne fără răspuns”, a insistat ea, după ce în weekend au fost descoperite zeci de cadavre în haine civile la Bucea, oraş la nord-vest de Kiev.

Ea a cerut „adoptarea imediată” de noi sancţiuni împotriva „oligarhilor lui Putin şi a celor care îl susţin”, precum şi creşterea livrărilor de „ajutor umanitar şi de echipamente militare”, de care populaţia ucraineană „are nevoie cu disperare”.

Eurodeputaţii au ţinut un moment de reculegere în memoria victimelor războiului din Ucraina. Ei urmează să dezbată marţi o rezoluţie privind sancţiunile UE şi punerea lor în aplicare.

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...