Președintele ANAF, Lucian Heiuș, și-a dat demisia astăzi

Președintele Agenției Naționale de Administrare Fiscală, Lucian Heiuș, a anunțat în această seară că își dă demisia de la conducerea instituției.
Ion Dobreanu - lun, 29 mai 2023, 20:25
Președintele ANAF, Lucian Heiuș, și-a dat demisia astăzi

Heiuș nu a precizat în comunicatul transmis presei care au fost motivele pentru care demisionează, dar susține că regretă că  că nu a putut duce până la capăt procesul de modernizare al ANAF și proiectele începute și că speră ca viitorul șef  al instituției să continue proiectele de digitalizare.

Lucian Heiuș își prezintă pe scurt, în comunicatul în care își anunță demisia, câteva dintre realizările mandatului său.

„Mi-am înaintat astăzi demisia din funcția de președinte al Agenției Naționale de Administrare Fiscală. A fost o onoare pentru mine să conduc această instituție și le mulțumesc colegilor mei pentru profesionalismul și implicarea de care au dat dovadă în acest an.

Totodată, sunt mulțumit de faptul că, în acest mandat, ANAF a reușit să atingă cu succes toate jaloanele stabilite prin PNRR și toate obiectivele asumate prin programul de guvernare, cu onestitate, responsabilitate și respect față de contribuabili.

În 2022, am reușit să colectăm la buget 353,3 miliarde lei, cu 58 miliarde mai mult față de anul precedent, și să rambursăm TVA în valoare de 27,99 miliarde lei, față de anul anterior când s-au rambursat doar 24,34 miliarde Lei”, se menționează în comunicat.

Potrivit lui Heiuș, în primele cinci luni din 2023, s-a rambursat TVA în valoare de 11.451 de milioane de lei.

„În plus, în luna aprilie 2023 am trimis 780 de notificări către persoane fizice care nu-și pot justifica veniturile.

Totodată, în acest mandat, au fost efectuate 50.979 verificări la contribuabili persoane juridice şi fizice în urma cărora s-au stabilit sume suplimentare în valoare totală 3.688,5 milioane lei. Au fost efectuate 25.274 verificări documentare la contribuabili persoane juridice şi fizice, în urma cărora au fost stabilite sume suplimentare în valoare totală de 554,2 milioane lei.

În aceeași perioadă, colegii mei de la direcția antifraudă fiscală au cuantificat/estimat implicaţii fiscale – reprezentând TVA, impozite, contribuţii sociale şi de sănătate, alte creanţe – în sumă totală de 2.471,1 mil. lei și au înaintat organelor de urmărire penală 289 acte de sesizare, pentru prejudicii în sumă totală de 621,8 mil. lei. În plus, în urma activităţii de verificare documentară au fost emise decizii de impunere, pentru 1.904 entităţi, valoarea obligaţiilor stabilite însumând 604,9 mil. lei.

Nu în ultimul rând, sunt mândru că, în mandatul meu, administrația fiscală a deschis căi de acțiune către zone de evaziune care n-au mai fost abordate până acum”, a mai spus el.

Lucian Ovidiu Heiuş s-a născut pe 13 noiembrie 1965 în Orăştie, judeţul Hunedoara. El a absolvit Facultatea de Mecanică, în cadrul Institutului Politehnic Cluj-Napoca (1985-1990), Facultatea de Ştiinţe Economice în cadrul Universităţii „Babeş-Bolyai” Cluj Napoca (1994-1999) şi Facultatea de Management Turistic şi Comercial din cadrul Universităţii Creştine „Dimitrie Cantemir” din Cluj-Napoca (1994-1999).

A deținut funcția de director executiv (2005-2009), trezorier şef (2009), director executiv (2009-2012), consilier superior (2012) în cadrul Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Hunedoara. În perioada 2012-2013, a ocupat poziţia de director general la Uzina Mecanică Orăştie, unitate ce aparține ROMARM S.A.

Heiuș a fost deputat PNL în mandatul legislativ dintre 2016-2020. Ela fost numit de președinte al ANAF de premierul Ciucă în data de 05 mai 2022.

 

Te-ar mai putea interesa și
Nissan crește investițiile în uzina sa din Marea Britanie, unde va produce două SUV-uri electrice
Nissan crește investițiile în uzina sa din Marea Britanie, unde va produce două SUV-uri electrice
Nissan s-a angajat să investească încă două miliarde lire sterline la uzina sa din Marea Britanie, unde va produce două SUV-uri integral electrice, Qashqai şi Juke, o veste bună pentru......
Digi împrumută peste 167 de milioane de euro pentru dezvoltarea rețelelor de telecomunicații din România, Spania și Portugalia
Digi împrumută peste 167 de milioane de euro pentru dezvoltarea rețelelor de telecomunicații din România, Spania și ...
Digi Communications a semnat trei credite în valoare totală de 167,15 milioane de euro pentru dezvoltarea rețelelor de ...
MMSS: Formula care va fi stabilită pentru creșterea salariului minim va ține cont de puterea de cumpărare, de nivelul câştigului salarial mediu brut şi de productivitatea muncii
MMSS: Formula care va fi stabilită pentru creșterea salariului minim va ține cont de puterea de cumpărare, de nivelul ...
Formula ce va fi stabilită pentru salariul minim brut pe ţară garantat în plată va ţine cont de puterea de cumpărare, ...
Statele UE vor să impună politici de reglementare a activității „influencerilor”
Statele UE vor să impună politici de reglementare a activității „influencerilor”
Miniştrii Culturii din statele UE au cerut marţi la o reuniune a Consiliului UE măsuri pentru încurajarea unui comportament ...