Preşedintele Agrostar: Legea pentru 51% produse româneşti în hipermarketuri e o farsă

Hipermarketurile continuă să refuze fără motiv produsele româneşti iar legea pentru 51% produse româneşti în magazine este o farsă, spune Ştefan Nicolae, preşedintele Federaţiei Agrostar. În schimb, el propune ca fiecare supermarket să aibă colţul românesc, cu marfă românească.
Economica.net - sâm, 28 ian. 2017, 16:05
Preşedintele Agrostar: Legea pentru 51% produse româneşti în hipermarketuri e o farsă

Ştefan Nicolae a afirmat că hipermarketurile continuă să refuze fără motiv produsele româneşti şi comercializează la rafturi produse din import. El a spus, în context, că inclusiv marfa care vine de la cooperativa Federaţiei Agrostar este refuzată.

„S-a dat lege pentru 51% produse româneşti în hipermarketuri. E o farsă. Miercuri avem întâlnire la Comisia de afaceri europene pe acest proiect de lege. Noi am trăit pe pielea noastră şi avem această experienţă a relaţiei cu marile supermarketuri. Eu voi propune ca fiecare supermarket să aibă colţul românesc, cu marfă românească. Dacă nu le convine hipermarketurilor, atunci cele care sunt în oraş să fie închise sâmbătă şi duminică, iar cele care sunt în afară, cum sunt în ţările europene, să rămână deschise”, a spus preşedintele Agrostar.

Acesta a participat sâmbătă, la Craiova, la constituirea Filialei Dolj a Sindicatului Apicultorilor din România, unde a spus că speră ca actualul Guvern să înţeleagă că producătorul român ‘nu mai are timp să aştepte’ şi că trebuie să renunţe la consultări doar pentru a ‘bifa’ astfel de acţiuni.

„Am înghiţit nu de puţine ori aceste măsuri care se reflectă la ora actuală în ceea ce se întâmplă pe piaţă. În toate sectoarele agricole, producătorul român este cel mai năpăstuit. Tot ceea ce înseamnă desfacere, tot ceea ce înseamnă comercializarea produselor noastre, sistemul a inventat alţi băieţi deştepţi care câştigă de nu ştiu câte ori. De ce? Ştiţi răspunsul. Nu am reuşit să ne consolidăm într-o structură puternică şi să ripostăm atunci când drepturile şi interesele noastre sunt lovite de aceste multinaţionale care au intrat şi au creat monopolul şi care au inventat intermediarii. Subvenţiile pe care noi le luăm, din păcate, dacă analizăm cu atenţie, aceste subvenţii nu capitalizează agricultorul din România, ci intermediarul şi comerciantul indirect, pentru că noi ne plătim datoriile la bancă, alte investiţii. Nu de puţine ori am asistat neputincioşi la tot felul de acte normative şi de legi despre care la televizor se spune că ele conţin tot felul de forme de sprijin şi bani care vin către noi, dar în esenţă, atunci când sunt puse în aplicare, vedem că de fapt banii merg în altă parte şi legislaţia are alte obiective”, a spus preşedintele Agrostar.

El a subliniat că, nu de puţine ori, aşa-zisele întâlniri dintre Ministerul Agriculturii şi asociaţiile agricole sunt doar pentru ‘bifarea’ unor acţiuni, iar pentru producători nu se întâmplă absolut nimic.

„Lucrurile nu mai pot continua aşa, pentru că noi avem o datorie nu faţă de noi, ci faţă de copiii şi familiile noastre ca lucrurile să nu le mai lăsăm aşa şi singura noastră formă de manifestare este constituirea unor structuri puternice care să aibă capacitatea să îşi susţină interesele, să aibă capacitatea şi expertiza să negocieze în interesul dumneavoastră când merge la Ministerul Agriculturii şi nu în interesul lor sau al unor grupuri de interese şi chiar să iasă în stradă când e nevoie. Din acest motiv, am insistat ca pe lângă asociaţiile profesionale să facem şi nişte sindicate foarte puternice”, a mai spus preşedintele Agrostar.

El a menţionat că producătorii români îşi pot apăra interesele doar prin unitate.

„Dacă partenerii noştri şi noul Guvern va înţelege – şi sper să înţeleagă – că de acum încolo tot ceea ce înseamnă interes pentru micul producător şi pentru agricultură în general trebuie construit împreună cu noi şi pentru noi, atunci va fi bine şi vom fi nişte parteneri adevăraţi. Dacă actualul Guvern va continua să persiste într-o consultare, aşa cum au făcut şi vechile guverne, atunci între noi şi dânşii va fi un război. Noi nu mai avem timp să aşteptăm. Să aşteptăm să ajungem unde? În sapă de lemn?”, a adăugat preşedintele Agrostar la întâlnirea cu apicultori din ţară. 

Ministerul Agriculturii alături de mediul de afaceri lucrează la modificarea normelor metodologice de aplicare a noii legi a comerţului alimentar, cea prin care marii retaileri sunt obligaţi să achiziţioneze 51% din volumul de alimente de bază de la raft din lanţul alimentar scurt. Prevederea ar fi trebuit să intre în vigoare luna aceasta.

Te-ar mai putea interesa și
Cod galben de furtună pentru 23 de judeţe, până miercuri după-amiaza. Instabilitate atmosferică în toată ţara, până joi seara
Cod galben de furtună pentru 23 de judeţe, până miercuri după-amiaza. Instabilitate atmosferică în toată ţara, până ...
Administraţia Naţională de Meteorologie a emis o atenţionare Cod galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată pentru 23 de judeţe, valabilă până miercuri după-amiaza, şi o......
CASS aplicată indemnizaţiilor de concediu medical pentru boală obişnuită, carantină sau reducerea duratei de lucru – OUG 34 publicată în Monitorul Oficial
CASS aplicată indemnizaţiilor de concediu medical pentru boală obişnuită, carantină sau reducerea duratei de lucru ...
Contribuţia de asigurări de sănătate (CASS) se va aplica doar pentru indemnizaţiile de concediu medical în cazul bolilor ...
Atacul Iranului asupra Israelului a fost un ”eşec spectaculos” – Casa Albă
Atacul Iranului asupra Israelului a fost un ”eşec spectaculos” – Casa Albă
Atacul fără precedent pe care Iranul l-a efectuat în noaptea de sâmbătă spre duminică cu drone şi rachete asupra ...
Lockheed câştigă un contract de 17 miliarde de dolari în domeniul apărării antirachetă
Lockheed câştigă un contract de 17 miliarde de dolari în domeniul apărării antirachetă
Compania americană Lockheed Martin a obţinut un contract în valoare de 17 miliarde de dolari pentru dezvoltarea unei noi ...